Tratament inovator disponibil pentru pacienții români care suferă de hemofilie A

Pacienții din România care suferă de hemofilie A au acum acces la un nou tratament inovator.

· Primul medicament nou din ultimii 15 ani aprobat în România pentru tratamentul pacienţilor cu hemofilie A, care prezintă inhibitori de factor VIII

  • Administrarea subcutanată a tratamentului poate contribui considerabilla reducerea poverii tratamentului acestei afecțiuni

Pacienții din România care suferă de hemofilie A au acum acces la un nou tratament inovator. Medicamentul, produs de compania Roche, este prima terapie nou aprobată din ultimii 15 ani în România pentru tratamentul pacienţilor cu hemofilie A, care prezintă inhibitori de factor VIII.

Tratamentul este destinat profilaxiei de rutină a episoadelor de sângerare la pacienții cu hemofilie A, care prezintă inhibitori de factor VIII, indiferent de vârstă. În plus, acesta este primul tratament pentru această boală care poate fi administrat subcutanat la un interval săptămânal, bi-lunar sau lunar, mult mai rar față de tratamentele tradiționale, ce se administrează intravenos de mai multe ori pe săptămână. Flexibilizarea modului  şi a intervalului de administrare poate contribui la reducerea poverii bolii pentru pacienţi şi creşterea aderenţei la tratament, un obiectiv foarte important pentru managementul optim al hemofiliei în România.

„Aceasta este o veste foarte bună pentru pacienții români care suferă de hemofilie A cu inhibitori ai factorului VIII. Apariția în timp a acestor inhibitori nu doar crește riscul unor episoade de sângerări mai dese și mai grave, ci, în plus, face și mult mai dificilă gestionarea bolii, având în vedere opțiunile terapeutice limitate de până acum,” a afirmat Dr. Ciprian Tomuleasa, medic specialist hematolog, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca. „Reducerea sângerărilor și îmbunătățirea calității vieții apărute în urma tratamentului cu acest nou medicament arată potențialul acestei terapii de a îmbunătăţi modul în care este gestionată hemofilia A cu inhibitori.”

Hemofilia A este o boală ereditară gravă a sângelui, care face ca sângele unei persoane să nu se coaguleze corect, ducând la sângerări incontrolabile, ce pot avea loc spontan sau în urma unor traumatisme minore.  Persoanele cu hemofilie A nu au suficient sau deloc factorul de coagulare numit factorul VIII. Lipsa acestui factor împiedică coagularea normală a sângelui. La o persoană sănătoasă, proteinele numite factori de coagulare lucrează împreună pentru a forma un cheag de sânge și a opri sângerarea.

Aproape una din trei persoane care suferă de forme severe ale hemofiliei A poate dezvolta inhibitori la terapia cu înlocuitor de factor VIII, ceea ce crește riscul unor sângerări. Aceste sângerări fie pot pune viața în pericol, fie pot cauza probleme pe termen lung, prin afectarea articulațiilor. Persoanele care suferă de hemofilie A cu inhibitori ai factorului VIII prezintă un risc de deces cu 70% mai mare, comparativ cu cei care suferă de forma bolii fără inhibitori.

Hemofilia A are un impact major asupra calității vieții pacienților ca urmare a multiplelor restricții, a episoadelor de sângerare, a internărilor repetate în spital, a administrarilor intravenoase, a apariției complicațiilor și a stigmatizării, în unele cazuri.

Statisticile arată că în România peste 1.600 de persoane trăiesc cu hemofilie de tip A, cea mai des întâlnită formă a bolii. Dintre aceştia, aproximativ 47 suferă de forma de boală care prezintă inhibitori la terapia cu înlocuitor de factor VIII.

Medicamentul este aprobat în peste 100 de ţări pentru tratarea hemofiliei A care prezintă inhibitori de factor VIII în timp ce peste 10.000 de pacienţi au fost trataţi la nivel mondial cu această moleculă.

 

***

 

Despre Roche

Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inovează continuu cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sinergia dintre diviziile de Farmaceutice şi Diagnostic au transformat Roche în lider global al medicinii personalizate, o strategie care își propune să ofere tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, în cele mai bune condiții posibile.

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferențiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei și afecțiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Fondată în 1896, compania Roche este în permanență în căutarea celor mai bune soluții pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea maladiilor, aducându-și astfel o contribuție sustenabilă în societate. 30 de medicamente dezvoltate de Roche – printre care antibiotice, medicamente împotriva malariei şi chimioterapice – sunt pe Lista Medicamentelor Esențiale elaborată de Organizația Mondială a Sănătăţii. De asemenea, compania Roche a fost recunoscută opt ani consecutiv ca liderul sectorului farmaceutic al Dow Jones Sustenability Index.

Având sediul central în Basel, Elveţia, Roche este prezentă în peste 100 țări, iar în 2020, compania avea peste 100.000 angajați la nivel global. În 2020, Roche a investit 12,2 miliarde de franci elvețieni în cercetare și dezvoltare, compania raportând vânzări de 58,3 miliarde de franci elvețieni. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia.

Despre Roche România

Prezent pe piața românească încă din perioada interbelica, Roche își redeschide reprezentanța locală în anul 1992.  În anul 2005, grupul Roche ia decizia să înființeze societatea comercială S.C. Roche România SRL, urmând ca activitatea reprezentanței din București să fie preluată de compania locală nou înființată.

Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă.  Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro