Aplicație revoluționară care poate interpreta radiografiile

Patru studenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice din Timișoara au creat o aplicație revoluționară care poate ”citi” imaginile radiologice, oferind un posibil diagnostic.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, aplicația analizează radiografia încărcată de utilizator și o compară cu alte aproximativ 200.000 de imagini radiologice stocate în baza de date, algoritmul creat de cei patru tineri generând o listă de posibile diagnostice cu probabilități diferite. De asemenea, această aplicație mai furnizează și hărți ale zonelor în care există anomalii. Deocamdată, aplicația poate analiza doar radiografii pulmonare, însă echipa VisionX – formată din Ștefan Iorca, Andrei Tenescu, Cristian Avramescu și Bogdan Berceanu și coordonată de Sebastian Fuicu – lucrează la crearea unor algoritmi care să permită analizarea imaginilor radiologice și pentru toate celelalte zone ale corpului.

Citește și Aplicație pentru părinți

Echipa VisionX a câștigat la începutul anului Marele Peremiu în valoare de 3000 de dolari de la Microsoft, în cadrul concursului Big Idea Challange, pe când totul nu era decât teorie, o idee de afacere transpusă într-un proiect ambițios. Încurajați de succes, cei patru tineri au investit suma câștigată în dezvoltarea efectivă a aplicației și au participat mai apoi la etapa națională și la cea pe Europa Centrală și de Est a competiției Imagine Cup, câștigându-le pe amândouă. Așa se face că la sfârșitul acestei săptămâni, pe 21 iulie, studenții timișoreni se vor afla în SUA, la Seatlle, unde va avea loc finala mondială a competiției Imagine Cup Global Competition 2018, organizată tot de Microsoft, în cadrul căreia își vor prezenta această aplicație revoluționară și – sperăm! – vor câștiga cei 100.000 de dolari oferiți drept premiu.

Echipa formată din cei patru studenți mai are în palmares și Trofeul Morpheus Cup din cadrul concursului Startup Campus Innovative Idea Battle, distincție care le-a oferit accesul la Conferința Pioneers care are loc în Austria, la Viena.

Aplicația care poate ”citi” și interpreta radiografii este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net.