Compania americană va dona 1.000 de Apple Watch pentru realizarea unui studiu despre tulburări de alimentație. În acest fel, cercetătorii vor putea afla mai ușor ce schimbări suferă la nivel biologic persoanele afectate de aceste probleme.
Studiul în care se va implica și Apple va fi realizat de facultatea de medicină de la Universitatea din Carolina de Nord și se va numit BEGIN (Binge Eating Genetics Initiative – Studiul Genetic al Supraalimentării). Specialiștii caută să înțeleagă mai bine comportamentele de supraalimentare – o gamă de tulburări de alimentație în care oamenii consumă cantități uriașe de mâncare într-un timp foarte scurt.
Există și cazuri în care, după ce mănâncă în exces, persoanele încep să facă efort fizic intens sau vomită, ca să elimine caloriile consumate și să nu se îngrașe. Această tulburare de alimentație se numește bulimie nervoasă. Ea se diferențiază de prima situație menționată (supraalimentarea) prin faptul că persoana afectată caută să elimine rapid hrana sau caloriile consumate.
Vezi și Regim alimentar personalizat. Cum poți slăbi fără să renunți la alimentele preferate
La studiu vor participa 1.000 de voluntari cu vârsta peste 18 ani, care au crize de supraalimentare sau de bulimie nervoasă. Fiecare va primi un Apple Watch. În acest fel, cercetătorii vor putea monitoriza pulsul lor, ca să vadă dacă acesta crește înainte de declanșarea unei crize.
De asemenea, participanții la studiu se vor înregistraprintr-o aplicație de mobil, Recovery Record, unde vor scrie despre gândurile și stările prin care trec și desprecare vor putea discuta apoi cu un medic.
Totodată, voluntarii vor face mai multe analize, inclusiv genetice, ca să afle dacă există o cauză genetică a acestor tulburări de alimentație. Medicul Cynthia Bulik, director fondator al Centrului de Excelență în Tulburări de Alimentație, a precizat că oamenii de știință trebuie să afle care este cauza acestor manifestări și dacă există o explicație genetică legată de comportamentul sau chiar de biologia persoanelor afectate.
Prin acest studiu, cercetătorii speră să poată obține suficiente informații pentru a putea să anticipeze crizele de bulimie sau de supraalimentație. Astfel, voluntarii care iau parte la studiu ar putea primi pe viitor o notificare, o alertă, care să-i anunțe când se apropie o posibilă criză.
Cele mai frecvente tulburări de alimentație
Tulburările de alimentație apar în urma unei obsesii legate de alimentație și de greutatea corporală. Din păcate, dacă problema nu este tratată, poate duce la grave probleme de sănătate și poate chiar să pună în pericol viața persoanei afectate.
Îți recomandăm și Noul Apple Watch face o electrocardiogramă în doar 30 de secunde
Cel mai des, aceste tulburări de alimentație apar la tineri. Conform unui studiu, aproximativ 13% dintre adolescenți suferă cel puțin o criză de acest fel până la vârsta de 20 de ani.
Cauza acestor tulburări de alimentație nu este deocamdată cunoscută. De aceea, este nevoie de studii ample în această direcție. Deocamdată cercetătorii cred că ele apar în urma unei combinații de factori precum personalitatea perfecționistă a celor afectați, dar și expunerea la idealul de frumusețe prezentat în cultura actuală.
Este posibil ca una dintre cauze să fie și o modificare în structura creierului sau o tulburare la nivelul hormonilor, în special la echilibrul dintre dopamină și serotonină.
Există mai multe tipuri de tulburări de alimentație. Iată care sunt cele mai cunoscute:
Anorexia nervoasă: apare de obicei la femeile tinere și se manifestă prin gânduri obsesive legate de îngrășare. Persoanele afectate se consideră foarte grase, chiar dacă în realitate sunt extrem de slabe și ajung să refuze hrana de teama că se vor îngrășa. Există două forme de anorexie: una se manifestă doar prin refuz alimentar, iar a doua prin crize de supraalimentare urmate de vomă, consum de laxative sau efort fizic intens. De obicei, pe lângă dieta drastică, cei care suferă de anorexie recurg și la alte metode prin care vor să slăbească: consumă diuretice, laxative, fac mult sport.
Bulimia nervoasă: se manifestă tot la femeile tinere, în special, și implică episoade de supraalimentare, în care persoana afectată simte că nu se poate opri din mâncat, deși își dă seama că este sătulă. După această criză, persoana afectată va recurge la metode prin care să elimine caloriile consumate: laxative, vomă, efort fizic. Spre deosebire de anorexie, în această tulburare de alimentație persoanele afecatate au de obicei o greutate normală și nu se tem să mănânce. Crizele de bulimie implică însă ingerarea unor alimente pe care în mod normal acea persoană le-ar evita.
Supraalimentația: este o tulburare de alimentație recunoscută oficial abia de curând. Manifestările sunt similare celor din bulimia nervoasă, dar, spre deosebire de aceasta, crizele de supraalimentare nu sunt însoțite de eliminarea caloriilor prin metode radicale. Deși se simt vinovați de aceste manifestări și au o stimă de sine foarte scăzută, persoanele afectate nu caută să compenseze episoadele de supraalimentare. De aceea, ajung de obicei să fie supraponderale sau chiar obeze.
Pica: este o tulburare foarte periculoasă, pentru că se manifestă printr-o poftă incontrolabilă față de lucruri care nu sunt comestibile: săpun, noroi, nisip, păr, cretă, hârtie, țesături etc.
Ortorexia: semanifestă prin obsesia față de o dietă sănătoasă. Din această cauză, persoana afectată refuză să consume anumite alimente și astfel riscă să sufere de malnutriție. Spre deosebire de anorexie, obsesia nu are legătură cu slăbirea, ci cu ideea unei diete perfecte, sănătoase, prin reguli de alimentație autoimpuse, care sunt drastice și greșite. În mod ironic, dorindu-și să mănânce cât mai sănătos, persoana afectată de ortorexie ajunge să-și pună sănătatea și chiar viața în pericol.
Surse: HealthLine, MacRumors