Functia de EKG a noului Apple Watch, disponibila de acum si in Romania

Apple Watch seria 4 a fost lansat in septembrie 2018, dar functia care permite realizarea unui EKG in doar 30 de secunde era disponibila initial numai in Statele Unite. De acum, aceasta optiune va fi disponibila si utilizatorilor din mai multe state europene.
Update martie 2019 Când a fost lansat, anul trecut, Apple Watch seria 4 nu a impresionat doar printr-un design deosebit, ci si printr-o functie inedită, în premieră mondială pentru un ceas inteligent: poate face o electrocardiogramă fără ajutorul unui aparat extern. Procedura este foarte simplă și durează doar 30 de secunde, iar utilizatorul trebuie doar să țină degetul pe ecranul ceasului. Rezultatul acestui EKG poate fi analizat apoi de un medic, dar algoritmii ceasului îl vor alerta automat pe utilizator dacă există un pericol și trebuie să meargă urgent la medic. Desigur, funcția nu este menită să înlocuiască vizitele regulate la medic, dar poate ajuta la screening, mai ales în cazul celor care știu că au probleme cardiace si trebuie să se monitorizeze mai des. Ei nu mai trebuie să meargă la cabinet pentru o simplă investigație, pentru că pot face singuri, acasă, oricând doresc, un EKG. Iată cât de simplu este: Vezi și Noul Apple Watch va putea monitoriza somnul printr-un senzor special Până acum, funcția medicală a ceasului fusese aprobată doar în Statele Unite, însă de acum va putea fi folosită și de utilizatori din mai multe state europene, printre care și România. Vezi în harta de mai jos care sunt țările unde poate fi folosită noua funcție a ceasului. Funcția devine disponibilă printr-un update de soft, versiunea watchOS 5.2 fiind acum lansată. O altă opțiune importantă pe care o au autilizatorii români de acum, în afară de EKG, este Notificarea de Puls Neregulat (Irregular Rhythm Notification). Ceasul are senzori speciali, care monitorizează pulsul la interval regulate și trimite o notificare dacă detectează 5 rezultate anormale într-un interval de 65 de minute. Senzorii pot detecta modificări grave ale pulsului, printre care tahicardia sinusală (pulsul foarte accelerat – peste 100 bătăi/minut) și bradicardia sinusală (un puls prea scăzut – sub 60 bătăi/minut).  Utilizatorii din România și din celelalte state care au aprobat folosirea funcție de EKG la Apple Watch trebuie să urmeze câțiva pași simpli pentru a o putea activa. În primul rând, trebuie să facă un update al sistemului de operare la iPhone și la Apple Watch: telefonul trebuie să ruleze iOS 12.2, iar ceasul să aibă noua versiune watchOS 5.2. Apoi trebuie să activeze noile funcții din aplicația Health de pe iPhone.

Apple Watch seria 4 face o electrocardiogramă în 30 de secunde

Noul ceas inteligent Apple Watch, care are și un ecran mai mare ca modelele anterioare, vine cu o inovație extraordinară, care ar putea salva anual milioane de vieți. Ceasul are un nou tip de senzor, electric, care poate realiza, prin intermediul unei aplicații, o electrocardiogramă. Noua funcție va fi disponibilă abia spre sfârșitul anului, iar la început va fi limitată la dispozitivele care vor fi vândute în SUA. Asta deoarece gadgetul a primit aprobare de la FDA pentru realizarea de EKG și va avea nevoie de aprobări similare și în alte state, pentru a putea fi comercializat ca dispozitiv medical autorizat.
Vezi și Viețile pacienților cu fibrilație atrială, sub amenințarea AVC
Este o performanță deosebită, pacienții care suferă de probleme cardiace așteptând de mult lansarea unui asemenea gadget. Realizarea unei electrocardiograme va dura numai 30 de secunde, iar metoda este foarte simplă. Utilizatorul trebuie doar să țină degetul pe ecran, unde va fi afișată iconița Digital Crown, în timp ce poartă ceasul la mână. După doar 30 de secunde, va afla dacă inima îi bate normal sau există risc de fibrilație atrială, care poate indica o gravă problemă de sănătate. Această tulburare de ritm cardiac este deseori diagnosticată foarte târziu. Folosirea unui ceas inteligent pentru a verifica sănătatea inimii este deci o metodă la îndemână, care va ajuta la depistarea timpurie a unor afecțiuni care pot duce la complicații și chiar la deces, crescând riscul de atac de cord. Îți recomandăm și Ceasul care îi ajută pe bolnavii de Parkinson să scape de tremorul mâinii Cu ajutorul aplicației, rezultatul electrocardiogramei va fi păstrat sub forma unui document PDF, astfel încât va putea fi arătat ulterior medicului.
https://www.youtube.com/watch?v=3cE5kA6XDSY
De asemenea, senzorii de la Apple Watch seria 4 pot detecta și tahicardia sinusală (pulsul foarte accelerat – peste 100 bătăi/minut) și bradicardia sinusală (un puls prea scăzut – sub 60 bătăi/minut). Ceasul va trimite o notificare atunci când va observa o anomalie de acest fel a pulsului, astfel încât utilizatorul va fi alertat că există o problemă. Desigur, folosirea Apple Watch nu trebuie să înlocuiască investigațiile medicale obișnuite, le poate doar completa, la nevoie. Reprezentanții Apple precizează că nimeni nu trebuie să apeleze la un tratament doar pe baza rezultatelor oferite de acest gadget, fără să ceară mai întâi sfatul unui medic.
Citește și Stenoză aortică tratată minim invaziv prin procedura TAVI Transapical
Totodată, ceasul ajută la apelarea serviciile de urgență, atunci când senzorii lui indică faptul că utilizatorul a căzut. Senzorii analizează traiectori și viteza mâinii pe care se află ceasul și astfel pot intui dacă utilizatorul a căzut. În acel moment, ceasul trimite o alertă și dă imediat posibilitatea unui apel de urgență. Dacă persoana nu se mișcă mai mult timp, deci este inconștientă, ceasul va iniția automat apelul de urgență. Gadgetul are de asemenea un giroscop și un accelerometru, pentru monitorizarea activității fizice, iar procesorul este de două ori mai rapid decât cel de la seria 3. Noul Apple Watch seria 4 costă 399 dolari în versiunea cu GPS, sau 499 dolari, pentru versiunea care are conexiune celulară. Telefonul este disponibil în culorile auriu, argintiu și gri. Este adevărat că Apple Watch seria 4 este primul ceas cu EKG, dar nu este chiar primul gadget portabil care poate face electrocardiogramă. Anul trecut, Kardiaband, un senzor special, care se poate atașa la Apple Watch, a primit aprobare din partea FDA pentru realizarea de EKG. Foto: TechCrunch Surse: MacRumors, Daily Mail, Gizmodo, Phone Arena
Citește și Ce trebuie să știi despre EKG (Ghid pentru pacienți)