Ceas cu EKG. Apple Watch va putea face electrocardiograme

Ministerul Sănătății din Statele Unite va permite folosirea Apple Watch pe post de ceas cu EKG. Cu acest gadget, utilizatorii își vor putea face singuri electrocardiograme.

Agenţia americană a Produselor Alimentare şi a Medicamentelor a aprobat primul dispozitiv medical pentru Apple Watch, care va deveni astfel un ceas cu EKG. Este vorba de KardiaBand, un mic aparat portabil care poate face electrocardiograme, produs de compania AliveCor. Dispozitivul medical se va monta într-un slot special de la brățările ceasurilor Apple Watch.

Prin simpla atingere a senzorului KardiaBand, utilizatorul își va face un EKG în doar 30 de secunde. Senzorul funcționează împreună cu aplicația Kardia și poate detecta anomaliile de ritm cardiac și fibrilația atrială. Înregistrarea electrocardiogramei realizate de acest ceas cu EKG poate fi trimisă apoi unui medic, pentru interpretare.

ceas cu ekg apple watch

KardiaBand are un algoritm de inteligență artificială, care a învățat să recunoască și să anticipeze anomaliile cardiace ale unei persoane. El se bazează pe o bază de date cu ritmul cardiac de la persoane sănătoase și bolnave, astfel încât poate observa când apar anomalii.

Îți recomandăm să citești și Senzor EKG de la Samsung, conectabil la telefon

Un asemenea dispozitiv se va dovedi foarte util, putând chiar să salveze viața unei persoane, fiindcă va alerta din timp medicii. Electrocardiograma făcută cu acest ceas cu EKG este la fel de precisă ca investigația uzuală care se face la spital, pentru a diagnostica problemele cardiace.

Spre deosebire de aparatele obișnuite care fac EKG, KardiaBand va învăța să recunoască ritmul cardiac normal al utilizatorului și va observa dacă acesta se schimbă la un moment dat. De asemenea, va analiza funcționarea inimii și în funcție de activitatea fizică pe care o face utilizatorul. Practic, KardiaBand de la Apple Watch va realiza un profil personalizat al activității cardiace.

Vezi și Puls normal: cum variază bătăile inimii

În momentul în care detectează o anomalie de ritm cardiac, KardiaBand îl va alerta imediat pe utilizator. Printr-o simplă apăsare a unui buton, el își va putea face pe loc un EKG. Și prin acest aspect, dispozitivul pentru Apple Watch diferă de alte aparate portabile, care monitorizează permanent ritmul cardiac, chiar și atunci când acest este normal. De aceea, aceste aparate sunt de obicei mult mai scumpe și îți consumă repede bateria. KardiaBand va face un EKG doar atunci când este necesar și când utilizatorul cere acest lucru. Această componentă inteligentă din aplicația Kardia Apple Watch se numește Smart Rhythm.

Iată în filmulețul de mai jos cum funcționează KardiaBand:

Dispozitivul KardiaBand costă 199 de dolari, la care se adaugă un abonament anual de 99 dolari, pentru serviciul AliveCor premium.

Surse: Daily Mail, The Verge

Citește și Apple Watch ar putea detecta din timp semnele unui atac de cord