Apple Watch ar putea detecta din timp semnele unui atac de cord

Ceasurile inteligente pot fi folosite pentru a detecta din timp o afecțiune gravă, care poate duce la atac de cord. Semnele fibrilației atriale sunt observate uneori mult prea târziu, iar pacientul nu mai poate fi salvat.

Fibrilația atrială este o tulburare de ritm cardiac des întâlnită, fiind principala cauză de atac de cord. Tulburarea de ritm cardiac poate fi tratată cu succes, dacă se intervine la timp, însă din păcate simptomele sunt greu de observat.

În urmă cu un an, mai mulți cercetători de la Universitatea din California, San Francisco, au pus bazele proiectului mRhythm, care își propune să transforme ceasurile Apple Watch în dispozitive de monitorizare cardiacă.

Îți recomandăm și Puls normal: cum variază bătăile inimii

Cercetătorii au folosit datele obținute de la 6.158 de utilizatori ai aplicației de sănătate Cardiogram, folosită pe Apple Watch. Astfel, ei au realizat un algoritm care poate observa imediat ritmul cardiac specific fibrilației atriale, care poate duce la atac de cord, scrie publicația Mashable.

Cum poate fi prevenit un atac de cord cu ajutorul Apple Watch

Folosind o tehnică de învățare avansată, experții au reușit să antreneze o rețea neurală artificială, ca să recunoască dintr-o bază de date anomaliile specifice acestei afecțiuni cardiace. Astfel, algoritmul a reușit să detecteze fibrilația în 97% din cazuri, având o precizie mai mare ca alte metode de diagnosticare, explică Avesh Singh, inginer software la Cardiogram.

Te poate interesa și Aplicații pentru măsurarea pulsului și tensiunii

Algoritmul a învățat cum să recunoască fibrilația atrială analizând datele de la pacienții care suferă de această tulburare de ritm cardiac. Informațiile au fost obținute cu ajutorul unor dispozitive clasice de monitorizare cardiacă – AliveCor – dar și prin intermediul aplicației Cardiogram de pe Apple Watch și Android Wear.

Concluziile studiului au fost prezentate în cadrul conferinței Heart Rhythm 2017. Eficiența noului sistem de monitorizare cardiacă este dovada că pe viitor gadgeturile portabile și telefoanele mobile vor putea fi folosite inclusiv pentru a preveni bolile și pentru a ne salva viața.

Avesh Singh spera ca pe viitor utilizatorii aplicației Cardiogram să nu fie doar monitorizați, ci să primească și sfaturi legate de tratamentul necesar. Spre exemplu, ei ar putea fi puși în legătură directă cu un medic cardiolog, prin chat, dacă aplicația observă o anomalie în ritmul cardiac.

atac de cord cardiogram

Deocamdată, pacienții care folosesc Cardiogram nu vor primi notificări prin care să fie anunțați că au intrat în fibrilație. Mai întâi, cercetătorii trebuie să fie siguri că algoritmul funcționează corect în situații diferite, cum este somnul, alergarea, condusul mașinii.

Vezi și Top 3 Ceasuri cu monitor cardiac

Prin urmare, studiul va continua, cu participarea altor voluntari care sunt de acord să fie monitorizați. Detectarea corectă a fibrilației atriale este o mare provocare, pentru că aritmii pot să apară și în alte cazuri, fără să fie însă vorbă de o tulburare gravă.

Ce este fibrilația atrială, principala cauză de atac de cord

În fiecare an, peste 100.000 de persoane fac atac de cord din cauza fibrilației atriale. În această tulburare de ritm cardiac, camerele superioare ale inimii (cei doi atrii) bat anormal de tare, de 300-600 de ori pe minut, în timp ce camerele inferioare (ventriculii) bat într-un ritm normal, dar neregulat.

atac de cord grafic fibrilatie

Afecțiunea nu are de obicei simptome evidente la început, de aceea este destul de greu diagnosticată.

Citește și Gadgeturi portabile care te pot ajuta să previi boli grave