Gadgeturi portabile care te pot ajuta să previi boli grave

Gadgeturi portabile precum Apple Watch sau brățara Fitbit pot oferi medicilor informații importante despre sănătatea ta. Ele trag un semnal de alarmă înainte ca simptomele unei boli să se manifeste și previn astfel complicațiile.

Un studiu recent, publicat în revista de specialistate Plos Biology, arată că aceste gadgeturi portabile pot fi folosite pentru a monitoriza starea de sănătate a persoanei care le poartă. Senzorii lor pot sesiza din timp apariția unor boli, infecții sau rezistența la insulină, chiar înainte de apariția stării de rău.

De aceea, dacă ai ceasuri inteligente sau brățări de fitness, trebuie să știi că ele îți pot monitoriza și starea de sănătate. Dacă nu ai folosit până acum așa ceva, ar fi bine să îți cumperi. Prețul variază între 30 și 800 de dolari, în funcție de ce dispozitiv vrei să folosești.

Gadgeturi portabile care monitorizează starea de sănătate

Senzorii din aceste gadgeturi inteligente monitorizează ritmul cardiac, activitatea fizică și temperatura pielii. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford au folosit datele obținute din mai multe dispozitive de acest fel, pentru a afla informații despre sănătatea utilizatorilor.

Citește și: Garmin Vivofit, o brățară de fitness care nu trebuie încărcată

De exemplu, dacă te îmbolnăvești, atunci cresc ritmul cardiac și temperatura. Toate acest date sunt deja arhivate în memoria gadgeturilor, trebuie doar să fie analizate. În cadrul unui studiu recent, cercetătorii de la Stanford au folosit softul Change of Heart, care se regăsește într-un smartwatch, pentru a observa variațiile ritmului cardiac.

Bolile grave pe care le pot diagnostica aceste gadgeturi

Profesorul Michael Snyder, coordonatorul studiului, spune că aceste date îi ajută pe medici să afle din timp dacă o persoană se va îmbolnăvi. În cadrul cercetării, au fost monitorizate 60 de persoane, care și-au desfășurat activitatea zilnică în timp ce purtau gadgeturi portabile.

Aparatele indicau imediat anomalii, atunci când cineva se îmbolnăvea. Chiar și profesorul Snyder a fost monitorizat și a aflat astfel că se infectase cu boala Lyme, după ce fusese mușcat de o căpușă. Gadgetul pe care îl purta a detectat imediat creșterea temperaturii, scăderea nivelului de oxigen din sânge și ritmul cardiac ușor crescut.

Te-ar putea interesa și: Tabel cu valori normale glicemie pentru persoanele care nu au diabet

Brățările și ceasurile inteligente pot observa de asemenea rezistența la insulină, fenomen care precede apariția diabetului de tip 2. Toate aceste informații ar putea fi de folos medicilor, însă deocamdată nu pot fi folosite, pentru că nu există un cadru legal. Unii pacienți ar putea refuza să arate medicului detalii intime despre fiziologia lor, scrie publicația britanică Daily Mail.

Cu toate acestea, pe viitor gadgeturile cu biosenzori ar putea ajuta oamenii să fie mai sănătoși și chiar să prevină declanșarea unor boli. În prezent, sunt folosite peste 50 de milioane de ceasuri inteligente și peste 20 de milioane de dispozitive portabile pentru monitorizarea activității fizice.

Citește și: Noile ceasuri cu Android Wear 2.0 – evenimentul digital al toamnei 2016