Ceasul care îi ajută pe bolnavii de Parkinson să scape de tremorul mâinii

Microsoft a dezvoltat un ceas inteligent de real ajutor pentru bolnavii de Parkinson. Emma Watch este un ceas care emite vibrații, ameliorând astfel tremuratul mâinilor, simptom specific acestei boli.

Ceasul Emma, care poartă numele pacientei pentru care a fost conceput, a fost prezentat în cadrul conferinței Microsoft Build 2017. Este un prototip care poate fi de mare ajutor pentru bolnavii de Parkinson.

Acest gadget de forma unui ceas emite ușoare vibrații în încheieturii mâinii la care este purtat și astfel întrerupe circuitul anormal dintre creier și mână, care produce tremuratul specific bolii.

Cum funcționeză ceasul care îi ajută pe bolnavii de Parkinson

Datorită unei combinații de senzori de mișcare și prin inteligență artificială, ceasul Emma reacționează la simptomele bolii, cum sunt tremuratul membrelor sau instabilitatea corpului.

Vezi și Ceas cu EKG și monitorizare continuă de la Google

El conține mici motorașe, de dimensiunea unei monede, care vibrează atunci când este nevoie pe încheietura pacientului. Aceste vibrații produc practic un „scurt-circuit” în comunicarea anormală dintre creier și mână, care cauzează tremuratul, explică Haiyan Zhang, unul dintre cei care a realizat acest gadget.

Deocamdată există doar un prototip al ceasului Emma, dar Microsoft colaborează cu neurologi pentru a testa acest dispozitiv pe un mic grup de pacienți care suferă de Parkinson.

Emma Watch nu poate vindeca boala, însă poate ajuta foarte mult la ameliorarea simptomelor, care sunt extrem de neplăcute și de multe ori nu le permit bolnavilor să-și desfășoare o activitate normală.

Boala Parkinson afectează peste 10 milioane de oameni din întreaga lume. Este o afecțiune neurologică degenerativă, care provoacă tremuratul mâinilor, mișcări lente și instabilitatea corpului, iar în timp duce la distrugerea iremediabilă a creierului. Bolnavii nu mai pot vorbi normal, nu mai pot scrie și în cazurile grave nu se mai pot hrăni sau îmbrăca singuri, pierzând complet controlul asupra membrelor.

Din păcate, boala nu poate fi vindecată, dar tratamentele pot ameliora simptomele, oferind bolnavilor mai mult confort și mai multă libertate.

Citește și Cum alegem un Smartwatch?