Alternativa la operatia de cataracta: picaturi de ochi cu steroizi

Sursa medicală: Nature, Medic citat: Kang Zhang, profesor de oftalmologie la Universitatea California, San Diego

La nivel mondial, peste 285 de milioane de oameni au probleme de vedere, iar 32 de milioane dintre acestia ajung sa orbeasca. Cele mai multe cazuri de pierdere a vederii sunt provocate de cataracta.

În prezent, singura soluție pentru a trata cataracta și a reda bolnavilor vederea, este operația. Însă multe persoane nu își permit costurile necesare pentru această intervenție sau nu au acces la servicii medicale, astfel încât ajung să își piardă complet vederea. Din fericire, va exista o alternativă la operația de cataractă.

O echipă de cercetători de la Universitatea California din San Diego a obținut un medicament împotriva cataractei, care se administrează sub forma unor picături de ochi. În acest fel, cataracta este practic dizolvată.

Ce este cataracta și cum poate fi dizolvată prin picături

Cataracta este o afecțiune care se manifestă prin opacifierea cristalinului. Această lentilă a ochiului, care în mod normal este transparentă și permite pătrunderea luminii, devine albicioasă. „Albeața” cu aspect lăptos care apare pe ochi este provocată de o acumulare anormală de proteine la nivelul cristalinului. Cauzele apariției bolii nu sunt foarte clar cunoscute, însă problema apare de obicei la persoanele în vârstă, precizează Kang Zhang, profesor de oftalmologie la Universitatea California, San Diego, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii care au inventat noul tratament au identificat o posibilă cauză a apariței cataractei. Doi frați sufereau de cataractă și amândoi aveau în ADN o mutație care bloca producția de lanosterol, un steroid care în mod normal este secretat de organism. Părinții acestor pacienți nu aveau însă mutația genetică și nici nu sufereau de cataractă. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că boala este provocată de lipsa lanosterolului. Prin urmare, un tratament cu lanosterol sau cu o substanță similară ar putea ajuta la distrugerea acumulării de proteine pe cristalin, adică la dizolvarea cataractei.

Vezi și Un test de vedere poate diagnostica din timp boala Alzheimer

Astfel au apărut aceste picături de ochi cu lanosterol, care au fost testate cu succes pe iepuri și pe câini. Dintre 13 animale testate, care la început aveau cataractă avansată, după doar câteva săptămâni de tratament, 11 au ajuns să aibă doar o formă moderată a bolii sau au scăpat complet de cataractă. Câinii, la fel ca oamenii, ajung să sufere de cataractă atunci când îmbătrânesc. Dacă și testele care vor fi făcute pe oameni vor avea rezultate bune, picăturile vor fi lansate pe piață.

Noul tratament ar putea schimba viața a milioane de oameni afectați de cataractă, pentru că va fi mult mai ușor de administrat comparativ cu o operație și mult mai ieftin. De asemenea, tratamentul cu anumiți steroizi descoperit de cercetători ar putea fi folosit și în alte afecțiuni determinate de acumularea anormală de proteine – cum se întâmplă în boala Alzheimer sau în Parkinson.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Sursa: Futurism

Citește și Nanopicăturile ar putea înlocui ochelarii. Repară corneea și redau vederea