Un test de vedere poate diagnostica din timp boala Alzheimer

Temuta boală Alzheimer ar putea fi diagnosticată cu mulți ani înainte de apariția simptomelor, datorită unui simplu test de vedere.

Cercetătorii din Los Angeles au conceput un test de vedere care este la fel de eficient în diagnosticarea bolii Alzheimer ca o tomografie. Cu ajutorul lui, medicii au putut detecta, în cazul unor pacienți, o cantitate de două ori mai mare de plăci senile în creier decât la persoanele sănătoase. Plăcile senile sunt acumulări de beta-amiloid, un fragment dintr-o proteină care determină apariția bolii, deoarece împiedică transmiterea influxului nervos de la un neuron la altul.

Noul test de vedere este una dintre cele mai importante descoperiri de până acum în domeniul afecțiunii Alzheimer. Cu ajutorul lui, pacienții beneficiază rapid de o investigație ieftină, eficientă și non-invazivă, care le va arăta din timp dacă suferă de această boală.

Autorul studiului este neurochirurgul Maya Koronyo-Hamaoiu. Ea precizează că, după diagnosticarea bolii, testul poate fi repetat de câte ori este nevoie, pentru a oferi informații constante despre evoluția bolii.

Vezi și Plasturele cu GPS, un mare ajutor pentru bolnavii de Alzheimer

Până acum 10 ani, singura metodă de diagnosticare a afecțiunii Alzheimer se făcea postmortem, prin analiza creierului. În ultimii ani însă, a devenit posibilă o investigație mult mai eficientă, prin scanarea creierului la tomograf. În acest fel pot fi observate semne care indică boala, adică acele acumulări de plăci senile în creier. De asemenea, creierul bolnavilor de Alzheimer apare micșorat, din cauză că neuronii sunt distruși.

Costurile pentru o tomografie sunt însă foarte ridicate, iar procedura este invazivă, deoarece pacienții trebuie să fie injectați cu o substanță radioactivă, pentru a face posibilă identificarea markerilor afecțiunii.

Acum însă, o echipă de cercetare formată din experți de la mai multe universități și institute medicale a reușit, sub coordonarea medicului Maya Koronyo-Hamaoiu, conceperea acestui test.

Test de vedere pentru diagnosticarea Alzheimer. Cum funcționează

În cadrul unui studiu, cercetătorii au analizat 16 pacienți cu Alzheimer. Aceștia au băut o soluție care conține curcumină, un ingredient natural prezent într-un condiment folosit la mâncare – turmenicul. Datorită acestei substanțe, acumularea de plăci senile din retină se vede asemeni unei zone luminoase. Apoi, testele de vedere ale pacienților bolnavi au fost comparate cu rezultatele obținute în cazul unor voluntari tineri, sănătoși. Cercetătorii au observat că diagnosticul obținut cu ajutorul acestui test de vedere este la fel de precis ca în cazul investigației tradiționale invazive.

Datorită noului test, medicilor au înțeles că există o legătură clară între cantitatea de plăcile senile acumulate pe retină și cele care se formează în anumite regiuni ale creierului. Astfel, ei știu exact unde trebuie să caute semnele prezenței bolii, pentru ca diagnosticul să poată fi pus cât mai devreme cu putință.

Dacă acest test va începe să fie folosit pe scară largă, diagnosticarea timpurie a bolii ar putea face posibilă prevenirea manifestării simptomelor. Acest lucru s-ar realiza prin schimbarea stilului de viață al pacientului și prin urmarea din timp a unui tratament medicamentos.

Pentru realizarea acestui test de vedere necesar diagnosticării Alzheimer cercetătorii au folosit aparatură medicală utilizată deja de oftalmologi pentru a detecta glaucomul sau degenerescența maculară.

Cercetarea trebuie însă continuată, pentru că deocamdată au fost implicați în studiu foarte puține persoane. Prin urmare, acest test de vedere este încă într-un stadiu incipient, iar următoarele experimente trebuie să arate dacă el va putea identifica boala încă dinainte de apariția simptomelor, putând fi astfel util persoanelor care nu au fost încă diagnosticate cu Alzheimer.

La nivel mondial există aproximativ 24 de milioane de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer. Dintre acestea, 6 milioane sunt în Europa. Boala afectează 10% din populația de peste 65 de ani și aproape 50% dintre cei care au peste 85 de ani. După apariția simptomelor și stabilirea diagnosticului, speranța de viață a pacienților este cuprinsă între 5 și 15 ani.

Printre menifestările bolii se numără pierderea memoriei, dificultăți în a găsi cuvintele potrivite, confuzie, modificări de comportament și de dispoziție. Spre deosebire de pierderile de memorie care survin deseori la persoanele mai în vârstă, bolnavii de Alzheimer uită inclusiv contextul legat de un obiect sau o persoană. Spre exemplu, un bătrân poate să uite numele unui vecin, dar știe că acea persoană este vecinul său. În schimb, un bolnav de Alzheimer nu-l va mai recunoaște deloc pe vecinul său, având impresia că este un străin ca oricare altul.

Sursa: Daily Mail

Citește și Tratament Alzheimer prin jocuri serioase: terapia care îmbunătățește viața bolnavilor