Plasturele cu GPS, un mare ajutor pentru bolnavii de Alzheimer

Bolnavii de Alzheimer ar putea primi un gadget care le-ar face viața mai ușoară și mai sigură, datorită invenției unor eleve din România.

Șase eleve de la Liceul O. C. Tăslăuanu din Toplița au realizat prototipul unui plasture cu GPS, care este ideal pentru monitorizarea bolnavilor de Alzheimer sau a copiilor care se pot rătăci când sunt lăsați singuri.

Invenția fetelor a câștigat finala națională a concursului „Compania anului 2017” și va reprezenta România la faza europeană a competiției Junior Achievement European Company of the Year 2017.

bolnavii de alzheimer-eleve-plasture cu gps
Elevele care au conceput plasturele cu GPS: Edina Bako, Mara Haja, Nicoleta Runcan, Ana Maria Timar, Alexandra Stan și Andrada Căliman, alături de profesoara lor, Camelia Mîndru.

Plasturele Geo-plast, care conține un mini GPS, vine în ajutorul persoanelor vulnerabile, care nu pot fi lăsate nesupravegheate. Principalii beneficiari ai invenției ar fi copiii și bolnavii de Alzheimer, care din cauza afecțiunii de care suferă au pierderi de memorie și se pot rătăci.

Vezi și My UV Patch, plasturele UV care te protejează de radiațiile solare nocive

Plasturele cu GPS poate fi purtat foarte ușor și este confortabil, deoarece cântărește doar câteva grame. Locul în care se află persoana care îl poartă va fi identificat foarte rapid, prin intermediul unei aplicații instalate pe telefonul mobil al persoanei care are în grijă copilul sau bolnavul.

Proiectul elevelor din Toplița se numește „Find Me Anywhere” („Găsește-mă oriunde”, n.r.). Plasturele are integrat o unitate GPS care a fost modificată, astfel încât poate fi folosită prin intermediul unui sistem GSM, cu o aplicație de mobil. Softul aplicației a fost realizat tot de fete, cu ajutor din partea unui programator.

În prezent, tinerele colaborează cu o firmă din China, care le va furniza o unitate GPS mai mică și mai performantă, care să poată fi integrată mai ușor într-un plasture. Astfel, proiectul lor va putea fi îmbunătățit.

Cele șase eleve au aplicat și o nouă funcție, de SOS, prin care se poate seta o alarmă pe telefonul mobil, care să trimită imediat o alertă atunci când persoana monitorizată se îndepărtează. Dacă dispare, aceasta poate fi găsită foarte repede, cu ajutorul unor coordonate, chiar dacă unitatea GPS din plasture este închisă sau nu are semnal.

Citește și Măsurarea glicemiei la diabetici. Plasturele care monitorizează nivelul glucozei prin transpirație

Chiar dacă plasturele cu GPS ar fi foarte util mai ales pentru bolnavii de Alzheimer sau pentru supravegherea copiilor, tehnologia ar putea avea și alte aplicații. De exemplu, dispozitivul ar putea fi montat pe diferite obiecte care pot fi pierdute.

Elevele speră să obțină acum o finanțare de aproximativ 6.000 de lei, pentru realizarea și promovarea plasturelui cu GPS.

Sursa: Agerpres

Citește și Tratament Alzheimer prin jocuri serioase: terapia care îmbunătățește viața bolnavilor