Tratament Alzheimer prin jocuri serioase: terapia care îmbunătățește viața bolnavilor

O metodă modernă de tratament Alzheimer o constituie „jocurile serioase”. Societatea Română Alzheimer a început de curând un proiect prin care persoanele diagnosticate cu această boală pot beneficia de terapie prin joc.

Proiectul AD-GAMING este dezvoltat de Societatea Română Alzheimer în cadrul programului Erasmus+ și presupune tratament Alzheimer printr-o metodă nouă, modernă. Bătrânii care suferă de această boală pot face terapie prin jocuri serioase, alături de familie, de îngrijitori sau de alte persoane de vârsta lor.

În acest fel, ei vor fi stimulați cognitiv, vor deprinde noi cunoștințe și competențe tehnologice, iar calitatea vieții se va îmbunătăți considerabil. Totodată, persoanele diagnosticare cu Alzheimer vor fi mai bine integrate în comunitate, pentru că aceste jocuri pot constitui o bună ocazie de socializare. Jucând aceste jocuri speciale, pacienții pot intra în contact cu alte persoane, astfel încât nu mai sunt izolați.

Stimularea cognitivă, esențială pentru tratament Alzheimer

Studiile de specialitate au demonstrat că stimularea abilităților cogntive ajută la încetinirea evoluției bolii, limitând pierderea abilităților și a funcțiilor neurologice. Cel mai bun rezultat al tratamentului Alzheimer prin metoda jocurilor serioase s-a observat la pacienții cu simptome ușoare sau moderate de boală. Jocurile serioase sunt numite și „jocuri de formare”. Acestea sunt concepute nu pentru distracție, ci pentru stimulare cognitivă, scrie platforma GhidCabinet.ro.

Vezi și Jocuri video – stimul pentru abilitățile motorii și vizuale

Proiectul AD-GAMING este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene, în cadrul programului Erasmus+. În cadrul acestui proiect, specialiștii pot selecta anumite jocuri, care să corespundă nevoilor specifice fiecărui pacient în parte. De asemenea, acest tratament Alzheimer prin jocuri serioase ar putea fi disponibil și acasă, dacă bolnavii și îngrijitorii lor vor învăța cum să-l aplice corect.

Conform datelor oficiale, la nivel mondial există aproximativ 24 de milioane de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer. Dintre acestea, 6 milioane sunt în Europa. Prin urmare, boala afectează 10% din populația de peste 65 de ani și aproape 50% dintre cei care au peste 85 de ani.

Printre simptomele acestei boli se numără pierderea memoriei (la început pe termen scurt), dificultăți în a găsi cuvintele potrivite, confuzie, modificări de comportament și de dispoziție.

Citește și Sea Hero Quest, jocul care adună date pentru a vindeca demența