Jocuri video – stimul pentru abilitățile motorii și vizuale
Jocuri video – stimul pentru abilitățile motorii și vizuale sau o cale excelentă pentru îmbunătățirea abilităților motorii. În plus unele jocuri video pot ameliora atenția, capacitatea de concentrare și pot crește performanța motorie. Toate acestea fac din jocuri un instrument de destindere util și o soluție terapeutică pentru cei care au dificultăți motorii din cauze patologice.
Se dovedește că unele jocuri video nu sunt chiar atât de rele. Ba chiar se poate spune despre unele dintre ele că pot fi incluse în categoria soluțiilor terapeutice moderne și utile. Studiul publicat de revista Psychological Science, jurnal periodic al Asociației pentru Psihologie arată că unele dintre jocuri, mai ales cele bazate pe acțiune, pot stimula capacitatea jucatorilor de a coordona informațiile vizuale cu un mai bun control al funcțiilor motorii. Utilitatea acestor beneficii începe de la dezvoltarea abilităților de a conduce o mașină. Dar sunt utile și celor care au probleme de coordonare motorie din cauza unor boli. Jocurile sunt utile celor care au scleroză multiplă, Parkinson, afecțiuni legate de echilibru și altele.
Citește și: Jocurile online, pe lista cu recomandări medicale
“Cercetările arată că unele jocuri video de actiune, ușor accesibile pot fi un instrument rentabil pentru a ajuta oamenii să-și îmbunătățească abilitățile vizuale și motorii“, spune Li Li , cercetător la Universitatea din Shanghai, unul din autorii studiului publicat de Psychological Science.
Unele tipuri de jocuri video s-au demonstrat a stimula abilități vizuale. S-a îmbunătățit sensibilitatea la contrast și atenție spațială. S-a îmbunătățit cordonarea între mișcare și imagine, dar și stimularea fineții motorii.
Citește și: Sea Hero Quest, jocul care adună date pentru a vindeca demența
Nu este o premieră faptul că unele jocuri sunt considerate benefice, în general, și în particular intrumente terapeutice pentru unele afecțiuni. Dar, nici un studiu, făcut după toate regulile, nu a probat cu certitudine beneficii certe pentru sănătate. Concret studiul a inclus compararea abilităților motorii și vizuale pe subiecți sănătoși și pe subiecți cu diferite afecțiuni neuro-musculare. Comparațiile au fost făcute cu un simulator perfomant pentru lecții de șofat. În toate cazurile utilizarea jocurilor video de acțiune a îmbunătăți performanțele subiecților. Pentru rezultate bune erau necesare cel puțin cinci ore de joacă pe săptămână, timp de șase luni. Participanții la test care au respectat programul de joacă și-au îmbunătățit performanțele. Subiecții care nu au utilizat aceste jocuri, nu. Toate jocurile video de acțiune au adus îmbunătățiri ale coordonări vizuale și motorii. Cele mai bune rezultate le-au avut subiecții care au folosit un joystick pentru a se juca.
Jocuri de acțiune vs jocuri de strategie
Pentru ca demonstrația utilității jocurilor video să fie deplină Li Li și colegii săi au recrutat participanți care nu au mai avut anterior testului nici o experiență legată de jocuri video. Participantii au fost repartizati aleatoriu. Au fost alese două jocuri video. Primul joc a fost Mario Kart, care folosea un volan pentru a conduce un cart pe o pistă, iar al doilea joc a fost Roller Coaster Tycoon III, care folosea un mouse și tastatură pentru a construi și întreține un parc de distracții.
Citește și: Microsoft Imagine Cup și premiu de 50.000 de $ pentru o echipă românească!
Cele două jocuri aveau amândouă scene vizuale la fel de complexe și sunt relativ ușor de învățat. Foarte important este că cele două grupuri au jucat pe niveluri similare și o îmbunătățire similară a perfomanțelor legate de jocuri, în sine.
Datele au aratat că cei care au jucat Mario Kart, un joc video de acțiune rapid, și-au îmbunătățit în mod real abilitățile de control vizuale și motorii. Studiul a mai arătat o îmbunătățire substanțială a performanțelor după 10 sesiuni de jocuri video. În replică, cei care au jucat Tycoon Roller Coaster, în fapt un joc de strategie non-acțiune, nu au aratat nici o astfel de îmbunătățire.
Jocuri diferite, efecte diferite
Date suplimentare au demonstrat că beneficiile îmbunătățirii coordonării vizuale și motorii nu este doar rezultatul jocurilor de acțiune care implică simularea conducerii unui vehicul. Cercetatorii au demonstrat că participantii care nu au avut anterior nici o experiență cu jocuri video au avut un control motor și vizual și o coordonare mai bună între câmpul vizual și activitatea motorie și după ce au jucat Unreal Tournament, un joc video din categoria jocurilor de tip shooter.
Te-ar putea interesa și: Roche va folosi o aplicaţie mobilă pentru a urmări evoluţia pacienţilor cu Boala Parkinson
Curios este că cele două tipuri de jocuri de acțiune au avut efecte diferite. Aspecte specifice ale controlului vizual și motor sunt ameliorate diferit. Aceasta duce la concluzia că fiecare tip de joc video poate acționa efectiv cu un anume scop. În plus un joc poate fi folosit personalizat pentru diferite afecțiuni.
Sursa: digital-health/2016