Sea Hero Quest, jocul care adună date pentru a vindeca demența

Sea Hero Quest este un joc pe care îl poate descărca oricine pe tabletă sau telefon și este un joc chiar simpatic. Ceea ce este special este că fiecare minut petrecut de un utilizator jucându-se este echivalentul a circa trei ore de cercetare cu scopul de a identifica mecanismele care produc demența la om.

Jocul Sea Hero Quest a fost lasat de Telekom în data de 5 mai și în România, ca parte a unui program global de studiu pentru identificarea mecanismelor care produc demența și implicit pentru găsirea unor soluții care să amelioreze sau să vindece boala. Jocul în cauză nu este doar un simplu joc. Aplicația a fost concepută special pentru a furniza date esențiale cercetătorilor despre modul în care funcționează creierul uman când vine vorba despre orientarea în spațiu, iar concluziile nu se pot trage decât analizând un număr foarte mare de tipare de logică, strategie și decizie umană. Calea cea mai simplă prin care toate aceste date pot fi adunate a fost aceea a unui joc, care să-i ajute pe cercetători să înțeleagă în profunzime modul în care omul se orientareză în spațiu și modul de funcționare a zonei responsabile cu mișcarea din creierul uman. Miza este una uriașa: colectând datele de la utilizatori, oamenii de știință vor putea găsi mai repede și mai corect erorile care afectează creierul bolnav.

Citeste și: Doar 5% din populația planetei este perfect sănătoasă

Sea Hero Quest (detalii despre joc poti găsi aici: http://www.seaheroquest.com/ro/) este un joc simplu și distractiv, dar care are un scop mult mai mare decât acela de a ne dezvoltă spiritul ludic.

Demența este o boală înfricoșătoare și pentru pacient și pentru cei din jur. Numărul persoanelor bolnave este din ce în ce mai mai mare, iar vârsta la care apare primele simptome din ce în ce mai mică. Multe alte boli degenerative ar putea beneficia de studiile legate de demență, iar condițiile de viață ale celor bolnavi se pot îmbunătății dacă vor fi identificate mecanismele care produc boala și dacă vor fi găsite soluții care să amelioreze suferința, dar pentru aceasta este necesar, în primul rând să fie identificate mecanismele cerebrale extrem de complexe ale creierului uman.

Unul dintre primele simptome ale acestei boli este reprezentat de pierderea capacității de orientare. Problemă este că studiile clasice sunt elaborioase și greu de implementat. Cea mai importantă cercetare de acest gen s-a desfășurat, în 2012, iar eșantionul care a fost implicat în studiu a cuprins doar 599 de voluntari, număr insufient pentru a se identifica un tipar logic sau pentru a se putea stabili mecanismele fine care indică boala (în forma ei incipentă).

Cum orice progres în medicină presupune o bază de studiu inițială, Sea Hero Quest asta face. Oferă o bază de studiu și se poate afirma că este proiectul cu cea mai mare anvengura în domeniul cercetării demenței. Setul de date pe care îl generează aplicația este fără precedent, având în vedere că până acum aceste tipuri de investigații presupuneau o coordonare pe durată a câțiva ani și ofereau o imagine superficială despre cum se comportă un eșantion redus de voluntari. Dacă 100.000 de oameni se joacă pentru doar 2 minute fiecare, atunci se poate genera echivalentul a peste 50 de ani de cercetare în laborator, au explicat reprezentanții proiectului.

Citește și: Aplicații iOS de sănătate. Top 7

Asigurarea accesului comunității de cercetători la un set de date cu sursă deschisă de acest tip, la această scară și într-o perioadă de timp atât de scurtă este exact tipul de inovație necesară pentru a acceleră progresul în cercetarea demenței”, a transmis Hilary Evans, director executiv la Alzheimer’s Research, una dintre firmele implicate în proiect.

Fiecare aspect al jocului Sea Hero Quest a fost conceput în colaborare cu dezvoltatori de jocuri și cercetători pentru a oferi informații despre modul în care ne orientăm în viață de zi cu zi. Scopul Sea Hero Quest nu este să identifice cazuri de demența, ci să se cerceteze în amănunt cum funcționează creierul pentru a se orienta, aceste date urmând să fie ulterior folosite pentru a oferi tratamente sau condiții mai bune bolnavilor de demența.

Jocul nu e mare filozofie. Pur și simplu trebuie să conduci o barcă, pe un traseu dat, așa că trebuie să te orientezi pe o hartă. Simplu, nu-i așa? Însă modul în care o parcurgi spune multe despre ține, iar modalitatea aleasă este transmisă cercetătorilor, care vor pune cap la cap aceste date pentru a-și da seamă cum se orientează în spațiu oamenii, cum găsesc un traseu.

Informațiile sunt trimise în mod anonim și doar dacă vrei poți alege să precizezi vârstă și sexul.

În lume sunt 45 de milioane de oameni care suferă de demență. Boala le ia acestora capacitatea de a se descurca singuri, le fură amintirile, le sterge memoria, le ia capacitatea de ase orienta în spațiu și, în final, îi ucide. Maladia Alzheimer este una din formele demenței. Până în 2050 numărul oamenilor bolnavi de demență va ajunge la 135 de milioane!

Aplicația poate fi descărcață gratuit de pe Google Play  și App Store, iar hastagul #gameforgood este mesajul celor care au conceput aplicația pentru distribuirea acestuia.