Doar 5% din populația planetei este perfect sănătoasă

Statistic vorbind, lucrurile stau mai mult decât prost în ceea ce privește sănătatea oamenilor. Dovadă aceste cifre care arată că doar 5% din populația panetei este cu adevărat sănătoasă.

Cercetatorii au analizat informații cu privire la aproximativ 300 de boli – de la solicitările de consult medical pentru acnee și alte probleme cutanate de la sindom premenstrual și complicații ale acestuia, de la afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, boli hepatice, gastrointestinale și diabet din 188 de țări. Concluzia este că doar 4,3 la sută dintre oameni nu au avut probleme de sanatate în 2014. Restul fie au boli tăcute pe care le duc, fie au apelat la serviciile medicale, au primit îngrijire, tratament medicamentos sau alte intervenții medicale. Probabilitatea de a avea orice boală sau afecțiune a crescut la nivel planetar, iar vârsta d ela care apar primele afecțiuni și simptome care îi trimit pe oameni la medic a scăzut, și continuă să scadă. În țările dezvoltate, circa 64 la suta din copiii sub vârsta de cinci ani a avut o problemă majoră de sănătate care a necesitat spitalizare, tratament complext și intervenție medicală de urgență, iar 99,98 la sută dintre adulți cu vârsta de peste 80 au cerut ajutorul medicului.

Citeste si: Generaţia Millenials. Cine sunt și cum vor schimba lumea

În 2014, 2,3 miliarde de oameni din întreaga lume au avut cel puțin o boală care a necesitat tratement medical.

10 la sută din populatia lumii, suferă de carii pe dinți permanenți, durerile de cap, deficit de fier, herpes genital și probleme ale auzului. Au fost mai mult de 18 miliarde de îmbolbnăviri de infecții respiratorii ale căilor repiratorii superioare (infectii ale sinusurilor și raceala), și au fost mai mult de două miliarde de cazuri de boli diareice.

De asemenea, studiul a constatat că, în ultimi 20 de ani, numărul persoanelor care au trăit cu un anumit tip de handicap a crescut de la 537,6 milioane în 1990 la 764,8 milioane în 2013. Această creștere a fost provocată în mare parte de creșterea generală a vârstei oamenilor.

Cele mai frecvente probleme de sănătate sunt infecțiile respiratorii, durerile de spate, depresia, durerile de gat, migrene, diabetul zaharat și tulburari de anxietate. Oamenii care sunt afectați de diabet, boala Alzheimer, cancer, boli cardiovasculare si artrită trăiesc mai mult cu circa 20% față de acum 20 de ani.

În viitor principalele probleme de sănătate la nivel global sunt legate de afecțiunile metabolice, cancer, afecțiuni musculo-scheletice din ce în ce mai grave și tulburări mintale, depresie și tulburări de comportament.

În loc de final studiul remarca că medicina prezentului trebuie să se orienteze rapid către o strategie globală care să fie dedicată prevenirii și combaterii acestor afecțiuni ale căror număr va sporii d ela an la an. Misiune industriei de sănătate trebuie să cuprindă atât tratarea, vindecarea și ameliorarea stării de sănătate a omului bolbav ci și conmservarea sănătății și prevenirea afecțiunilor. Dacă nu se va întâmpla acest lucru tot ceea ce înseamnă industrie de sănătate la nivel planetar se va prăbuși din punct de vedere economic, în consițiile în care, global, populația planetei crește și îmbătrânește. Studiul a fost finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates.