Microsoft Imagine Cup și premiu de 50.000 de $ pentru o echipă românească!

Microsoft Imagine Cup, cel mai râvnit trofeu mondial al tinerilor pasionați de tehnologie, a fost câștigat anul acesta de ENTy, o echipă de studenți de la Politehnica București, cu un proiect de sănătate digitală.

Microsoft Imagine Cup, competiția la care s-au făcut remarcați în 2011 alți români, tinerii fondatori din Cluj ai MIRA Rehab, are anul acesta drept mari câștigători pe românii de la ENTy și tot cu un proiect eHealth.

Ce este dispozitivul creat de ENTy, câștigător la Microsoft Imagine Cup

ENTy a dezvoltat și a prezentat audienței de la Seattle un dispozitiv purtabil cu precizie medicală destinat testării echilibrului, o alternativă la îndemână pentru testarea piloților, celor care lucrează la înălțime sau șoferilor profesioniști. Dotat cu 3 senzori și corelat cu un algoritm, sistemul are capacitatea de a monitoriza aparatul vestibular din urechea internă – cel care coordonează simțul echilibrului. În plus dispozitivul verifică poziția coloanei vertebrale, în timp real. 

Aparatul are dimensiuni reduse, este purtat pe spate sau cap și poate detecta probleme ale urechii interne sau tulburări de echilibru. Toate simptomele legate de păstrarea echilibrului sunt un indicator pentru multe afecțiuni neurologice și musculare de la scleroza în plăci la boala Parkinson. Dispozitivul poate să fie un important ajutor pentru diagnosticarea acestor afecțiuni. În plus poate ajuta monitorizarea poziției oamenilor singuri sau a celor care au probleme legate de păstrarea echilibrului.

Citește și despre Oportunitățile și problemele sănătății digitale

Victoria aceasta este extrem de importantă atât pentru membrii echipei, Flavia Oprea (product developer), Cristian Alexandrescu (UX Designer) și Iulian Mateșică (hardware engineer architect) pe care proiectul și succesul lui îi va propulsa către o afacere în care mulți vor dori să investească, dar mai ales pentru zona de antreprenori români în eHealth, pe care noua dovadă a abilităților românești îi va inspira și încuraja. Cele mai cunoscute proiecte românești de sănătate digitală au atras deja finanțări de mai multe milioane milioane de euro. Este cazul Mira Rehab, aplicația medicală de recuperare motorie care rulează pe X-Box sau SkinVision, aplicația ce detectează riscul de cancer de piele.

Știi Inventatori români în sănătatea digitală?

Ce s-a întâmplat la Seattle, la Microsoft Imagine Cup

Calificați în finala mondială, echipa ENTy (numele vine de la ENT – Ear, Nose, Throat –  englezescul pentru ORL – nas, gât, urechi – otorinolaringologie) a călătorit la mijlocul săptămânii trecute în Statele Unite, alături de profesorul și mentorul lor tehnic, Daniel Rosner. Joi, tinerii și-au adjudecat secțiunea Inovație a concursului și un premiu de 50.000 de dolari.

Microsoft Imagine Cup

„Săptămâna aceasta a fost bună și nebună. Eram doar fericită pentru că sunt în Seattle și reprezint România la finala globală Imagine Cup.”

scria pe Facebook Flavia Oprea.

„Astăzi, totul s-a transformat în nebunie când CEO-ul Microsoft a anunțat “Wow that’s amazing. Team Romania wins 1st place at the Innovation track of Imagine Cup”.”

Citește și sfatul unui Antreprenor în sănătate: „Dezvoltați produse pentru care și voi ați plăti”

Celelalte echipe premiate vin din Grecia și Thailanda. Pe locurile doi și trei, la toate cele trei secțiuni ale concursului s-au aflat studenți sau tineri din Indonezia, Brazilia, Sri Lanka, Statele Unite, Tunisia și Ungaria. Valoarea totală a premiilor a fost de 200.000 de $.

În celelalte două secțiuni, echipa din Thailanda a câștigat secțiunea Joc cu un puzzle stealth. Povestea este imprevizibilă. Unul din personaje putea vedea viitorul, iar altul are capacitatea de a manipula timp. Cele două personaje trebuie să coopereze pentru a depăși obstacolele și de a găsi cea mai bună cale pentru fiecare etapă a jocului puzzle.
Echipa Greciei a câștigat secțiunea Civilizație cu o aplicație de realitate virtuală care combate agresiunea. Aplicația reproduce scene 3D interactive, care implică inducerea sentimentului de intimidare, iar pentru a evalua răspunsurile sunt verificate și evaluate sentimentele pozitive de empatie și stima de sine. Proiectul este numit Amanda Todd, după numele unei adolescente din Canada, personaj principal într-un film în care se prezenta povestea reală a vieții ei și experiența proprie în care a fost victima unor agresiuni violente în 2012.
Citește și despre Simulatorul de migrenă

Dintre cele 3 finaliste, sâmbătă a fost ales marele câștigător al World Championships. Echipa ENTy din România!

Ce urmează

După euforia finalului de săptămână, mulțimea de mesaje de felicitare, echipa s-a întors în țară și și-a oferit o binemeritată vacanță. O vor folosi să se odihnească, dar și să evalueze deja existentele propuneri de parteneriat și investiție în proiectul lor. Planul este ca într-un an, prototipul să se transforme în produs. Pentru asta este nevoie de certificări.

„Sperăm că în mai puţin de un an o să reuşim să-l lansăm. Trebuie să facem rost de certificările medicale pentru a putea lansa dispozitivul, el poate fi folosit şi de mâine, dă rezultate precise, poate fi folosit foarte uşor, trebuie numai certificările medicale”,

declara pentru Digi24 Cristian Alexandrescu.

Dacă vreți să-i felicitați pe cei de la ENTy, sau să vedeți cum evoluează proiectul lor, pagina lor de Facebook este aici.

Mai jos este și un film detaliat despre proiect, în engleză.

Te-ar mai putea interesa si: Brăţara fitness Mio Fuse vine acum şi în sprijinul celor afectaţi de boala Parkinson