Antreprenor în sănătate: „Dezvoltați produse pentru care și voi ați plăti”

Antreprenor, om de marketing și expert în industria farma, Fritz Hoellerer are un mesaj în trei pași pentru România și profesioniștii ei

Austriacul vine la București și va putea fi urmărit de orice antreprenor în sănătate la Pharma Marketing Conference în 9 și 10 iunie. Mai mult, în a doua zi a conferinței, el va ajuta participanții să devină mai buni în promovarea produselor farmaceutice. Asta pentru că Hoellerer este câte puțin din toate: antreprenor, om de marketing și farma. Și, mai mult, este sincer și direct în legătură cu viitorul industriei farmaceutice, așa cum puțini și-o permit.

eHealthRomania.com: Ești  personalitate 3-în-1. Om de marketing (director general al unei agentii digitale), expert farma, antreprenor. Pe care o preferi?

Fritz Hoellerer: Antreprenor în Marketingul Farma 🙂

eHealthRomania.com: Care este locul în care îți place cel mai mult să lucrezi în această perioadă?

Fritz Hoellerer: Îmi place mult combinația celor trei și să conectez industria farma tradițională cu tineri inovatori care crează lucruri.

Citește și Șansele de succes în sănătatea digitală pentru industria farmaceutică

eHealthRomania.com: Cum adoptă industria farma sănătatea digitală (eHealth)?

Fritz Hoellerer: Nu cred că farma se grăbește să adopte eHealth-ul. Majoritatea companiilor folosesc dispozitive digitale în activitățile lor de vânzare, să-și promoveze site-ul unde au produsele sau cea mai nouă aplicație care ajută la dozarea medicametului. Dar, dacă te gândești, aceste lucruri nu înseamnă digitalizare, eHealth. Puține companii au o strategie regională sau intenațională și implicit resursele umane adecvate care să aplice această strategie.

eHealthRomania.com: Dacă pui farma lângă doctori și pacienți, care sunt primii în adopția sănătății digitale?

Fritz Hoellerer: Pacientul este primul, pentru că produsele digitale cele mai bune derivă din nevoi specifice ale oamenilor. Vă dau exemplul unor prieteni, care sunt diabetici și au lansat Mysugr, o foarte cunoscută aplicație mobilă pentru diabetici. Eu am fondat Diagnosia pentru ca nu era nicăieri informație certificată despre medicamente online.

Citește și Firmele farmaceutice au pierdut startul în mHealth

„Ca să rezum: problema e soluția”.

eHealthRomania.com: Felicitări pentru diagnosia.com! Cum a început acest site?

Fritz Hoellerer: Împreună cu un coleg medic și niște prieteni, am început diagnosia.com în 2011. La început, am digitalizat prospectele medicamentelor în limbi diferite și am pus aceste informații online. Cu 3 milioane de vizitatori lunar, oricine ar putea să spună azi că treaba noastră s-a terminat. Dar în 2012 am dezvoltat aplicațiile mobile B2MD și în 2014 am extins modelul afacerii în așa fel încât să creăm un suport de prescriere, care verifică interacțiunea dintre medicamente. Cum acest software este disponibil doar pentru vorbitorii de germană, mulți dintre ceilalți cred că portalul de prospecte medicale este centrul afacerii, dar nu mai e așa. Au fost așadar suișuri și coborâșuri și răsuciri și întoarceri în ultimii ani. Anul acesta am cumpărat un competitor și am început să extindem sistemul de suport în prescriere, poate vom ajunge și în Romania.

eHealthRomania.com: Cum rezolvați diferențele de reglementări și legislație de la o țară la alta în startup-urile pe care deții? Mai ales pentru farmacia online Vamida, prezentă în Austria, Germania și Cehia.

Fritz Hoellerer: Reglementările nu sunt atât de diferite, majoritatea sunt cele ale Uniunii Europene. Pentru Vamida a fost o problemă, pentru că legea austriacă nu permitea să vinzi OTC-uri din interiorul Austriei. Așa că a trebuit să fim creativi și să înființăm în 2012 o farmacie în Cehia. De la mijlocul lui 2015 însă, reglementarea aceea s-a abrogat și acum orice farmacie austriacă poate să vândă și online. Dar noi avem un avans de 3 ani în fața altora.

eHealthRomania.com: Transmite, te rog, un mesaj sau un sfat unic cititorilor eHealthRomania.com. Ce trebuie ei să facă în legătură cu digitalizarea sănătății?

Fritz Hoellerer: Am 3 sfaturi importante pentru cei care vor să facă eHealth în România. În ordine:

  • Ascultați-vă clientul

  • Dezvoltați produse pentru care și voi ați plăti

  • Țineți minte că totul e bazat pe multiple încercări (trial & error)

Citește și seria Cum poate învinge industria farma în era digitală:

Cum poate învinge industria farma în era digitală. 1. Regândirea comunicării cu pacientul

Cum poate învinge industria farma în era digitală. 2. O posibilă strategie

Carte de vizită de antreprenor

Fritz Hoellerer

Fritz Hoellerer
Co-Founder & CEO, Hellomint GmbH

Fritz Hoellerer este co-fondator si CEO al agentiei digitale Hellomint GMBH, specializate in consultanta de marketing si in dezvoltarea canalelor media online pentru industria pharma. Cu experienta in mai mult de 400 de proiecte, acesta a coordonat multiple campanii farmaceutice (inter)nationale si a dezvoltat cursul acreditat “ePharma Marketing”, la IMC University of Applied Science Krems. Printre clientii sai s-au numarat companii precum Astra Zeneca, Abbvie, Bayer, Boehringer Ingelheim, Chiesi, Novartis, Merck, Sanofi, MSD, Roche, Chiesi, Janssen & Cilag. De asemenea, Fritz este co-fondator Diagnosia, cel mai important portal de informatii despre medicamente din Europa, care a devenit un suport de formare a deciziilor in domeniul farmaceutic. Iar in 2012 a devenit unul dintre co-fondatorii Vamida, una dintre primele farmacii on-line care livreaza OTC si produse medicale in Republica Ceha.