Cum poate învinge industria farma în era digitală. 1. Regândirea comunicării cu pacientul

Revoluția digitală este în plină desfășurare iar unul din personaljele cheie este industria farma, prin toate companiile farmaceutice. Fiecare în parte are strategia, orientarea și scopurile sale. Unele extrem de pragmatice, altele cu efect imediat, cele mai multe de lungă durată.

Acest articol are două părți. Continuarea este Cum poate învinge industria farma în era digitală. 2. O posibilă strategie

Iată ce cred (sau ce pot spune din ceea ce cred cu adevărat) câțiva dintre liderii din companii farmaceutice și ce strategie urmăresc pentru a ține industria farma în frunte. Este vorba despre lideri dntr-o varietate de segmente, de la analiză economică, la biotehnologiei, de la cercetare farmaceutică, la furnizori de tehnologie și gestionarea capitalului.

Citeste si: Cum văd medicii și farmaciștii Sănătatea Digitală

Consensul general este  că toate companiile farmaceutice trebuie să se transforme pentru a rămâne competitive, iar segmentul digital, cu tot ceea ce înseamnă sănătatea digitală este esențial. Companiile farmaceutice trebuie să-și regândească modelele de afaceri și de operare, pentru a  încuraja inovația.

Întrebarea de 1000 de puncte este cum vor face față companiile farmaceutice acestor provocări.

Miza lor este uriasă! Revoluția digitală – la modul general, și în particular efectele revoluției digitate în domensiul sănătății, domeniu fabulos, cu oportunități uriașe atât pentru producatori, cât și pentru beneficiari, continuă să  transforme în mod fundamental viața fiecăruia dintre noi, tot la modul general, dar are efecte particulare în domeniul extrem de generos al sănătății digitale. Un argument forte, în toată această poveste, care îmbină sănătatea oamenilor, accesul la mai bune și mai rapide servicii medicale, tehnologia și comunicațiile digitale, sunt costurile financiare. O dovadă este faptul că în 2014 investiții în domeniu au fost de peste 6,5 miliarde dolari, față de 2,9 miliarde dolari în 2013. Diferența uriașă trebuie înțelească dintr-un singur punct de vedere – un uriaș potențial de valorificare prin profit a investițiilor pe o piață avidă de tehnologie care să contribuie la creșterea standardelor de sănătate.

  • Companiile farmaceutice trebuie să-și asume riscuri

  • Industria farma este aproape obligată să devină activ pe plan social.

  • Tehnologia de azi este suficient de dezvoltată încât obligă companiile farmaceutice să găsească formule de exploatare.

Revoluția digitală a dus la o veritabilă revoluție a consumatorilor, la creștrea accesului la informații în timp real, practic oriunde pe glob. Consumatorul este din ce în ce mai activ și mai selectiv în fața serviciilor pe care le primește, iar în aceste condiții pacientul nu mai este doar un receptor pasiv de terapii.

Citeste si: Șansele de succes în sănătatea digitală pentru industria farmaceutică

Asistența medicală va fi condusă mult mai mult de consumatori decat medici, pentru că pacienții sunt din ce în ce mai bine informați și vin la medic cunoscându-și foarte bine parametrii biologici pentru că au posibilitatea să facă aceasta acasă cu un simplu dipozitiv digital, capabil să le dea informații certe despre ritmul lor cardiac, de exemplu sau despre nivelul de glucoză din sânge”, spune Bertalan Mesko, medic și autor al lucrărilor My Health şi The Guide to the Future of Medicine.

Dan Goldsmith, liderul departamentului de strategie de la Veeva Systems: “În următorii trei – cinci ani în locul pacienților informați și curioși de azi vom avea pacienți implicați în mod activ în strategia terapeutică, buni cunoscători ai unui important limbaj medical și parteneri reali ai medicului lor, și totul doar datorită tehnologiei“.

Li Ma, vice-președinte de strategie și de investiții la Alibaba Health Information Technology: ”Deoarece pacienții au posibilitatea de a-și asuma un control mai mare și mai bun asupra propriei lor stări de sănătate, inclusiv în zona terapeutică, companiile farmaceutice trebuie să țină cont de această nouă atitudine a pacientului și trebuie să dezvolte metode mai bune de a interacționa cu aceștia”.

Citeste si: Cluj Innovation Days 2016, două zile pline de medicină digitală

Unele companii farmaceutice recunosc deja importanța tot mai mare pe care o are conectarea directă cu pacienții și potențialii pacienți. Un director al unei companii farmaceutice de top spune, preferând poziția anonimatului: ”Ca director știu că trebuie să folosim abordări diferite, în funcție de publicul-țintă, pentru a ajunge la pacienti prin canalele de comunicare pe care ei le preferă. Nu putem să nu observăm comportamentul pacientului modern dispus să dialogheze cu medicul prin intermediul unor comunități on-line, de exemplu, iar aceasta trebuie să ne oblige la o schimbare de strategie pentru a obține un angajament mai bun într-un viitor nu foarte îndepărtat”.

Dr. Todd Johnson, CEO al Noble.MD, spune: ”Aplicațiile pe care le poate folosi oricine azi, de pe un simplu telefon inteligent, arată că piața are nevoie disperată de aplicații care se concentreaza pe nevoile pacientului și să devină un furnizor de servicii reale, cu un impact măsurabil asupra calității sănătății și a costurilor. Aici vine industria farmaceutică care trebuie să se deschidă și către acest domeniu, către această nouă piață, iar aplicațiile orferite de companiile farmaceutice trebuie privite ca o șansă pe care noi, industria farma o avem și pe care nu o putem rata“.

Domeniul eHealth va schimba mult mai repede decât credem noi, acum domensiul medical clinic, iar medicii vor avea nevoie de noi competențe și noi instrumente”, spune Vinod Khosla, CEO și fondator al Sun Microsystems si Khosla Ventures.

În prezent oamenii sunt mult mai puțin loiali branduri și companiilor. Știu să vadă diferențele între oferte și oportunități mult mai repede și mai corect decât se întâmpla acum 15, 20 sau 30 de ani. ”În viitorul foarte apropiat nu va mai conta producătorul medicamentului, iar metoda pacientului de selectare a medicamentelor se va schimba în mod dramatic pentru că orientarea către cost va fi cea care va conta în primul rând, iar pacientul va face mereu un raport între eficacitate și preț în deplină cunoștiință de cauză”, spune Sanjay Mathur, CEO la Silicon Valley Date Science.

Citeste si: Firmele farmaceutice au pierdut startul în mHealth

Pentru companiile farmaceutice și pentru industria farma nu va mai fi suficientă păstrarea patentului și controlul datelor de producție, iar strategia viitoare trebuie să fie complet diferită și bazată pe colaborare și pe disponibilitatea de a oferi studiile proprii și celorlalți” spune Neeraj Mohan de la Blackstone Group. ”Companiile din industria farma care cred că nu trebuie să fie transparente cu privire la studiile lor clinice vor fi puse în dezavantaj periculoas, pentru că reglementările internaționale ale industriei Phama merg către comunicare, deschidere și colaborare”, susține acesta.

Krishna Yeshwant de la Google Ventures: ”Pentru industria farma vine întrebarea dacă se pot lega digital în activitatea pe care o au. Una dintre valorile cele mai incitante din domeniul sănătății digitale pentru industria farmaceutică este modul în care tehnologia poate fi capabilă să completeze sau să sprijine terapiile farmacologice”.

Continuarea analizei este AICI

Sursa: mckinsey.com

Download. Analiza completă (în engleză)

Sursa foto: pixabay.com