Șansele de succes în sănătatea digitală pentru industria farmaceutică

Companiile farmaceutice au șansa unui rol central în revoluția din sănătatea digitală. Dar succesul unei astfel de oportunități necesită alegerea inițiativelor corecte. Harvard Business Review și McKinsey le-au identificat.

Rezultatele celor două mari nume în conținutul și consultanța de business sunt două materiale pe care le găsiți mai jos pentru download și ale căror concluzii comune sunt rezumate în continuare.

  1. Studii clinice integrate și – extensia imediată
  2. Tratament personalizat și monitorizare continuă

Folosirea dispozitivelor de monitorizare în timpul studiilor clinice nu e o idee nouă, a fost oferită ca variantă și în alte studii mai vechi (McKinsey, 2014 A digital prescription for pharma companies). Soluția, spun ambii realizatori ai materialelor, trebuie extinsă și în timpul tratamentului propriu zis și este considerată la unison drept cea mai bună metodă de adăugare de valoare la medicamentul în sine.

Ideea de bază este o ofertă pachet, cu dublu avantaj: pe deoparte, eficiența studiilor crește și, apoi, în timpul tratamentului, existența multitudinii de date din interacțiunea medicament – pacient aduce beneficii mari tuturor celor implicați: pacient, medicul curant, cercetătorii farmaceuticelor. Între exemplele de eficientă conectare a studiilor clinice cu noile dispozitive purtabile (wearables) în sănătatea digitală, McKinsey povestește despre experiența Biogen, care a folosit brățări fitness într-un studiu pentru bolnavi cu scleroză multiplă.

3. Conversații multichannel cu medicii și pacienții

Subiectul e amplu și pleacă de la rescrierea regulilor de comunicare (împreună cu organismele de reglementare) până la disponibilitatea totală de a interacționa cu medicii și pacienții pe toate canalele. Iar dacă în relația cu pacienții, există destul deja destul de multe metode la îndemână, marketing prin jocurimHealth (aplicații și microsite-uri), în interațiunea cu medicii este loc de multe progrese (Cegedim 2015, Multichannel Marketing în Sănătate).

Cea mai importantă parte a acestei direcții este însă cea a organizării interne a industriei farmaceutice în a putea convinge regulatorii de necesitatea modificării principiilor și vitezei comunicării cu publicul. Abia din acel moment, odată cu un dialog continuu, informații certificate vor fi disponibile pacienților ca alternativă la puzderia de informație medicală neverificată de pe Internet.

Citiți și Doctori Online. Top3 motive

Download

The road to digital success in pharma, McKinsey 2015

How Pharma can offer more than pills, HBR 2015