Oportunitățile industriei Pharma în mHealth

mHealth este o provocare pentru domeniul IT și, mai ales, o oportunitate majoră pentru industria farmaceutică.

Abordăm un subiect povocator, o veritabilă colecție de idei pentru mHealth. mHealth este ca o pilulă magică care poate transforma furnizarea de servicii de asistență medicală. mHealth este considerată în SUA ca cea mai mare oportunitate tehnologică a momentului, care poate ajuta pacientii, medicii și sistemul medical de sănătate, la nivel global, care poate îmbunătăți starea generală de sănătate concomitent cu reducerea substanțială a costurilor de asistență medicală. În prezent tot ceea ce ține de mHealth implică tehnologie de vârf, inevitabil scumpă, dar dezvoltarea domeniului poate reduce aceste costuri și poate face din principiul mHealth o revoluție medicală la scară planetară.

În acest context se pune întrebarea dacă industria farmaceutică este conștientă de aceste oportunități, dacă le poate asimila și dacă va putea să valorifice eficient și cu costuri rezonabile potențialul tehnologiei mobile.

Iată câteva date concrete pentru a putea avea un punct de plecare.

– Aplicațiile medicale, de uz profesional, dar și cele destinate publicului consumator sunt în creștere exponențială.
– Descărcările de aplicații din domeniul mHealth au crescut cu aproape 200 la sută între 2011-2012 și continuă să crească exponențial.
– Medicii și contribuabilii sunt conștienți de potențialul mHealth, 60 la sută dintre cei intervievați apreciind că domeniul mHealth va deveni curând o parte importantă a serviciilor medicale în viitorul apropiat.
– În prezent există mai mult de 30.000 de aplicații de sănătate, fitness și alte aplicații medicale disponibile pentru smartphone-uri și tablete. Aceste aplicații monitorizează tensiunea arterială, somnul, dieta, țin evidența medicației luate de pacient și așa mai departe.

Fără extensii în aplicații pentru dispozitivele mobile, nu exiști!

Nu poți avea pretența că esti o companie farmaceutică mare dacă nu te implici în dezvoltarea unor aplicații inteligente pentru dispozitivele mobile. Industria în general și cea farmaceutică, în special, au înțeles tendințele și au pus la punct strategii cu impact în domeniul mHealth. Există o foaie de parcurs elaborată la nivelul organismelor din Uniunea Europeană pentru mHealth, iar Uniunea Europeană va publica în curând un plan pentru a accelera adoptarea pe scară largă a soluțiilor mHealth și o strategie de dezvoltare cu obiective clare până în 2025. De cealată parte operatorii de telefonie mobilă sunt unanimi în a susține că mHealth va deveni un factor cheie în tot ceea ce îmseamnă asistență medicală, prognozele susținând că până în 2017 domeniul va deveni în parte viabil.

Și pentru că totul se reduce până la urmă la bani, se estimează că, doar în Europa, vânzările de aplicații și serviciile în domeniul mHealth în perioada 2015-2020 vor ajunge la circa nouă miliarde de euro.

Industria Pharma nu poate să nu observe oportunitățile și, evident, nu se poate abține să nu încearce să le exploateze. Pe de altă parte promisiunile pe care le aduce mHealth înseamnă mult mai mult decât un telefon inteligent conectat la internat. Domeniul mHealth înseamnă senzori, coneziuni interdependente sisteme de stocare și analizare a datelor, confidențialitate și siguranță pentru informația preluată și capacitatea de gestionare rapidă și eficientă a acesteia, mai ales că la mijloc nu este vorba despre viața oamenilor și sănătatea acestora.

Citește și: Firmele farmaceutice au pierdut startul în mHealth

În opinia operatorilor de telefonie mobilă care au deja divizii mHealth, industria Pharma pare să fi pierdut startul în această nouă competiție. Industria Pharma pare să bată pasul pe loc și pare încremenită în proiecte, iar realizările lor în domeniul mHealth sunt prea mici, raportat la potențialul pe care îl au.

Ce a realizat industria Pharma în domeniul mHealth? Există aplicații pentru smartphone care pot scana un cod matrice care oferă date despre medicament și despre modul de administrare activând automat serviciul memento-uri. Este pusă la punct o aplicație care permite companiilor să livreze mai multe informații utilizatorilor, despre anume medicamente sau clase de medicamente la cererea lor. Facilitățile mHealth sunt folosite în distribuția medicamentelor pentru a asigura lanțul de aprovizionare și, în lupta împotriva împotriva medicamentelor contrafăcute, produsele farmaceutice putânt fi verificate în timp real cu privire la autenticitatea lor. Dar este suficient? Categoric, nu!

Industria Pharma, închistată și destul de reticentă la colaborare trebuie să se deschidă către parteneriate care pot ajuta industria să dezvolte mai rapid lucrurile. Un alt amanunt omis de industria farmaceutică pe care operatorii de telefonie mobilă și specialiștii în IT nu l-au omis este dialogul cu utilizatorul final. Un exemplu de eroare: o aplicație mHealth a fost destinată dispozitivelor iPhone cu scopul de susține tratamentele pentru o maladie cronică. Aplicația a fost un fiasco. De ce? Pentru că majoritatea potențialilor utilizatori – persoane afectate de respectiva boală croinică nu foloseau iPhone. Cu alte cuvinte industria pharma trebuie să colaboreze cu cei care știu realitatea din piața telefoniei mobile.

Sursa: pmlive.com