Marketing prin jocuri în industria Pharma

Industria Pharma este un domeniu care se adresează unui cerc relativ închis, respectiv medicilor și farmaciștilor. Dar industria Pharma vrea să intre în contact direct cu consumatorul de medicamente. Cum? Prin joc!

A folosi jocurile online pentru a face marketing digital pentru a atrage potențiali utilizatori pentru unele produse nu este o noutate. Mai mult soluția este una mai mult decât utilă. Jocurile online sunt o strategie de marketing digital și nu se ferește nimeni să spună asta, cu atât mai mult cu cât jocurile online sunt un vehicul care îi poate încuraja oamenii să adopte noi obiceiuri și pot influența comportamentul lor. Iar când vine vorba despre influențarea comportamentului (în senul protejării sănătății), soluția adoptată de industria Pharma este binevenită.

Citește: Firmele farmaceutice au pierdut startul in mhealth

Dacă la capitolul practic al domeniului eHealth, industria Pharma a pierdut startul, aceasta încearcă o recuperarea a handicapului orientându-se către consumatorul de bază prin transmiterea mesajelor de marketing și publicitate prin jocuri și o mai largă deschidere pe social media. Strategia este deja pusă la punct și testată de gigantul Facebook, care cu celebrul Farmville  a dovedit cât de util, practic și simplu poate să fie menținerea publicului virtual atașat de o platformă online. În Farmville jucatori interacționează între ei, se distrează, realizează comunități de interese și primesc recompense pentru participarea în joc. În spatele jocului se află 100 de milioane de utilizatori, adică o mină de aur pentru Facebook și agențiile care difuzează publicitate.

Cum poate industria Pharma să câștige de pe urma jocului online?

Boehringer Ingelheim este o companie farmaceutică din Germania. Compania operează în 47 de țări, are 41.300 de angajați, o cifră de afaceri de aproape 11 miliarde euro și este unul din reprezentanții de marcă ai industriei Pharma. Boehringer Ingelheim a mers pe varianta Farmville și a lansat în septembrie 2012 Syrum, un joc online care te pune în pielea unui cercetător în domeniul medicamentelor. Jocul este destul de complex și mimiează procesul din adevărata industrie. Jocul permite interacțiunea cu prietenii de pe rețelele de socializare, se poate face comerț, se poate colabora, se pot fura formulele și rezultatele partenerilor din joc. Syrum (găsești jocul aici, sub forma unei aplicații pentru Facebook) este o cale de comunicare a producătorului de medicamente Boehringer Ingelheim, dar și o cale de promovare a rezultatelor și noutăților din lumea reală a companiei  Boehringer Ingelheim.

Mai mult, compania poate promova mult mai eficient investițiile pe care le face în cercetare, campanii de sensibilizare cu privire la unele afecțiuni și este favorizată deschiderea către medici și, mai ales, publicul larg. În spatele jocului se află încercarea a convinge publicul că o companie farmaceutică nu are ca unic scop acelea de a face bani din vânzarea de medicamente. Publicul trebuie să înțeleagă că o companie farmaceutică face cercetare și este implicată în acțiuni de interes social.

Citeste: Facebook intră în industria sănătății digitale

Boehringer Ingelheim este implicată, de exemplu, în cercetarea cu privire la prevenirea accidentului vascular cerebral și fibrilatia atrială și este una din firmele care produce medicamente de ultimă generație pentru bolile sângelui.

Pentru Boehringer Ingelheim, Syrum a fost gândit ca o cale de promovare a educației preventive pentru public, jucătoriilor fiindu-le cerut din când în când să completeze chestionare pentru identificarea unor posibile riscuri crescute în sfera maladiilor cardio-vasculare. Cei care răspund la chestionare, primesc bonusuri și recompense utile pentru jocul în sine, miza celor care au realizat jocul fiind aceea de a sensibiliza cu privire la riscurile reale cu privire starea de sănătate. Adică exact acea schimbare de comportament urmărită inițial.

Este foarte important de menționat faptul că, în Europa, industria Pharma nu-și poate face publicitate la medicamentele care se administrează doar cu prescripție medicală. Aceasta face cu atât mai necesare campaniile destinate publicului larg, pentru conștientizarea riscului față de anumite boli și, implicit, investigații medicale și medicația corectă.

Experiența celor de la Boehringer Ingelheim este un pas curajos și util, însă și o dovadă a oportunităților excepționale pe care industria Pharma le are prin simpla utilizare activă a domeniului online.

Sursa: pharmafile.com