Dincolo de parteneriatul dintre industria farma și jucatori de top din tehnologie, care este aproape o obligație pentru cei dintâi, dacă farma vrea să rămână competitivă nu trebuie neglijat sau ignorat faptul că tot ceea ce reprezintă industra farmaceutică poate adăuga o cantitate enormă de valoare pentru tot ceea ce înseamnă sănătate, în general și sănătate digitală, în special.
Dar, toate acestea în condițiile în care mediu digital impune schimbări majore pentru industria farma.
1. Depășirea modelului actual al asistenței medicale.
2. Deschiderea și colaborarea producătorilor de medicamente și schimbarea mentalităților.
3. Reinventarea – din mers – companiilor farmaceutice prin actualizarea modelului de operare.
Citeste si prima parte a analizei, AICI
Pentru a dezvolta combinații mai promițătoare companiile farmaceutice au nevoie să acceseze date, să aibă acces la date și să facă schimb de date, dar toate acestea presupun îmbunătățirea infrastructurii digitale și trebuie să realizeze că nu numai numai pacienții sunt beneficiarii acestor soluții ci în primul rând ei! Accesul la date, de exemplu, poate diminua costul de studiilor clinice pentru terapii combinate domeniu care ține de terapiile de ultimă generație și de terapia viitorului.
Industria farma este sortită eșecului dacă nu se transformă
Chris Geissler și Sanjay Mathur de la Silicon Valley Date susțin că infrastructura digitală și comunicarea cu pacienții este ceea ce poate face diferența între succes și eșec. Industria farma este sortită eșecului dacă nu se transformă. Mathur susține că companiile farmaceutice trebuie să construiască ”încredere și să formeze relații personale cu consumatorii”, dar o astfel de transformare este foarte dificilă pentru companiile farmaceutice mari ”împotmolite în abordările tradiționale”. Soluția este deschiderea către mici rivali, către competitorii mai mici, mult mai activi pe piața eHealth susține Mathur.
Lipsa apetitului pentru risc este una dintre marile probleme pe care le are de depășit industria farmaceutică. ”Există o mentalitate de firma/trust puternic. Acolo lucruile se schimbă greu, lent și nu neapărat în direcția bună”, spune Dan Goldsmith de la Veeva Systems. ”Cu cât este ma mare compania cu atât schimbările sunt mai grele, mai lente și mai superficiale. În esență, marile companii farmaceutice vor să fie cele care controlează piața de teama de a nu ieși din top. Ori tocmai asta este marele risc care îi va scoate din top și asta pentru că pacienții au luat sub propriul lor control starea lor de sănătate, iar sănătatea digitală este cheia aliberării lor”.
”Este esențial să avem competiție. Competiția ne ajută să evităm risipa, aduce progres și eficiență. Competanța în domeniul farmaceutic trebuie să cuprindă colaborare, schimb de experiență, schimb de date pentru că asta va fi cea mai simplă cale pentru a evita investițiile inutile și concentrarea fondurilor către obiective comune”, spune Bruno Villetelle, șeful departamentului digital de la Takeda Pharmaceuticals. ”Principiul este foarte simplu. Atunci când un proiect se dovedește util cea mai bună strategie este aceea de a pune în comun resursele pentru a perfecționa proiectul”, spune Bruno Villetelle.
Citeste si: O treime din medicamentele existente riscă să dispară din farmacii
Inder Singh, CEO la Kinsa, sugerează o altă cerință. Companiile farmaceutice trebuie să ”reinventează regulile și legile după care funcționează și trebuie să lucreze mai strâns cu autoritățile de reglementare”, spune Singh. ”Informațiile din sănătate nu au ținut pasul cu ritmul de inovare”.
Kristy Junio, director al Healthcare & Life Sciences pentru Oracle Cloud Marketing Industry Solutions, susține că domeniul farma are nevoie în mod vital de relații personale bazate pe încredere cu consumatorii.
”Reinventarea companiilor necesită o înțelegere profundă a modului de a oferi clientului – un client cu experiență din ce în ce mai serioasă în domeniul sănătății, mai mult decât vânzarea unui produs, pastilă sau test de diagnostic”, spune Aimee Jungman, care a lucrat cu Frog Design si Pfizer. ”Există o reticență generală în industria farmaceutică de a construi ceva nou, de teama că acest NOU ar putea perturba fluxurile de numerar curente și ar putea produce probleme în timp”, mai spune ea.
Citeste si: Sănătatea digitală în 2016. Diabeticii își scriu singuri viitorul
Dr. Amy Abernethy de la Helth Flatiron spune că toate companiile farmaceutice au nevoie să-și dubleze cunoștiințele și să se perfecționeze. ”Poate părea ridicol dar ultraperfecționarea pe un domeniu face ca informaticieniisă nu știe cum să lucreze cu datele din sanatate, medicii nu înțeleg tehnologia și așa mai departe. Dacă nu evoluează rapid consumatorii îi vor înlocui și se vor orienta către micii producători, înclusiv în domeniul medicamentelor”.
Citeste si: Cluj Innovation Days 2016, două zile pline de medicină digitală
Digitalizarea asistenței medicale, chiar dacă este încă în stadii incipiente are un impact real asupra medicilor și pacienților și va modifica modul în care domeniul farma va face afaceri. Inovația digitală se confruntă în continuare cu provocări, cum ar fi lipsa de claritate cel puțin din punct de vedere finanaciar, dar lucrurile sunt deja plecate pe un drum de unde nu se mai pot întoarce. În ceea ce privește companiile farmaceutice și tot ce înseamnă farma va câștiga îndrazneală, afacerile inovatoare, capacitățile noi și curajul de a schimba mentalități.
Sursa: mckinsey.com
Download. Analiza completă (în engleză)
Sursa foto: pixabay.com