Cele mai bune spitale din lume și unde se află România
Cele mai bune spitale din lume și unde se află România – Luând în calcul o serie de crierii de performanță, de la numărul de paturi, cazuri rezolvate, la dotare și profesionalismul medicilor, Cybermetrics a făcut un clasament al celor mai bune spitale din lume. În acest clasament nu sunt cuprinse toate spitalele din lume, dar topul celor mai bune este făcut prin clasificarea a 16500 de unități medicale cu statut de spital, din toată lumea.
Este foarte interesant de vazut unde sunt aceste cele mai bune spitale din lume. Care sunt țările unde se află acestea și care este repartiția celor mai bune spitale din lume, pe continente. Unele rezultate sunt chiar surprinzătoare, după cum altele sunt evidente și previzibile.
Un spital bun, în accepțiunea celor care au realizat acest top urmărește un scop pur academic. Din punctul lor de vedere criteriile esențiale, care au stat la baza acestui clasament, sunt cele referitoare la difuzarea informațiilor, studiilor și analizelor de caz. Pe de altă parte este evident că această clasificare include și modul în care sunt tratați pacienții și profesionalismul și dotarea spitalelor respective, pentru că este cert că una fără alta nu se poate.
Este interesant și: Aplicații folosite de medici și riscul pentru pacient
Medicina de azi este una supra-tehnologizată și bazată pe tehnica de vârf, fără de care performanța – ca expresie în acest caz a șanselor de însănătoșire ale unui pacient, nu poate fi luată în discuție. Nu se mai face de mult medicină de înaltă calitate doar cu medici buni, cu stetoscopul clasic și un flacon de aspirină. Medicina de înaltă calitate, performanța medicală include performanța umană și competențele medicului, care sunt însă în bună măsură susținute, ajutate și chiar determinate de tehnică și accesul la tratamente de ultimă generație.
Citește și: Consultații medicale virtuale sau medicul la dispoziția ta
Cybermetrics remarcă faptul că în topul celor mai bune spitale, în ciuda competenței certe a medicilor, multe spitale, chiar și din țările dezvoltate, au o prezență foarte redusă în mediul virtual și în cel al schimbului de informații academice de specialitate. Acesta este detaliul pe care se axează în principal acest top al spitalelor, dar este din nou evident că expunerea rezultatelor, difuzarea lor în mediul academic, mai mult sau mai puțin public este rezervat doar celor care reușesc să facă cu adevărat performanță. Și iar vom ajunge iar la necesitatea unei simbioze perfecte între performața umană și cea tehnică.
Cybermetrics susține că o prezență publică săracă în mediul academic a multor spitale (a celor mai multe) este foarte îngrijorătoare și nu este acceptabilă în secolul 21. Un argument în plus, indirect în favoarea medicinei digitale, cu tot ce înseamnă ea, inclusiv comunicare. Sau mai corect spus, mai ales comunicare!
În lista celor mai bune spitale din lume sunt incluse 16500 de unități medicale cu statut de spital, din toată lumea. Topul este la nivelul datelor existente la finele lui 2015, o nouă clasificare urmând să apară în 2017, la începutul anului, pe baza datelor adunate și centralizate în 2016.
Iată datele seci așa cum sunt ele clasificate în topul celor mai bune spitale din lume. Concluziile sunt foarte simplu de tras pentru că sunt evidente. Performanța are o singură formă de exprimare.
♦ Cele mai bune șapte spitale din lume sunt toate din Statele Unite ale Americii.
Cleveland Clinic, este cap de lista, pe locul doi este St Jude Children’s Research Hospital, pe trei Johns Hopkins Medicine, urmat de Mayo Clinic Scottsdale și de Maryland Medical Center (care este și centru universitar). Pe locul șase este Anderson Cancer Center din Houston, Texas. Ultimul din serie este Massachusetts General Hospital.
Citește și: Un nou aparat RMN depășește toate recordurile
♦ În top zece cele mai bune spitale din lume se află un singur centru medical din Europa. Este clasat pe locul opt și este reprezentat de Assistance Publique Hôpitaux de Paris.
♦ Următoarele locuri în top 10 sunt ocupate tot de spitale și centre universitare medicale din SUA.
♦ Primul spital în top 20, care nu este din SUA este Alberta Health Services din Canada. Dacă vei consulta site-ul spitalului vei înțelege de ce se află pe acest loc și ce înseamnă performanța medicală. Orientarea către pacient și o comunicare totală, accesibilă și directă folosind mijloacele de comunicare de azi!
♦ Următorul spital din Europa care intra în topul celor mai bune spitale din lume, pe locul 22 este University Clinic Heidelberg Universittsklinikum Heidelberg, din Germania, urmat pe locul 23, de un cenru medical din Olanda (Erasmus Medisch Centrum Universitait Medisch Centrum Rotterdam).
♦ Prind top 100 cele mai bune spitale din Europa unități medicale din Elveția, Danemarca, Finlanda, Suedia, Olanda, Franța și Marea Britanie (cel mai bun din Regat este Royal Berkshire NHS Foundation Trust, singurul din top 100).
♦ În America de Sud, primul spital din top este INCA Instituto Nacional de Câncer din Brazila. Următorul cel mai bun din America de Sud este Hospital Israelita Albert Einstein tot în Brazila. Doar patru centre medicale intră în top 100 în America de Sud, două din Brazila, două din Argentina.
♦ În Asia, cele mai bine plasate în top sunt două spitale din Vietnam. primul este Buddhist Tzu Chi General Hospital situat pe locul 13 și Taipei Veterans General Hospital pe locul 16. China vine din urmă cu Xinqiao Hospital Third Military Medical University pe 25 și Xinqiao Hospital Third Military Medical University pe 33.
♦ Lumea arabă are un spital în top 100. Este vorba despre King Faisal Specialist Hospital & Research Centre din Arabia saudita. Explorarea site-ului acestui centru medical este o adevărată plăcere. Enciclopedia medicala 0 pe care o găsesti acolo este mai mult decât interesantă.
♦ Noua Zeelandă se află și ea în topul celor mai bune 100 de spitale din lume cu o clinică pentru copii. Royal Children’s Hospital, iar portalul lansat recent pe site-ul spitalului este unul din motivele calificării în top 100.
Unde se află România? În partea de jos a listei spitalelor din Europa. Există centre medicale în Africa, mai bune decât cele de la noi. As Salam International Hospital din Egipt (1542) este mai bine cotat decât primul spital din România din top. Medical Center Medlife este primul pe listă și se află pe locul 1836. Următorul este tot un centru din rețeaua privată de sănătate, respectiv Spitalul regina Maria, pe locul 2024. Spitalul Universitar de Urgență București se află abia pe locul 5134, în cea mai mare parte din cauza slabei comunicări virtuale și a lipsei de deschidere reală către pacient.
Te-ar putea interesa și:GlaxoSmithKline, prima companie farmaceutică care utilizează ResearchKit Apple
Sursa foto: pixabay.com