Cele mai comune 5 greșeli pe care le faci când te speli pe dinți

Igiena orală tinde să fie uneori neglijată, iar unele studii arată chiar detalii îngrijorătoare în privința modului în care igiena dentară este abordată în România.

Rețeaua de cercetare Health Behaviour in School-Aged Children sau HBSC a realizat un studiu, în România, în urmă cu doi ani, în care a încercat să afle cât de des se spală copiii pe dinți. Rezultatele acestei analize au indicat faptul că puțin peste 40% dintre elevii din România se spală o singură dată pe zi. Un studiu realizat de aceeași rețea, în 2014, a scos însă în față date și mai alarmante.

În mediul rural, un tub de pastă de dinți este consumat, în medie, în aproximativ doi ani și jumătate. Astfel de date mai demonstrează și faptul că educația unei igiene orale bune lipsește în anumite cazuri. Lipsa unei astfel de educații duce și la greșeli, chiar și în cazul celor care se spală în mod regulat pe dinți, de mai multe ori pe zi.

Cele mai comune 5 greșeli pe care le faci când te speli pe dinți:

1. Folosești periuța greșită de dinți

Alegerea unei periuțe de dinți se rezumă de foarte multe ori la culoarea periuței și aspectul plăcut. Dar funcționalitatea unei periuțe de dinți trebuie să primeze de fiecare dată, motiv pentru care e importat să alegi cu mai multă atenție un model. Pentru o igienă orală completă, rapidă și eficientă poți alege periuțe de dinți electrice care folosesc tehnologia sonică. Astfel, cu cele 62.000 de mișcări pe minut, o astfel de alegere poate fi mult mai bună decât o periuță clasică de dinți.

Vezi și Sistem premium de implant multiplu, garantat pe viață

2. Te speli pe dinți imediat cum te-ai ridicat de la masă

Auzi de foarte multe ori că după fiecare masă este bine să te speli pe dinți. Acest lucru este foarte adevărat, dar uneori este prost aplicat, mai ales dacă te speli pe dinți imediat după ce te-ai ridicat de la masă. Indicat ar fi să aștepți între 10 și 15 minute, pentru ca particulele de mâncare și aciditatea din gură să fie îndepărtate înainte de a folosi periuța de dinți.

3. Nu îți schimbi periuța de dinți la un interval regulat

Raportul HBSC a mai scos la lumină, în 2014, și faptul că, în mediul rural din România, o periuță de dinți este schimbată la 10 ani. În realitate, este indicat să schimbi periuța, chiar și în cazul în care suferi de un virus. Poți apela la o periuță de rezervă, pentru folosirea ei doar în acest context și apoi să o arunci, după ce ai scăpat de răceală.

4. Depozitezi greșit periuța de dinți

Poate ți se pare indicat să ții periuța de dinți sau măcar capul acesteia într-un container special. Din cauza umezelii, ar putea dezvolta bacterii periculoase la următoarea utilizare. Periuța ar trebui lăsată să se usuce întâi, înainte să o pui într-o cutie specială. De asemenea, evită să ții periuțele de dinți în baie prea aproape de vasul de WC. Chiar dacă nu va exista niciodată un contact direct, aceasta se poate contamina foarte ușor.

5. Ignori gingiile

Igiena orală nu înseamnă doar dinții, iar de multe ori ai putea avea tendința să uiți acest lucru. Gingiile afectate pot, mai departe, să reprezinte o mare problemă pentru dinții tăi și să fie un motiv pentru căderea dinților. De acee, este important să folosești ața dentară și să ai mare grijă ca atunci când te speli pe dinți să nu apeși cu periuța prea tare, pentru că poți irita gingiile foarte mult.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Alliance

Citește și Plombe cu biomaterial – un tratament stomatologic ce ajută dinții cariați să se vindece singuri