Plombe cu biomaterial – un tratament stomatologic ce ajută dinții cariați să se vindece singuri

Un tratament inovator poate ajuta dinții să se vindece singuri, scăpându-i pe pacienți de neplăcutele „lucrări pe canale”. Iată cum au reușit cercetătorii să creeze plombe cu biomaterial, un pas înainte care ar putea revoluționa tratamentele stomatologice.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard și de la Universitatea Nottingham au conceput un nou tratament stomatologic, care permite dinților cariați să se vindece singuri. Astfel, dentisul nu va mai fi nevoit să facă lucrări complexe pe canalele dentare pentru a curăța zona stricată a dintelui și să scoată nervul, intervenții care în timp duc la slăbirea dintelui.

Citește și: Periuța de dinți inteligentă pentru familie

Lucrările pe canalele dentare presupun înlăturarea pulpei dintelui, care este țesutul moale din centru, plin de vase de sânge și nervi. În timp, dintele care a fost tratat astfel se va slăbi și poate fi chiar nevoie să fie scos, scrie publicația Popular Science.

plombe
(Procedura clasică de curățare a unui canal dentar pentru eliminarea țesutului infectat/FOTO Wikipedia)

Astfel, Adam Celiz, cercetător în domeniul biomaterialelor la Universitatea Nottingham, s-a gândit că o soluție ar fi stimularea dintelui pentru a se vindeca singur. Acest lucru se poate face cu ajutorul unor plombe speciale, care conțin un biomaterial sintetic ce stimulează celulele stem din interiorul dintelui să se dezvolte și astfel să vindece dintele afectat de carii.

Cum funcționează noile plombe

Echipa lui Celiz a inventat deja acest biomaterial, care poate fi inserat în dinte, asemenea unei plombe obișnuite, cu o seringă specială, și întărit cu lumină UV.

Testele realizate in vitro au demonstrat că acest material stimulează producerea de celule stem și transformarea lor în dentină, adică în țesutul osos care se află sub smalțul dintelui. Cercetătorii cred că biomaterialul va ajuta dintele să se vindece singur în urma traumelor pe care le suferă prin tratamentul stomatologic obișnuit.

Radiografie dentară/ FOTO: Eric Schmuttenmaer
Radiografie dentară / FOTO: Eric Schmuttenmaer

Dacă soluția propusă de Celiz va fi adoptată pe scară largă, el este convins că va scădea foarte mult numărul de tratamente stomatologice nereușite, care necesită înlocuirea plombelor sau lucrări complexe pe canalele dintelui.

Ingeniosul proiect a fost dezvoltat în cadrul competiției Emerging Technologies, organizată anual de Royal Society of Chemistry. Echipa lui Celiz a câștigat locul al doilea în cadrul acestei prestigioase competiții. Pentru a-și putea dezvolta proiectul, cercetătorii vor primi susținere financiară din partea mai multor companii multinaționale și vor fi promovați în media.