Sfârșitul testelor pe cobai? Cercetătorii vor putea face experimente virtuale

Testele făcute pe cobai sunt o parte esențială a cercetării medicale. Această metodă ar putea fi însă înlocuită cu una la fel de eficientă, care nu va mai expune la stres și suferință animalele de laborator.

Pe viitor, iepurii și șoarecii de laborator vor fi înlocuiți de subiecți virtuali, iar experimentele vor fi făcute prin simulări computerizate. Ambițiosul proiect aparține unor cercetători de la Universitatea Oxford.

Cu ajutorul unui soft numit Virtual Assay, echipa de cercetători a dezvoltat un model computerizat al celulelor cardiace. Apoi a efectuat mii de simulări, pentru a vedea cum ar fi afectate aceste celule, în cazul folosirii a 62 de medicamente.

Comparat cu un studiu clinic clasic, modelul computerizat s-a dovedit a fi mai corect, indicând dacă o anumită substanță este periculoasă. Atfel, în 89% dintre cazuri a prezis corect dacă un medicament va provoca aritmie. Acuratețea este chiar mai mare ca în testele pe cobai, care s-au dovedit a fi corecte doar în 75% din cazuri.

Vezi și Tehnologia viitorului, disponibilă azi. 9 avantaje absolute

Coordonatorul studiului, Elisa Passini, speră ca aceasta metodă de cercetare să fie folosită în curând pe scară largă, pentru a salva de la sacrificare animalele de laborator, care până acum erau esențiale.

Proiectul ei a primit un premiu în valoare de 30.000 de dolari din partea guvernului britanic, care urmărește printr-un program special limitarea folosirii animalelor pentru teste medicale.

Îți recomandăm și Bolnavii de paralizie pot fi salvați cu un implant spinal revoluționar

Dincolo de aspectul etic, proiectul lui Passini se dovedește a fi mai eficient, deoarece softul folosit oferă o simulare mai apropiată de realitate a corpului uman. Pot fi făcute numeroase experimente virtuale, luând în calcul numeroși factori, precum vârsta, sexul sau alte variabile, lucru foarte greu de realizat prin experimente pe cobai.

Softul Virtual Assay este deja folosit de patru companii farmaceutice pentru testarea medicamentelor. Printre acestea se numără Merck, din Statele Unite și Janssen din Belgia. Echipa Elisei Passini a început acum experimente virtuale pentru cercetarea diabetului de tip 2.

Concluzia studiului a  fost publicată în septembrie 2017, în publicația Frontiers in Physiology.

Sursa: Gizmodo

Citește și Un vaccin împotriva cancerului a intrat în prima fază de testare clinică