Noul vaccin împotriva cancerului va ajuta sistemul imunitar al bolnavului să identifice rapid celulele anormale și să le distrugă.
Testarea noului vaccin împotriva cancerului a început deja în Statele Unite. Vaccinul este realizat de compania Moderna Therapeutics, iar în prima fază a testării clinice va fi administrat la 90 de bolnavi cu tumori canceroase care au fost eliminate. Ulterior, vaccinul va fi testat și pe bolnavi care au tumori ce nu pot fi operate, dar în combinație cu imunoterapia.
Noul vaccin împotriva cancerului folosește molecule numite Messenger ARN (mARN). O moleculă de mARN va fi editată genetică si va transporta informații genetice care vor ajuta sistemul imunitar al bolnavului să recunoască și să distrugă tumorile canceroase solide. Dacă se va dovedi eficient, vaccinul va deveni un tratament personalizat împotriva cancerului, conceput special pentru fiecare pacient și tumoare în parte.
Vezi și Tratament revoluționar pentru cancer: copii cu leucemie, vindecați printr-o terapie nouă
În prezent, medicii urmăresc să vadă cât de bine este tolerat acest vaccin și dacă are efectul dorit în stimularea sistemului imunitar al bolnavilor.
Cum funcționează noul vaccin împotriva cancerului
Pentru că vaccinul este personalizat, vor fi analizate mai întâi mutațiile specifice care par în tumoarea canceroasă a unui pacient. Acest lucru este posibil comparând codul ADN din celulele anormale cu codul ADN din sânge. Astfel, medicii află mai întâi care sunt mutațiile specifice tumorii, adică „amprenta” ei unică.
Apoi, cu ajutorul unui algoritm special, ei vor identifica 20 de mutații care trebuie introduse în vaccin, ca să ajute sistemul imunitar al pacientului să distrugă celulele bolnave. Toate aceste mutații necesare vor fi înscrise într-un singur fragment de mARN, care este injectat în corp prin vaccin. Astfel, sistemul imunitar al pacientului va putea să deosebească celulele canceroase de celulele sănătoase și să lupte eficient împotriva bolii.
Citește și Aplicații care te ajută să depistezi cancerul de sân
De altfel, principala problemă în cazul tumorilor canceroase este că sistemul imunitar al bolnavului nu le recunoaște drept țesut străin și de aceea nu le atacă. Ele se înmulțesc rapid, fără să fie oprite și ajung să distrugă celulele sănătoase și organele. Aici va interveni noul vaccin împotriva cancerului, care este numit mRNA-4157. El va ajuta la identificarea corectă a celulelor canceroase, devenind astfel și un ajutor important în alte tratamente oncologice prescrise.
Deocamdată, vaccinul personalizat include numai 20 de mutații care pot ajuta la distrugerea celulelor canceroase, dar pe viitor specialiștii vor să introducă mai multe, pentru ca tratamentul să fie și mai eficient. Reprezentanții companiei Moderna precizează că vaccinul ar trebui adminstrat împreună cu alte terapii oncologice, precum imunoterapia, pentru ca efectul să fie și mai puternic.
Timpul necesar pentru realizarea unui vaccin personalizat este de numai câteva săptămâni. Marele său avantaj este însă că are foarte puține efecte secundare și este mult mai eficient decât unul „universal”. Din păcate însă, principala problemă a medicinei personalizate o reprezintă costurile foarte mari.
Un vaccin personalizat va fi mult mai scump ca unul fabricat în masă. Prin urmare, cel puțin la început, un vaccin împotriva cancerului nu va fi disponibil pentru toată lumea. Devine totuși evident că viitorul medicinei este terapia personalizată, iar problema costurilor ar putea fi rezolvată în timp.
Sursa: IFL Science, Moderna
Citește și S-a lansat primul website cu informații EXCLUSIVE despre cancerul la sân