Tratament revoluționar pentru cancer: copii cu leucemie, vindecați printr-o terapie nouă

Descoperirea unui tratament revoluționar pentru cancer ar putea fi mai aproape decât ne imaginăm. Medicii de la un spital din Londra au reușit să vindece de leucemie doi copii, folosind o terapie nouă.

Medicii de la spitalul Great Ormond Street din Londra anunță că au reușit ceva extraordinar: au vindecat de leucemie doi bebeluși. Metoda folosită a fost diferită de tratamentele încercate anterior. Astfel, medicii nu au mai folosit celule T imune recoltate de la pacient. Au apelat în schimb la celule provenite din sângele unui donator. Aceste celule au fost modificate genetic, pentru a putea să atace mai bine celulele care provoacă leucemia, apoi au fost introduse în sângele bolnavilor, scrie publicația Medical Daily.

În prezent, ambii copii sunt vindecați. Ei au făcut însă și chimioterapie, prin urmare nu se știe dacă tratamentul cu celule stem modificate ar fi avut același efect, dacă nu era combinat cu metoda clasică de terapie.

În ce constă noul tratament revoluționar pentru cancer

Metoda folosită în acest tratament revoluționar pentru cancer diferă destul de mult de terapiile utilizate până acum. Terapia clasică prin celule T presupunea folosirea unor celule imune recoltate din sângele pacientului și modificate genetic, apoi reintroduse în corpul bolnavului.

Citește și: Cancerul de piele – diagnosticare cu ajutorul unui algoritm

Noul tratament înlocuiește celulele pacientului cu celule de la un donator, care pot fi recoltate și păstrate dinainte. Astfel, tratamentul revoluționar pentru cancer poate fi acordat foarte repede, pentru că există deja celulele necesare, nu mai este nevoie de timp pentru recoltarea lor de la pacient. Un alt avantaj este că de la un singur donator se pot obține sute de doze de celule pentru terapie. Astfel, costul tratamentului scade semnificativ.

Julianne Smith, vice-președintele companiei Cellectis, care dezvoltă terapie cu celule CAR-T, spune că prețul unei doze ar ajunge la doar 4.000 de dolari. Pare mult, însă este incomparabil mai ieftin decât costul actual al terapiei, unde o singură doză ajunge la aproximativ 50.000 de dolari.

Viitorul terapiilor anticancer

Tratamentul revoluționar pentru cancer a fost testat în premieră mondială pe doi bebeluși cu leucemie, unul de 11 luni și altul de 16 luni. Copiii nu răspundeau la tratamentele clasice încercate anterior. Deocamdată noua terapie este experimentală, deci nu poate fi folosită pe scară largă pentru a trata leucemia. Drepturile de utilizare a terapiei au fost vândute companiei de biotehnologie Cellectis, iar tratamentul este dezvoltat acum de Pfizer și Servier.

Te poate interesa și: Lupta cu cancerul. Online

Dacă testele ulterioare vor demonstra că noua metodă este cu adevărat mai eficientă decât terapiile de până acum, ar fi o lovitură pentru companiile farmaceutice precum Novartis. Acestea alocă zeci de milioane de dolari pentru inovații în tratamente care presupun recoltarea și prelucrarea celulelor de la pacient, scrie la rândul său publicația Technology Review.

Celulele T, care sunt folosite în ambele variante de tratament – cu celule de la donator sau cu celule de la pacient – sunt considerate „prădătorii” sistemului imunitar. Ele atacă și distrug celulele canceroase. Din păcate însă, ambele variante de terapie prin celule imune nu sunt accesibile oricui, fiind deocamdată în stadiul de experiment. Rezultatele sunt foarte bune, iar perspectivele optimiste, însă o problemă rămâne costul uriaș la care s-ar ridica tratamentul în momentul lansării pe piață.

Îți recomandăm și: Celule canceroase depistate în timp real