Colesterol mărit. Care sunt cauzele și cum prevenim această problemă

Atunci când rezultatele analizelor de sânge arată un colesterol mărit, e semn că trebuie să ne schimbpm stilul de viață și, dacă medicul va considera necesar, să urmăm un tratament.

Un studiu amplu, realizat de cercetătorii de la Harvad, pe baza unor date adunate în perioada 1999-2014, a demonstrat că de foarte multe ori oamenii care au colesterol mărit nu urmează tratamentul necesar.

În mod normal, cei care suferă de această afecțiune ar trebui să ia statine, medicamente care normalizează nivelul de colesterol. Însă foarte mulți nu știu că au această problemă de sănătate, sau o ignoră și nu iau medicamentele prescrise.

Un nivel normal al colesterolului este esențial pentru starea generală de sănătate. Află din acest articol care este nivelul normal de colesterol și de ce este foarte importantă această analiză!

Un colesterol mărit poate duce la complicații grave, crescând riscul de atac de cord, atac cerebral și poate forma cheaguri de sânge. Când nivelul colesterolului este prea mare, pe vasele de sânge apar depozite de grăsime, care afectează fluxul normal al sângelui spre organe.

Cauze care duc la colesterol mărit

Din fericire, de cele mai multe ori putem controla nivelul colesterolului prin adoptarea unui stil de viață echilbrat, sănătos. În acest fel, vom combate direct unele dintre principalele cauze care duc la colesterol mărit:

  • consumul de grăsimi saturate și grăsimi trans (carne, alimente prăjite, lactate grase)
  • stilul de viață sedentar și obezitatea (probleme deseori asociate)
  • fumatul.

Toate aceste greșeli pe care le facem zilnic vor duce la o scădere a nivelului de colesterol HDL (numit și colesterol bun), care poate transporta colesterolul rău (LDL) spre ficat, pentru a fi eliminat.

Vezi și Colesterol total. Ce arată această analiză și de ce este importantă

Există însă și cauze care nu pot fi controlate doar printr-o dietă echilibrată. Factorii genetici pot avea un rol în apariția acestei probleme. Practic, unii oameni moștenesc din familie o predispoziție spre colesterol mărit, caz în care vorbim de hipercolesterolemie familială.

Un nivel foarte ridicat de colesterol poate să apară și în cazul unor boli, precum hipotiroidism, boli de ficat sau boala cronică de rinichi.

Colesterolul mărit a fost numit și „ucigașul tăcut”, pentru că poate distruge organismul  fără să se manifeste prin simptome clare. Mulți nu știu că au această problemă până când fac un atac de cord sau un atac cerebral. De aceea, singura posibilitate de a verifica nivelul colesterolului este prin analize de sânge, care ar trebui făcute anual.

Doctorul James Underberg, de la Centrul de Prevenire a Bolilor Cardiovasculare din New York, spune că unii pacienți cu colesterol mărit pot avea umflături în jurul ochilor sau pe tendoane, dar acest simptom nu apare la toți. De asemenea, un indiciu al afecțiunii poate fi prezența unui „inel alb” în jurul corneei.

Indiferent ce cauzele care duc la creșterea colesterolului, medicii spun ca adoptarea unui stil de viață sănătos este un prim pas spre vindecare și că este de mare ajutor. De aceea, este indicat să consumăm cât mai multe alimente bogate în fibre solubile (fructe, fasole, linte, diferite legume), să renunțăm la fumat și să reducem consumul de alcool.

Sursa: Medical Daily

Citește și Cât este colesterolul normal? Monitorizează-l cu telefonul