COOKiT, dispozitivul inteligent care te ajută să reduci consumul de sare

Cercetătorii au inventat o „lingură inteligentă” care îți permite să reduci consumul de sare, informându-te în timp real ce cantitate ai pus în mâncarea pe care o prepari.

Lingura inteligentă este un prototip conceput de compania de tehnologie catalană Eurocat în cadrul proiectului Do CHANGE, care a câștigat un premiu important din partea Comisiei Europene.

Dispozitivul a fost conceput pentru a transforma cu ajutorul tehnologiei viața oamenilor, influențând acțiunile noastre cotidiene, precum gătitul. De multe ori, din dorința de-a pregăti o mâncare cât mai gustoasă, nu estimăm corect cantitatea necesară de condimente și putem prea multă sare.

Vezi și Tabel de calorii pentru cei care vor să țină dietă

Studiile arată că oamenii consumă de două ori mai multă sare decât doza maximă recomandată de medici, adică ajung să mănânce între 9 și 12 grame de sare zilnic. Acest obicei dăunător poate duce în timp la afecțiuni serioase, precum bolile de rinichi, afecțiunile cardiace sau hipertensiunea arterială.

Ca să ai o dietă sănătoasă și să reduci consumul de sare ai nevoie doar de acest dispozitiv și de o aplicație pentru mobil. Lingura inteligentă COOKiT a fost prezentată și în cadrul târgului de tehnologie Mobile World Congress 2018. Dispozitivul e dotat cu un senzor de temperatură, cu electrozi care analizează cantitatea de sare și cu un conector.

Datele obținute de COOKiT pot fi analizate prin intermediul unei aplicații de smartphone. Aceasta poate porni o alarmă atunci când cantitatea de sare din mâncare este prea mare și poate de asemenea să trimită toate datele pe care le-a adunat medicului care supraveghează dieta.

Îți recomandăm și Pesticide din alimente, depistate cu ajutorul „nasului electronic”

Precizia măsurătorii este foarte mare, cu o eroare de numai 0.1 grame/litru, precizează Joan Garcia Paredes, cercetător la Eurocat. În acest fel, este foarte simplu să reduci consumul de sare, pentru că vei ști în timp real ce cantitate ai pus într-o anumită mâncare.

COOKiT se conectează în cloud la un serviciu oferit de compania olandeză Omni, prin care utilizatorii sunt încurajați să-și schimbe stilul de viață și să adopte obiceiuri sănătoase. Astfel, ei primesc sfaturi utile legate de dietă, prin mesaje și notificări.

Lingura inteligentă a fost concepută inițial ca ajutor pentru persoanele cardiace, care trebuie să țină regim și să consume cât mai puțină sare. Dar dispozitivul poate fi util pentru orice vrea să gătească sănătos, de aceea a început deja testarea lui pe mai mulți voluntari din Spania.

Surse: Eurocat, ZD Net

Citește și Regim alimentar personalizat. Cum poți slăbi fără să renunți la alimentele preferate