Pesticide din alimente, depistate cu ajutorul „nasului electronic”
Cercetătorii belgieni au creat un senzor extrem de performant, care poate „mirosi” cu precizie chiar și o cantitate foarte mică de pesticide sau gaze toxice. Senzorul poate fi integrat în orice aparat electronic, chiar și într-un smartphone!
Cel mai cunoscut „nas electronic” este celebrul etilotest. El poate detecta, cu ajutorul unui senzor, cantitatea de alcool din respirația unei persoane. Reacția chimică măsurată astfel este transformată apoi într-un semnal electronic, care arată polițiștilor cât alcool a consumat recent respectiva persoană.
Citește și: Biosenzor implantabil capabil să monitorizeze tratamentul cancerului
Alcoolul este ușor de măsurat, spre deosebire de alte substanțe periculoase, care sunt emise în concentrații foarte mici. Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea din Leuven, Belgia, a reușit să inventeze un „nas electronic” foarte performant, scrie publicația Scienmag.com.
Pesticide „mirosite” de la o poștă
Echipa de cercetători de la Universitatea KU Leuven, coordonată de Ivo Stassen și Rob Ameloot, a realizat noul senzor folosind particule metalo-organice (MOF), care acționează ca un burete microscopic și absorb în porii lor o mare cantitate de gaze.
Te poate interesa și: Aplicații pentru măsurarea pulsului și tensiunii
De exemplu, aceste particule pot absorbi fosfonatele care se află în pesticide și în alte substanțe chimice periculoase, cum sunt armele chimice de tipul gazului sarin.
Particulele metalo-organice sunt alcătuite din molecule organice (cele în gri și negru) și ioni de metal (zirconiu – desenat în roșu). Între aceste molecule există mici spații libere, care pot absorbi fosfonatele (colorate cu galben).
Află cum va înghiți tehnologia industria de sănătate!
De asemenea, datorită acestui inteligent „nas electronic”, poate fi detectată orice urmă de pesticide din alimente. Reușita cercetătorilor este foarte importantă, având în vedere că vorbim de concentrații foarte mici de pesticide sau gaze, similare unei picături de apă într-o piscină olimpică. Noul senzor poate detecta cu precizie chiar și acest reziduu de substanță toxică.
Descoperă cum te ajută aplicațiile eHealth să îți păstrezi sănătatea!
„Senzorul poate fi integrat în orice aparat electronic, de exemplu într-un smartphone”, spune profesorul Rob Ameloot.
El poate fi aplicat sub forma unui strat de film subțire, pe suprafața unui circuit electric care se găsește în orice aparat. Astfel, un smartphone poate fi dotat, cu această invenție de ultimă oră, care va detecta urmele de pesticide sau substanțe toxice.
Domeniile în care poate fi util senzorul
Aplicațiile acestui „nas electronic” nu se opresc însă aici. El poate fi folosit pentru a verifica dacă un aliment este alterat sau dacă un vin este „pastilat”.
Vezi care sunt cele mai bune aplicații pentru biciclete!
Și medicina poate beneficia de pe urma acestei invenții. Senzorul poate verifica respirația unei persoane, fiind posibilă detectarea cancerului pulmonar în stadiu incipient, dar și alte boli. Astfel, medicii vor fi ajutați de „nasul electronic” să pună un diagnostic corect și să prescrie din timp tratamentul salvator.
Cauți o aplicație să te lași de fumat? Iată 4 soluții care te pot ajuta!
Proiectul a fost finanțat de Fundația de Cercetare a Flandrei (FWO), în colaborare cu centrele de nanotehnologie din Leuven și Eindhoven și Universitățile Gent și Kiel.