Aplicații eHealth. Cum te ajută să-ți păstrezi sănătatea

Aplicații eHealth și cum te ajută ele să-ți păstrezi sănătatea. Dacă ești convins că poți să te îngrijești de sănătatea doar în cabinetul medicului, faci o mare greșeală. În realitate, serviciile medicale profită și beneficiază de toată această revoluție tehnologică digitală și de avantajele uriașe ale comunicării la distanță, oferite de internet. Toate acestea, însumate, definesc noțiunea de aplicații eHealth.

Îngrijirea sănătății doar în cabinetul medicului, doar în clinici sau spitale este o noțiune care aparține trecutului. Nu este vorba aici de tratamente care impun prezența medicului. Nu este vorba despre intervenția directă a medicului în cazul unor proceduri, al unor analize de specialitate. Evident sunt excluse situațiile medicale de urgență.

Serviciile medicale intermediate sau susținute de aplicații eHealth implică o monitorizare continuă a unor constante biologice esențiale. În cazul persoanelor care suferă de maladii cronice, tot ceea ce înseamnă și definește noțiunea de eHealth, le oferă șansa la o viață aproape normală. Ne gândim la cei care au diabet, afecțiuni cardiace, boli degenerative sau boli cronice și altele care impun o urmărire constantă a unor semnale biometrice, urmărire care este parte esențială a tratamentului. Noile evoluții tehnologice oferă speranțe reale acestor categorii, iar numărul celor care beneficiază de avantaje reale este foarte mare. 

aplicații eHealthNetpulse este un exemplu al modului în care, prin aplicații eHealth, ai beneficii pentru sănătate. Netpulse, o companie de tehnologie orientată pe fitness și monitorizare cardiacă, a fost un pionier al ideii de a integra constante biologice (puls, tensiune arterială). Noutatea lor a fost  xCapture utilizabil cu orice smartphone.

Nu mai vad bine! Încearcă aceste aplicaţii mobile gratuite care îţi arată cât de bine vezi

Până în prezent singura modalitate de a urmări datele de la aparate de fitness mai vechi a fost de a înregistra manual datele după antrenament. Netpulse a venit cu o aplicație nouă. Numită xCapture, aceasta înregistrează printr-o fotografie datele antrenamentului de fitness. Poate fi folosit orice aparat de fitness clasic – banda de alergare, biciclete statice. Datele sunt apoi incluse în aplicațiile moderne pentru monitorizarea activității fizice cu tot ce implică ele. Adică date legate de ritm cardiac, capacitate reală de efort, calorii arse, recorduri personale și altele.

Cum funcționează xCapture? Aplicația permite digitalizarea oricărui centru de fitness și oferă utilizatorilor libertatea de a lucra pe o varietate de echipamente, fără a fi limitate la un anumit brand, la un anume tip de software sau la tipul aparatului.

Iar acesta este doar un exemplu simplu care arată că pentru orice tip de aplicații eHealth există soluții de integrare. În plus este dovedit potențialul de dezvoltare pe care acestea îl au și, implicit, beneficiile. 

Citește și: E momentul să vă cumpăraţi un ceas smartwatch sau o brăţară fitness

aplicații eHealth

Dispozitivele de sănătate clasice și aplicații eHealth

În acest concept pentru îngrijirea sănătății, Validic, lider în platforme digitale de sănătate, a introdus o tehnologie revoluționară pentru sănătate. Performața este aceea de a transfera date, în timp real, de la dispozitive care nu sunt conectate la internet. Anul acesta a fost lansat sistemul VitalSnapValidic care poate ajuta pacientii să intre în legătură cu medicul lor cu un simplu telefon care poate face fotografii, conectat la internet, dar fără nici o aplicație din domeniul eHealth instalată și folosind dipozitive uzuale, tradiționale de măsurare a tensiunii sau a glicemiei, de exemplu.

În ziua de azi, marea majoritate a dispozitivelor medicale folosite de oameni acasă sunt tradiționale și nu sunt conectate la internet. Pacienții ar putea avea acces la platformele digitale de sănătate nu doar cu aparate noi, inteligente, foarte scumpe, ci și cu cele clasice. Soluția oferită de această platformă este evidentă, iar avantajele uriașe.

Plantforma VitalSnapValidic facilitează schimbul de informații fără limitări. Inclusiv pentru aparate utile și bune, dar care nu sunt compatibile cu practicile moderne de colectare a datelor. Beneficiul financiar uriaș și utilitatea acestei platforme este evidentă.

Prin simpla utilizare a unui smartphone, un pacient poate stoca datele de monitorizare, iar după ce a măsurat constantele biologice care se impuneau a fi măsurate – în funcție de boala fiecărui pacient în parte, utilizatorul transmite datele prin intermediul platformei de sănătate Validic digitale și de aici acestea sunt transmise direct medicului curant, în dosarul medical digital al pacientului. Aplicația garantează confidențialitatea datelor și securitatea lor în orice moment. Toate acestea pemit o abordare mult mai lejeră, mai economică și accesibilă pacientilor care nu ar fi fost posibilă înainte de perfecționarea acestei platforme digitale.

Citește și: Aplicații iOS de sănătate. Top 7 și Aplicații Android de sănătate. Top 7

Esențial este că pentru a utiliza aplicații eHealth nu ai nevoie de … aplicații eHealth, de internet sau de dispozitive inteligente.

De asemenea, tehnologia digitală inovatoare de tipul celor prezentate elimină decalajul dintre pacienții care au dificultăți în deplasare și le extinde accesul la servicii medicale. Iar VitalSnapValidic este una din acele aplicații eHealth care oferă beneficii majore tuturor celor care o folosesc și deschide noi oportunități medicale.

Sursa: verywell.com