”Da, și eu pot!” este o campanie în primul rând de suflet

”Da, și eu pot!”, este o campanie inițiată anul trecut de soții Gabriela și Cristian Airinei, al cărei scop îl reprezintă strângerea de fonduri pentru achiziționarea de senzori pentru monitorizarea glicemiei, în beneficiul copiilor cu diabet de tip 1.

Gabriela a fost diagnosticată cu diabet zaharat de tip 1 în urmă cu 16 ani, și de atunci duce o permanentă luptă pentru menținerea unui nivel optim al glicemiei. Lucru care nu este întotdeauna ușor. A simțit pe pielea ei, la modul cel mai propriu, ce înseamnă opt înțepături pe zi – patru pentru măsurarea glicemiei și alte patru pentru administrarea insulinei, 2920 de înțepături într-un singur an. Și s-a gândit că dacă ei îi este atât de greu, cum trebuie să îi fie unui copil… Atât a măcinat-o gândul acesta până când, în 2016, într-o seară de septembrie, și-a pus în cap să facă ceva pentru ei. Să facă turul României pe bicicletă, alături de Cristian, și să strângă bani pentru a putea cumpăra senzori de monitorizare a glicemiei pentru copiii care suferă de aceeași boală ca și ea. Așa s-a născut campania ”Da, și eu pot!”
Anul trecut, pe 25 iunie, Gabriela a devenit prima femeie cu diabet de tip 1 care a încălecat pe-o șa, să dea țării roată și să spună povestea pentru a sensibiliza donatorii. A pedalat 30 de zile, câte 100 de kilometri pe zi, străbătând 21 de județe. A îndurat zile caniculare, de foc, dar și furtuni. Mulțumirea de a fi însoțită de alți bicicliști, pe porțiuni de drum, bucuria de a se întâlni cu adulți și mai ales copii cu diabet, susținerea celor de acasă și donațiile oamenilor care au înțeles că efortul ei poate fi cel mai bine răsplătit prin donații, au adus-o cu bine înapoi, după 30 de zile. Cu glicemiile stabile. Și cu bani care au ajutat-o să facă puțin mai… dulce viața cu diabet a zece copii. Dar și cu poveri sufletești care o urmăresc și acum. În circuitul de anul trecut a descoperit câtă nevoie este de educație în ceea ce privește diabetul. Cât de necesar este ca părinții copiilor cu diabet de tip 1 să înțeleagă faptul că această boală nu este o condamnare la moarte ci un alt stil de viață! Și că nu e nicidecum vorba despre resemnare ci de luptă.

Te-ar putea interesa și Senzori pentru monitorizarea glicemiei: dispozitive utile bolnavilor de diabet

Zilele trecute, sâmbătă, 21 iulie, Gabriela și Cristian Airinei s-au întors din cea de-a doua cursă a campaniei ”Da, și eu pot!” O cursă care s-a întins pe o perioadă mai scurtă de timp, de 14 zile, dar cu un grad mult mai ridicat de dificultate. Intra Carpatian Tour – așa cum au denumit cursa – a însemnat 14 zile pe pedalat, 1200 de kilometri pe o vreme aproape permanent potrivnică lor, cu ploaie și vânt puternic, cu peste 10.000 de metri diferențe de nivel. Cu întâlniri emoționante la Târgoviște și Sibiu, la Alba Iulia și la Cluj, la Târgu Mureș și Odorheiul Secuiesc, cu oameni frumoși, cu pâine, sare, flori, baloane și îmbrățișări.
Cu aceeași emoție i-am așteptat și noi la întoarcere, la București, în mereu același loc în care începe și se sfârșește în fiecare an povestea asta frumoasă. Cu flori și pâine caldă trudită de mâinile unei paciente cu o boală autoimună, cu speranța că poate efortul lor va fi din nou răsplătit. Pentru ca măcar încă alți zece copii cu diabet de tip 1 din cei 3000 câți există în statistici să poată scăpa de coșmarul celor zece înțepături zilnice.
Spune și tu ”Da, și eu pot!”. Nu trebuie să pedalezi pentru asta ci doar să donezi pe platforma de donații online Bursa Binelui sau în contul campaniei RO36INGB0000999907457526 deschis la ING.