Davor Mucic: „Telepsihiatria – viitorul serviciilor de sănătate mintală”

Davor Mucic este un medic psihiatru recunoscut care a pus bazele primului centru intercultural de telepsihiatrie în Danemarca pentru minoritățile etnice, oferindu-le accesul la servicii psihiatrice de calitate cu multiple efecte favorabile pentru pacient.

Telemedicina asigură accesul la servicii medicale la distanţă prin intermediul tehnologiei, de obicei prin videoconferinţe. O ramură a telemedicinei este telepsihiatria, care implică o serie de servicii ca evaluări psihiatrice, terapie individuală, de familie, de cuplu sau de grup, educaţie şi informare, precum şi gestionarea tratamentului medicamentos prescris pacientului.

Telepsihiatria, cunoscută şi ca e-psihiatrie, telemedicină psihiatrică, tele-sănătate mentală, permite evaluarea, diagnosticarea şi tratarea afecțiunilor mentale prin intermediul videoconferinţelor online. Telemedicina implică o interacţiune între medic şi pacient prin intermediul sistemelor tehnologice moderne.

O mare problemă la nivel global este cea a pacienţilor afectaţi de tulburări psihiatrice care, din diverse cauze, nu pot beneficia de tratamentul şi consilierea necesară. În acest sens au fost dezvoltate platforme care vin în sprijinul pacienţilor cu probleme mintale şi ajută la extinderea accesului la îngrijiri de specialitate. Motivele pentru care unii pacienţi nu beneficiază de tratament pot fi locaţia care face dificil accesul la astfel de servicii, costurile financiare, neîncrederea sau teama de stigmatizare.

SERVICII DE TELEPSIHIATRIE DE CALITATE LA UN CLICK DISTANŢĂ

O astfel de platformă este TeleBehavioral Medicine, o platformă eficientă de telemonitorizare la distanță, care nu necesită utilizarea de echipamente sau dispozitive speciale, ci doar un laptor și conexiune la internet. Asigură accesul la servicii psihologice și psihiatrice oferite de specialiști cu experiență în domeniu și pregătire profesională de specialitate, iar pacienții pot beneficia de aceste servicii din confortul propriei locuințe.

Citeşte şi: Atlashelp, prima platformă de terapie online din România

Unul dintre specialiștii care oferă servicii de telepsihiatrie pe această platformă este Davor Mucic, medic specialist psihiatru, având competențe de psihoterapie cognitivă şi comportamentală, axate mai ales pe nevoile solicitanților de azil, refugiaţilor şi migranţilor, consultațiile online desfășurându-se în limba maternă a pacientului.

Născut în Bosnia-Herţegovina, Davor Mucic a devenit psihiatru în Danemarca, este acum lector la Universitatea din Copenhaga şi face parte din echipa editorială a Journal of Telemedicine and Telecare şi Edorium™ Journal of Psychiatry. Are un portofoliu cuprinzător de lucrări ştiinţifice publicate privind telepsihiatria şi serviciile de telepsihiatrie.

De asemenea, a pus bazele unui centru multicultural de telepsihiatrie, numit Centrul Psihiatric Little Prince din Copenhaga, singurul loc din Danemarca care oferă servicii de telepsihiatrie în limba maternă a pacientului, mai ales pentru refugiaţi şi migranţi.

Davor Mucic a fost invitat anul acesta la Cel de-al 6-lea Congres Național de Psihiatrie din România, axat pe „Psihiatria românească și nevoile societății comtemporane”, unde a vorbit despre sănătatea mintală digitală, prezentând lucrarea cu tema: „Sănătatea mintală digitală: viitorul este acum!”

Ce beneficii are telepsihiatria?

 • asigură accesul la servicii medicale de specialitate pacienţilor care din diverse motive nu pot beneficia de servicii clasice de psihiatrie;
 • pacientul beneficiază de consultaţii şi servicii din confortul propriei locuinţe;
 • reduce nevoia deplasării la cabinete sau centre medicale;
 • reduce barierele stigmatizării;
 • are beneficii economice, prin reducerea costurilor pentru medic și pacient;
 • reducerea barierelor geografice.

Stigmatizarea din jurul problemelor mentale poate descuraja indivizii care au nevoie de ajutor, împiedicând sau întârziind solicitarea acestuia, dar telemedicina poate crește accesibilitatea fără disconfortul de a se prezenta la cabinet și de a discuta față în față. Unele persoane se pot simți mai confortabil să discute prin intermediul tehnologiei decât față în față.

Majoritatea pacienţilor se simt mai confortabil având o discuţie cu psihiatrul din faţa ecranului, fiind mai relaxaţi şi mai deschişi. Ideea de a nu fi în aceeaşi cameră cu medicul sau psihiatrul conferă un sentiment de siguranţă, confort şi intimitate.

Te-ar putea interesa şi: Românii nu merg la consiliere psihologică, deşi au nevoie. Concluziile unui studiu Atlas Help

SERVICII DE SĂNĂTATE MENTALĂ, MAI APROAPE DE PACIENT

Serviciile vizează în principal pacienţii cu:

 • depresie
 • anxietate
 • dependenţe
 • sindrom de stres post traumatic
 • managementul unor boli cronice

Este mai uşor să vorbeşti despre un picior sau o mână ruptă, sau despre o boală de inimă, dar când vine vorba de problemele mentale, acestea sunt probleme despre care nu vrem să discutăm, ci încercăm să le ascundem cât mai mult.” (Davor Mucic)

Stigmatizarea pacienților cu probleme mentale este o problemă reală care duce la agravare și reducerea șanselor de vindecare, afectând în mod direct pacientul. Este o marcă a discriminării, a devalorizării și etichetării, un produs nociv al unor preconcepții, neînțelegeri, dezinformări, exagerări sau ignorarea problemelor, și de cele mai multe ori se asociază cu autostigmatizarea pacientului, care poate duce la izolare și alte comportamente dăunătoare propriei persoane.

Multe persoane cred că problemele mentale sunt un semn de slăbiciune și trebuie ascunse sau ignorate. Inclusiv mass-media favorizează uneori acest proces, asociind voluntar sau involuntar afecțiunile mentale cu acte de violență, crime sau comportamente deviante.

Probemele mentale afectează considerabil calitatea vieții și se pot agrava dacă nu sunt tratate corespunzător, cu tehnici terapeutice, medicație sau modificări comportamentale.

Davor Mucic telepsihiatrie

Davor Mucic: „Campaniile anti stigmatizare sunt foarte importante. Până acum, noi, specialiştii, am folosit metode tradiţionale de comunicare antistigmatizare, dar acum folosim noi modele tehnologice, ca internetul, diferite platforme online, dispozitive mobile, tot ceea ce numim „sănătate mentală digitală”, pentru a le creşte pacienţilor şansele de vindecare.

Specialistul în telepsihiatrie mai menționează că: „de multe ori pacienţii ajung să discute cu psihiatrii despre probleme neimportante şi să nu atingă acele discuţii şi probleme cu adevărat importante, care îi macină, ceea ce duce la o risipă de timp şi bani.

Beneficiile telepsihiatriei sunt de necontestat, fiind o soluție modernă la problemele mentale, şi asigură accesul la servicii medicale eficiente, cu beneficii pentru fiecare pacient care se confruntă cu astfel de tulburări ce periclitează starea de sănătate psihică, emoțională și fizică.

Citeşte şi: Consultaţii medicale virtuale sau medicul la dispoziţia ta