Atlashelp, prima platformă de terapie online din România

Mihai Bran, un medic psihiatru de la spitalul Colțea, a pus bazele primei platforme de terapie online din România. Atlashelp oferă acces rapid și simplu la servicii oferite de specialiști în psihoterapie, dar și la experți în coaching, marketing, legislație, turism sau lifestyle.

Platforma de terapie online Atlashelp a fost fondată de către medicii psihiatri Mihai Bran și Maria Ladea. Proiectul se bucură deja de succes, pentru că avantajele oferite de această platformă, față de clasicele ședințe de terapie, sunt numeroase. De asemenea, sistemul este foarte simplu de folosit. Utilizatorul are nevoie doar de un laptop sau PC cu webcam și microfon și de o conexiune bună la internet. Trebuie să intre pe platforma Atlashelp, să își facă un cont și apoi să se programeze la specialistul pe care îl dorește. Ședințele se desfășoară printr-un serviciu de videoconferință securizat, care garantează confidențialitatea absolută a discuțiilor și informațiilor.

Avantajele unei platforme de terapie online

Cei care apelează la aceste servicii de terapie și consiliere online câștigă timp, pentru că stabilesc singuri ziua și ora când doresc să aibă loc ședința, iar prețul este accesibil. O ședință costă între 50 și 220 de lei, în funcție de domeniul și de specialistul ales. Nu există costuri suplimentare sau taxe ascunse.

Am vorbit cu doctorul Mihai Bran, medic psihiatru la spitalul Colțea și co-fondator al platformei Atlashelp, despre avantajele sistemului de terapie online și despre viitorul acestui ambițios proiect.

terapie online, platforma Atlashelp

Reporter: Când și cum s-a născut ideea acestei platforme de terapie online?

Mihai Bran: Ideea platformei Atlashelp s-a născut acum 2 ani. Eu, împreună cu echipa cu care am realizat acest proiect, am lucrat înainte la un ONG, care și-a propus să creeze o platformă de informare despre diverse afecțiuni din sfera sănătății mintale. Atunci am creat platforma Depresiv.ro și pe această platformă am încercat să oferim informații de calitate despre depresie și diferite tulburări asociate. Am primit mult feedback legat de existența unor servicii care să fie ușor de accesat, în sfera aceasta de psihoterapie. Atunci ne-a venit ideea să realizăm o platformă pe care oamenii să poartă accesa ușor, prin videoconferință, servicii de psihoterapie online.

Reporter: Pe Atlashelp se regăsesc servicii de consiliere online și din alte domenii, nu doar din psihoterapie. Am văzut specialiști din turism, marketing, lifestyle, business, fitness, legislație. De ce ați decis să vă extindeți pe mai multe domenii?

Mihai Bran: Inițial ne-am gândit doar la psihoterapie, dar apoi ne-am dat seama că această soluție ar putea fi aplicată în foarte multe domenii, având în vedere că zona de psihoterapie la noi încă este destul de stigmatizată. Dar, dacă aduci oamenii pe platformă pentru că ei sunt interesați, de exemplu, de servicii turistice, poate că au și o fobie legată de zborul cu avionul, să zicem, și atunci ei pot găsi și un specialist cu care să își poată trata fobia. De aceea, ne-am extins și către alte domenii. Focusul nostru rămâne însă pe zona de psihoterapie și coaching, aici avem și cei mai mulți specialiști înregistrați.

Citește și: Angela Galeta sau cum devine voluntariatul o profesie

Reporter: Care au fost primele provocări și cât de greu a fost la început?

Mihai Bran: Primele provocări au fost să formăm o echipă cu care să realizăm acest proiect și să îl putem finanța. Nu am calculat cât a costat, dar banii au venit din buzunarul nostru. În acest proiect este foarte multă muncă voluntară, fiecare membru al echipei are un job stabil și seara, după job, lucrează la acest proiect. Investim cu toții timp și bani în această platformă.

terapie online, platforma Atlashelp

Reporter: Câți specialiști sunt înregistrați acum pe Atlashelp și care este targetul?

Mihai Bran: Ne dorim să avem cât mai mulți specialiști și din cât mai multe domenii. În momentul de față sunt între 70 și 80, nu știu exact, pentru că în fiecare zi se mai listează persoane pe platformă. Numărul lor crește zilnic, noi primim feedback și am introdus și domenii noi, la care nu ne-am fi gândit inițial, dar ne-au scris oamenii și ne-au propus să includem și alte domenii în platforma noastră.

Citește și: Aplicație de recuperare: MIRA Rehab, un proiect românesc revoluționează kinetoterapia

Feedback foarte bun din partea specialiștilor și clienților

Reporter: Ce feedback ați primit din partea experților înregistrați și din partea clienților?

Mihai Bran: Din partea specialiștilor avem un feedback foarte bun, era de așteptat ca un asemenea serviciu să fie de interes pentru ei. Mulți foloseau deja soluții cum este Skype, dar noi avem un avantaj clar față de acest sistem sau față de alte soluții de videoconferință gratuite. Noi avem integrat un sistem de plată, este vorba de una dintre cele mai sigure și utilizate platforme de plată online, Netopia. Plata se poate face cu un card Visa sau Mastercard. De asemenea, noi nu percepem o taxă pentru înregistrarea pe platformă, singurii bani pe care îi obținem vin din comisionul pe tranzacții. Adică, pentru fiecare ședință online care este plătită, avem și noi un comision, un procent. Nu cerem alte taxe și nu există costuri ascunse.

Și din partea clienților am avut un feedback pozitiv, pentru că există o nevoie clară pe piață pentru asemenea servicii. Ne apropiem deja de 1.000 de conturi de clienți, iar platforma este live doar de câteva luni, din a doua jumătate a lunii iulie 2016, iar până acum ne-am străduit mai mult să aducem specialiști, nu să promovăm platforma pentru clientul final. Deci eu cred că cifrele sunt promițătoare. Abia de acum începem să ne adresăm și clienților.

Singurul target pe care ni l-am stabilit la început a fost legat de numărul de specialiști care să fie listați pe platformă. Ne propusesem ca până la începutul lunii septembrie să avem în jur de 20 de experți listați, dar datele ne-au fost date peste cap și la începutul lui septembrie aveam deja 50 de specialiști înregistrați. Pentru noi a fost semn că există o nevoie reală și sperăm ca și clienții să fie cât mai mulți și să ne ofere feedback, să ne ajute să îmbunătățim platforma.

Citește și: Mădălina Georgescu, medicul care a avut ideea proiectului ENTy, proiect premiat de Microsoft

Reporter: În România există alte platforme similare?

Mihai Bran: Din câte știu eu, în momentul de față nu există un serviciu similar. Concurenții noștri direcți pe partea de psihoterapie sunt doar terapeuții care își desfășoară activitatea în cabinetul propriu, sau prin soluții de tipul Skype.

 

terapie online, platforma Atlashelp

 

Terapie online. Care sunt beneficiile?

Reporter: În străinătate există servicii de acest fel, care au fost un model pentru voi?

Mihai Bran: În mod cert, inspirația ne-a venit de peste ocean, unde lucrurile sunt mult mai avansate și asemenea servicii există de peste 10 ani. Acolo și legislația este mult mai bine pusă la punct. Da, există o platformă din Statele Unite care ne-a inspirat, dar nu am încercat să o copiem, ci să adaptăm conceptul la piața din România. În Europa am găsit unele soluții similare, dar nu la fel de complexe cum este cea dezvoltată de noi. Este una în Anglia și alta în Danemarca, dar recunosc că nu am studiat foarte bine piața.

Reporter: Cât de deschiși sunt românii la acest tip de terapie? Le este mai ușor să discute cu un consilier folosind mediul online decât la o ședință clasică?

Mihai Bran: Consilierea online vine la pachet cu mai multe beneficii. Nu mai pierzi timpul în trafic, ai acces la multe servicii și costul este mai mic decât dacă ai merge la cabinetul unui terapeut. Pe partea de psihoterapie, studiile realizate în Statele Unite ale Americii arată clar o eficiență a terapiei online similară cu terapia clasică în cabinet. Desigur, românii sunt încă reticenți la orice servicii din sfera sănătății mintale.

Pot spune că noi ne confruntăm acum cu o dublă provocare: aceea de a depăși bariera stigmatizării acestor servicii și aceea de a depăși bariera tehnologică. Însă, explicând conceptul, ușor-ușor, cred că oamenii se vor convinge că soluția oferită de noi este una sigură și care le aduce doar beneficii.

Experții listați pe platforma de terapie online sunt atent verificați

Reporter: Cum sunt verificați experții înscriși pe platforma de terapie online și ce condiții trebuie să îndeplinească?

Mihai Bran: Toți specialiștii listați pe platformă sunt verificați de noi înainte de a fi disponibili clienților. Procesul presupune mai multe etape. Noi verificăm în primul rând dacă își desfășoară activitatea sub o formă juridică, dacă au PFA, PFI sau SRL-uri, ne asigurăm că toate actele sunt în regulă. Apoi verificăm dacă specialistul, de exemplu un psihoterapeut, este membru în Colegiul Psihologilor, dacă are toate acreditările la zi.

Citește și: Flavia Oprea și ambiția de a avea lumea la picioare sau cum se cucerește un premiu la Microsoft

Reporter: Ce planuri de viitor aveți cu Atlashelp?

Mihai Bran: Vrem să extindem platforma către mai multe domenii care se pretează acestui schimb de cunoștințe prin soluția de videoconferință. Totodată, vrem s-o îmbunătățim: să adăugăm cât mai multe funcționalități, să facem ca interacțiunea să fie cât mai simplă și să dezvoltăm partea de mobile, care acum este deficitară. Avem în plan ca până la sfârșitul anului să avem și o aplicație, care să ruleze pe Android și iOS, iar la începutul anului viitor vrem să ieșim cu platforma și în afara țării. De asemenea, vrem să ne îndreptăm și spre zona corporate, să avem parteneriate cu diferite companii, pentru ca serviciile noastre să fie introduse ca beneficii pentru angajații lor. Am stabilit deja parteneriate de acest fel cu IBM România și cu Depanero și suntem în discuții și cu alte companii.

Reporter: Credeți că serviciile de terapie online de acest fel îi vor determina pe români să nu mai fie așa de retincenți în privința consilierii psihologice?

Mihai Bran: În mod cert o platformă de acest fel poate fi de ajutor. Tu vei sta acasă, nimeni nu va ști că discuți cu un psihoterapeut, partea de intimitate este foarte importantă și acesta este un mare avantaj pe care noi în oferim. Platforma a fost gândită cu un standard al securității și confidențialității foarte înalt. Toate datele din baza noastră, toate discuțiile și informațiile sunt criptate, noi nu avem acces la ele. De asemenea, dacă cineva încearcă să ne spargă serverul va obține doar niște șiruri de caractere, nicidecum informații despre utilizatorii platformei.

Reporter: Mulțumesc pentru interviu și vă doresc mult succes în continuare cu această platformă de terapie online!

Mihai Bran: Și eu vă mulțumesc!

Citește și: Microsoft Imagine Cup și premiu de 50.000 de $ pentru o echipă românească!