Flavia Oprea și ambiția de a avea lumea la picioare sau cum se cucerește un premiu la Microsoft

Flavia Oprea are 21 de ani și este studentă la Universitatea Politehnică secția Automatică și Calculatoare din Bucureşti. Alături de doi colegi a câștigat locul întâi la finala globală Microsoft Imagine Cup 2016, la categoria Innovation cu ENTy. Cei trei (Flavia Oprea, product developer, Cristian Alexandrescu, UX Designer și Iulian Mateșică, hardware engineer architect) au dezvoltat un dispozitiv hi-tech de mici dimensiuni care urmăreşte echilibrul urechii interne şi verifică postura coloanei vertebrale în timp real.

Cu produsul lor au câștigat locul întâi la finala globală Microsoft Imagine Cup 2016, la categoria Innovation. Echipa a primit un premiu în valoare de 50.000$ și titlul de campion Imagine Cup. Dispozitivul – deja folosit de mai mulți medici în cadrul unui program pilot – constă într-o serie de senzori aranjați pe două ”bretele”, conectate la un ”creier” ce măsoară, înregistrează și interpretează datele și se află într-o cutie de dimensiuni reduse.

14125753_310165846000872_6407370231198594001_o
Satya Nadella, CEO Microsoft alături de echipa studenților români, marii câștigători!

Citește și despre Oportunitățile și problemele sănătății digitale

Tot dispozitivul este alimentat de baterii și poate fi ușor purtat de pacient chiar și pentru perioade îndelungate. Datele stocate astfel și transmise în cloud pot fi accesate de către utilizator (medic sau pacient) prin intermediul unei interfețe tip ”dashboard” ce permite vizualizări și interpretări ale informației.

Proiectul și succesul echipei îi va propulsa pe cei trei către o afacere în care mulți vor dori să investească, dar mai ales pentru zona de antreprenori români în eHealth. În plus reușita este dovada abilităților românești în domeniu. Cele mai cunoscute proiecte românești de sănătate digitală au atras deja finanțări de mai multe milioane milioane de euro. Este cazul Mira Rehab, aplicația medicală de recuperare motorie care rulează pe X-Box sau SkinVision, aplicația ce detectează riscul de cancer de piele.

Am stat de vorbă cu Flavia Oprea. Dincolo de dialogul în sine se naște în noi bucuria de a avea astfel de tineri. Succesul lor este într-o oarcare măsură și succesul nostru al celor din generațiile din spatele lor și, mai ales, șansa noastră. Ei ne fac să credem că se poate, că avem viitor și că putem privi cu încredere mai departe!

Flavia Oprea

În primul rând felicitări. Ce ați câștigat dincolo de premiul în sine?
Flavia Oprea: În primul rând am câștigat experiență și validarea proiectului nostru. Când ești într-un proiect validarea este foarte importantă. Validarea arată că ești pe drumul cel bun. Deci, ok, continuă. Și nu în ultimul rând am câștigat mentorat cu Satya Nadella.

Satya Nadella este CEO of Microsoft. Cum veți câștiga mentorat? Ce înseamnă asta.
Flavia Oprea: Încă nu știm exact, dar știm că vom merge înapoi în Seattle și ne vom întâlni cu Satya Nadella în care vom discuta despre produsul nostru și ne va da sugestii. El este un om tehnic ceea ce este un mare atuu pentru noi, pentru că ne va da sfaturi pe tehnic sau pe bussines.

Ați câștigat premiul acesta mare al Microsoft, Imagine Cup’s cu un produs…
Flavia Oprea: ORL. Echilibrul ORL.

Cum arată produsul vostru? Ce face? La ce folosește?
Flavia Oprea: Este un device, de jumătate din dimensiunea unui smartfone obișnuit, care se atașează la jumătatea coloanei vetebrale pe niște bretele, sau pe cap, și prin diferiți senzori pe care îi are incorporați analizează testele făcute de medic si poate spune dacă ai un echilibru bun și ce postură ai avut în timpul testelor.

Am testat produsul cu un medic din România!

De ce a fost atât de apreciat? Ați câștigat o finală mondială.
Flavia Oprea: Contează foarte mult prezentarea produsului, când ești într-o competiție. Am avut toate punctele atinse în prezentare. Avantajul extraordinar a fost că deja aveam produsul testat cu un medic din România, d-na Mădălina Georgescu, iar asta a contat foarte mult în ochii juriului. Iar asta a contat. Nu știm care au fost criteriile juriului, care au fost punctele și notele. Ceea ce a fost extraordinar a fost prezentarea produsului. Am avut o sesiune de zece minute de prezentare și apoi 20 de minute în care am răspuns la întrebări. La final, unul dintre jurați a vrut să încerce produsul și a fost foarte încântat de rezultat. Iar asta a fost minunat pentru noi.

Spuneați că ați testat produsul cu un medic. Care este varianta pe care o folosesc medicii ca să facă testele pe care le poate face dispozitivul vostru.
Flavia Oprea: Sunt mai multe dispozitive de tehnologie veche, multe foarte scumpe, unele de dimensiunea unei cabine telefonice. Toate testele implică mai multe dispozitive. ENTy face toate aceste teste. Dispozitivul nostru, tehnologia noastră este foarte accesibilă, și orice cabinet de oriunde poate face aceste teste. ENTy face niște teste de echilibru foarte importante. Este vorba de identificarea unor probleme la urechea internă sau neurologie, iar singurul simptom este amețeala. Dispozitivul nostru face toate aceste teste simplu și foarte ieftin.

12794618_1018940218154496_7091209930750182070_n

De unde a venit ideea? Cum v-a venit ideea?
Flavia Oprea: Ideea a plecat de la medicul nostru, care se plângea de tehnologia învechită care face foarte dificilă investigarea pacienților. Am fost în cabinet, am văzut ce fac acele aparate și care este natura investigațiilor și atunci ne-am gândit că putem face ceva mult mai simplu și să lucrăm împreună. De aici a plecat, practic, ENTy.

Nu ne lipsește nimic în România

Cum a fost în America? Cum a fost concursul?
Flavia Oprea: Fabulos! Totul a fost special, și toți eram pentru prima dată în America. Am prins loc la geam în avion și am văzut bucățele din America înainte de a ateriza. Seattle este un oraș verde, cu trafic ușor, cu oameni pozitivi, care îți dau o energie fantastică.

Ai laudat America. Plecați în America?
Flavia Oprea: Nu. Nici unul nu a luat în calcul să se mute acolo. O să mai mergem acolo, pentru că trebuie să mai mergem sau dacă va fi vreo oportunitate de competiție sau accelerator, pentru certificvatele de confirmare ENTy. Dar nu luăm în calcul să plecăm. Atâta vreme cât nu avem nici o nevoie pe care să nu o putem satisface aici, profesional vorbind, nu există nici un motiv pentru care să plecăm. Avem tot ce ne trebuie în România.

Vorbim despre mentori… Dar ei sunt apropiați de vârsta voastră. Ei au 30 de ani, voi 20… Cum este să ai un mentor de 30 de ani?
Flavia Oprea: Extraordinar. Mai ales că este și profesorul tău la facultate…

13267858_265945010422956_8430916417287213632_n
Prezentare Enty

Îți dă note mari….
Flavia Oprea: Nu neapărat. Ai fost remarcat că ai luat note mari și apoi ai devenit studentul preferat. Dar, este extraordinar pentru că au o altă viziune asupra lucrurilor, înțeleg altfel lucrurile, sunt mult mai apropiați. Eu înțeleg prin metor și profesor și prieten, iar acest lucru este un lucru ideal în societatea de azi.

Deci în momentul acesta în afară de cei trei membri ai echipei, studenții, aveți doi mentori tehnici și medicul care vă validează proiectul.
Flavia Oprea: Da, medicul este inițiatorul și coordonatorul proiectului. Un lucru special în cadrul proiectului este că medicul este foarte apropiat de tehnologie. Cum este un medic care este atât de apropiat de tehnologie. Grozav! Comunicare este foarte ușoară. În momentul în care am avut nevoie de ajutor sau coordonare a înțeles imediat și totul a ajutat munca noastră de testare. Doamna doctor este conferențiar și este experiementată în rapoartele de cercetare. Iar asta ne-a ajutat să dobândim certificările.

IT-ul nu este doar pentru bărbați!

Ești student în anul IV. Cu toate acestea ai primit o grămadă de oferte de internship…
Flavia Oprea: Am primit multe oferte. Dar acum noi ne concentrăm pe produs. La asta o să lucrăm pe parcursul anului universitar. Vedem ce o să fie la final și ce o să alegem din oferte.

12821518_226494874367970_4106110820369012261_n
Dispozitivul conceput de studenții români, premiat de Microsoft cu marele premiu!

Cum anume trebuie să facă o fată de vârsta ta pentru a ajunge o antreprenoare?
Flavia Oprea: Este o întrebare foarte grea! În primul rând să nu existe prejudecăți cum că lumea antreprenoriatului sau a IT-ului este doar pentru bărbați. Dimpotrivă. Sunt femei de succes. Trebuie să-ți urmărești visul și să nu ții cont de părerile negative. Poate ți se va spune – dincolo de faptul că ești femeie, că nu vei reuși, că ideea nu este bună, că nu ai resursele necesare, că visul nu este unul plauzibil. Dar vei ajunge unde dorești… Noi asta am făcut. Am spus că nu avem nimic de pierdut și am mers înainte! Nu am crezut niciodată că o să ajungem atât de departe, dar am spus să facem cât mai multe, să facem totul, acum… Cred că acesta este secretul!

Ce contează? Implicarea!

Adică vi s-a spus și vouă că ideea nu este bună?
Flavia Oprea: Da! Ni s-a spus și că ideea este bună, dar și că ideea nu este bună. Totul a fost ca o balanță. Aveam de ales între a merge mai departe sau nu. Cei care ne spuneau că nu o să reușim nu aveau opinii răutăcioase, erau chiar argumentate. Ne spuneau că interesul pentru produsul nostru nu este mare, ca produsul este unul de nișă… Au fost diferite opinii… Totul a fost în măsură să ne facă mai puternici și ne-a făcut să ajungem la Seattle.

Ce crezi despre sănătatea digitală?
Flavia Oprea: Este un domeniul în creștere accelerată. Știu că med-tech, bio-tech sunt undeva pe locul trei în lume cu o piață de 500 de miliarde de dolari, ceea ce este extraordinar. Avem șansa să facem domeniul sănătății, care este atât de delicat, mult mai bun printr-o tehnologie accesibilă tuturor…

Pentru medici, ai un mesaj?  
Flavia Oprea: Eu am colegi de liceu care sunt rezidenți care sunt interesați de nou, de tehnologie și sunt interesați de ceea ce se întâmplă în țară, ceea ce cred că este extraordinar. Mai ales că vor să facă toate acestea aici, în țară!  Cred că asta contează: implicarea și dorința de a face!

Mulțumesc frumos și din nou felicitări pentru reușita voastră!

Citește toul despre succesul echipei: Microsoft Imagine Cup și premiu de 50.000 de $ pentru o echipă românească!

Sursa foto: facebook