Depistarea cancerului de san la timp: autoexaminare si metode de diagnosticare

Sursa: Donna Medical Center

Conform statisticilor Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, 16% dintre femeile din Romania sunt diagnosticate cu cancer mamar. Aceasta afectiune poate fi vindecata in cele mai multe dintre cazuri, atunci cand depistarea cancerului de san se face la timp.

De aceea, campaniile de informare privind aceasta maladie sunt tot mai frecvente și mai vizibile în ultimii ani. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru un diagnostic corect și complet, în cazul în care manifești anumite simptome tipice cancerului de sân:

Autoexaminarea sânilor

Medicii recomandă autoexaminarea lunară a sânilor, în cazul femeilor cu vârste de peste 20 de ani, la un interval de una până la două săptămâni după prima zi de menstră. Aceasta se realizeaza prin palpare și observare vizuală, în fața oglinzii.

La autoexaminare, poți deveni conștientă de nereguli precum intarirea neobișnuită a sânilor, de umflături și denivelări – inclusiv adâncituri, de culoarea roșie a pielii sânului, de secrețiile mameloanelor sau de comprimarea ori retragerea acestora, de inflamarea vizibilă a vaselor de sânge, de aspectul de celulită al pielii, de noduli, de eroziunea cutanată în zona sânilor sau de modificarea formei acestora. În cazul in care observi oricare dintre aceste semne, este cazul sa treci la pasul urmator si sa te programezi la un consult de specialitate, pentru a fi sigură că depistarea cancerului de san se face la timp, dacă este cazul. 

Te-ar putea interesa și Un test de sânge depistează cancerul de sân înainte de apariția tumorilor.

Consultul de specialitate și metodele de diagnostic

Medicul va evalua simptomele descrise de tine și îți va examina sânii, în căutarea semnalelor de alarmă. Ulterior, te va expune metodelor tehnologice de diagnosticare: ecografia, mamografia și RMN-ul.

Toate acestea sunt metode imagistice de diagnosticare și nu se exclud reciproc. Iată ce trebuie să știi despre ele:

 

  • Ecografia folosește ultrasunete pentru a investiga non-invaziv sânul. Nu este dureroasă, nu iradiază și nu este riscantă. Medicii o recomandă femeilor cu vârste mai mici de 40 de ani, datorită acestor caracteristici. Dezavantajul ecografiei este însă că nu poate fi folosită pentru depistarea nodulilor de dimensiuni reduse.
  • Mamografia se recomandă, de regulă, după vârsta de 40 de ani. Cu toate astea, dacă medicul suspectează diagnosticul și acesta nu este confirmat în urma ecografiei, o poate recomanda și la vârste mai mici. Spre deosebire de ecografie, mamografia radiază și nu se face decât la recomandarea medicului. În urma acesteia se pot depista și tumorile foarte mici, așadar are un grad mai mare de acuratețe.
  • RMN sau IRM, cum mai este cunoscut, este o metodă de investigare imagistică neinvazivă, în urma căreia sânii pot fi studiați în detaliu. Aceasta este recomandată de medicul radiolog, în cunoștință de cauză privind istoricul medical. Deloc riscantă, aceasta este o metodă de diagnostic complementară, realizată în urma ecografiei sau, după caz, a mamografiei.

 

Pentru depistarea cancerului de sân din timp, este important să te autoexaminezi în fiecare lună, dar și să ții cont de recomăndarile medicilor specialiști privind sănătatea mamară. Factori precum obezitatea, consumul unor medicamente care conțin progesteron sau estrogen, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, sedentarismul și fumatul pot favoriza apariția cancerului de sân. Ține cont de aceste recomandari și ai grijă în mod constant de sănătatea sânilor tăi.

Vezi și S-a lansat primul website cu informații EXCLUSIVE despre cancerul la sân.