Un test de sânge depistează cancerul de sân înainte de apariția tumorilor

Un nou marker va putea diagnostica din timp cancerul de sân, chiar și cu un an înainte de formarea tumorilor.

Cercetătorii de la University College din Londra au realizat un studiu care dă mari speranțe femeilor cu risc crescut de cancer mamar. Ei au descoperit că în cancerul de sân apar modificări într-un anumit fragment din ADN, numit EFC#93. Aceste schimbări pot fi detectate printr-o analiză de sânge, un marker specific. Astfel, boala poate fi diagnosticată chiar și cu un an înainte de formarea tumorilor.

În primele stadii ale cancerului, care sunt imposibil de diagnosticat prin alte metode, mici molecule de carbon și hidrogen de atașează de fragmentul ADN EFC#93. Acest proces se numește ADN metilare și apare frecvent în tumorile canceroase.

Printr-un simplu test de sânge, cancerul de sân poate fi detectat cu un an mai devreme decât prin metodele actuale, care se bazează pe mamografie. Prin urmare, începerea tratamentului în acest stadiu timpuriu va mări considerabil șansele de vindecare ale pacientelor.

Vezi și S-a lansat primul website cu informații EXCLUSIVE despre cancerul la sân

Noua metodă de diagnosticare, prin markerul EFC#93, a identificat corect cancerul de sân la 43% dintre femeile care au dezvoltat ulterior această boală, după aproximativ 6 luni. În cadrul testului, au fost investigate 925 de femei sănătoase. Dintre acestea, 229 au murit ulterior de cancer mamar, iar 231 au făcut cancer, dar s-au vindecat.

Interesant este că noul marker depistează formele agresive de cancer de sân, care sunt mortale, nu și tipurile mai puțin invazive ale bolii. Din acest punct de vedere, analiza de sânge este mai precisă decât mamografia. Nu doar ca ajută la identificarea bolii mult mai devreme, înainte de formarea tumorilor, dar deosebește cancerul de sân agresiv de alte forme, care nu sunt la fel de periculoase.

Citește și despre Dispozitivul care permite depistarea cancerului în doar 10 secunde

Cercetătorii atrag atenția că acest test de sânge trebuie făcut după reguli foarte stricte. Sângele trebuie prelucrat imediat după recoltare și păstrat în recipiente speciale, altfel va fi contaminat cu ADN normal, provenit de la leucocite. Acest ADN normal va face foarte dificilă identificarea modificărilor din ADN-ul produs de tumorile canceroase, care încă nu pot fi observate.

Este nevoie de mai multe teste clinice, pentru ca medicii să afle dacă femeile care au markerul EFC#93 pozitiv, dar nu au încă tumori la sân, ar trebui să urmeze o terapie cu anti-estrogeni.

Un marker similar, pentru ADN metilare, a fost folosit cu succes și pentru cancerul ovarian. Boala a fost diagnosticată în 58% dintre cazuri, cu până la 2 ani mai devreme de apariția tumorilor.

Te poate interesa și Tumori canceroase depistate oriunde în corp cu o analiză de sânge

Tipuri de tumori în cancerul de sân

Există mai multe tipuri de cancer de sân, unele extrem de invazive, care se extind rapid la alte organe și altele mai puțin periculoase, cu o evoluție foarte lentă.

Cancerul de sân este împărțit în două mari categorii: cancer in situ (afectează numai sânul) și cancer invaziv (apare la sân și se extinde rapid la nodulii limfatici).

Tipuri de cancer in situ

Carcinom ductal in situ (sau carcinom intraductal)

Carcinom labular in situ: este de fapt o modificare premalignă a sânului, nu un cancer propriu-zis. Celule care par să fie canceroase se dezvoltă în lobulii glabulari, cei care produc lapte. Aceste celule nu se vor extinde însă în afara acestor lobuli. Boala se mai numește neoplazie lobulară.

Tipuri de cancer invaziv

Carcicom ductal invaziv

Carcinom lobular invaziv

Îți recomandăm și Un student a inventat sutienul care ajută la diagnosticarea cancerului de sân

Există și tipuri foarte rare de cancer de sân:

Boala Paget (cancerul se extinde spre mamelon și afectează pielea sânului)

Tumora Phyllodes: spre deosebire de carcinom, acest tip de cancer apare în țesutul conectiv al sânului, nu în glanda mamară. Există forme benigne și maligne ale acestui tip de tumoră.

Angiosacomul: cancerul apare în celulele vaselor de sânge sau în vasele care transportă limfa. Pot afecta țesutul sânului sau pielea de pe sân.

Cancerul de sân inflamator: se manifestă prin înroșirea pielii sânului, care devine irittată, se întărește și capătă aspect de coajă de portocală. Este provocat de celule canceroase care afectează vasele ce transportă limfa. De obicei nu apare un nodul, astfel încât acest cancer nu este observat la mamografie.

Sursa: University College London

Citește și Un vaccin împotriva cancerului a intrat în prima fază de testare clinică