Un student a inventat sutienul care ajută la diagnosticarea cancerului de sân

Un tânăr de 18 ani a inventat o nouă metodă pentru diagnosticarea cancerului de sân. Sutienul pe care l-a realizat poate detecta din timp orice schimbare apărută la nivelul sânului, care poate fi semnul unei tumori.

Julian Rios Cantu, un student din Mexic, poate revoluționa metodele actuale de diagnosticare a cancerului de sân. În loc de clasica autoexaminare a sânilor, care este recomandată, dar pe care multe femei nu o fac corect, el propune o soluție mai simplă și mult mai eficientă: sutienul care detectează prezența tumorilor.

Când Julian avea doar 13 ani, mama lui a fost diagnosticată cu un cancer mamar, pentru a doua oară. De data aceasta, tumoarea a crescut foarte repede și singura soluție pentru a-i salva viața a fost dubla mastectomie.

Citește și Aplicații care te ajută să depistezi cancerul de sân

Tulburat de drama prin care a trecut mama lui, Julian s-a gândit cum ar putea să ajute femeile, pentru ca ele să obțină o diagnosticare mai rapidă și sigură. Astfel s-a născut, în timp, ideea proiectului EVA – sutienul care ajută la diagnosticarea cancerului de sân.

Diagnosticarea cancerului de sân cu ajutorul sutienului EVA

Alături de trei prieteni, Julian a pus bazele unei companii, Higia Technologies, care are ca scop realizarea de dispozitive medicale avansate, cu biosenzori. Primul său proiect este sutienul EVA, care este dotat cu senzori tactili, de temperatură și de lumină.

Vezi și Diagnosticarea cancerului cu ajutorul unui smartphone: acuratețea este de 99%

Cei 200 de biosenzori vor detecta imediat orice schimbare în forma, dimensiunea, culoarea sau temperatura sânului, modificări care pot indica formarea unei tumori. O malformație a sânului, de exemplu o tumoare, va duce la creșterea vascularizării în zonă, iar asta înseamnă o creștere a temperaturii sânului, scrie publicația The Independent.

Astfel, orice schimbare care apare în interiorul sânului va fi imediat sesizată. Datele înregistrate sunt transmise automat prin bluetooth spre o aplicație de mobil sau web. Apoi, algoritmii speciali ai aplicației analizează toate aceste informații și se obține un diagnostic. Acesta este trimis pacientei și medicului ei oncolog.

Sutienul EVA trebuie purtat timp de 60 – 90 de minute în fiecare săptămână, pentru o monitorizare constantă. Metoda este mult mai rapidă, ieftină, sigură și neinvazivă comparativ cu o mamografie, pentru care deseori femeile trebuie să aștepte luni de zile, iar acest lucru le poate pune viața în pericol.

Sutienul este recomandat mai ales femeilor care au fost deja diagnosticate cu cancer mamar sau celor predispuse genetic la această afecțiune.

În fiecare an, peste 8 milioane de femei din întreaga lume mor din cauza cancerului de sân și alte 1.700.000 sunt diagnosticate cu această boală.

Compania Higia Technologies, care poartă numele zeiței grecești a igienei, Higeia, are ca scop aplicarea tehnologiei de ultimă generație în dispozitive medicale care pot îmbunătăți viața femeilor aflate în suferință.

Citește și Test cancer ovarian: Află rapid dacă poți face cancer ovarian