Un dispozitiv revolutionar printeaza celule ale pielii pentru a vindeca arsuri grave

Medic citat: Marc Jeschke, Centrul de Arsi Ross Tilley din Toronto

O echipa de cercetatori din Canada a conceput un aparat care ajuta la vindecarea unor arsuri foarte grave, profunde, greu de tratat in prezent.

Noul dispozitiv a fost prezentat prima dată în anul 2018, dar acum cercetătorii au publicat un raport în urma unui studiu care i-a demonstrat eficiența. Aparatul portabil printează celule de regenerare a pielii direct pe zona arsă. Asemeni unei role de bandă, dispozitivul aplică pe arsură o fâșie subțire de bio-cerneală, care conține proteine ce stimulează vindecarea țesuturilor, dar și celule stem mezenchimale, care ajută sistemul imunitar să producă noi celule sănătoase ale pielii.

În acest fel, zona arsă se vindecă mai bine și mai repede ca în cazul tratamentelor clasice. Cercetătorii au testat dispozitivul pe piele de porc și se declară foarte mulțumiți de rezultate: „Experimentele noastre arată că rănile tratate astfel s-au vindecat foarte bine, am observat o reducere a inflamației, a cicatricelor și a contractării pielii, comparativ cu rezultatele obținute prin alte metode de tratament”, a declarat cercetătorul Marc Jeschke, chirurg plastician la Centrul de Arși Ross Tilley din Toronto.

Marele avantaj al acestui dispozitiv este că poate fi folosit pe orice tip de arsură, chiar și pentru cele foarte profunde, care sunt extinse pe suprafața corpului și au o formă neregulată. În prezent, arsurile extrem de grave (marii arși) sunt foarte greu de tratat, pentru că nu există prea multe opțiuni cu adevărat eficiente.

De cele mai multe ori, medicii folosesc grefele de piele – adică înlătură pielea arsă și o înlocuiesc cu bucăți de piele sănătoasă, prelevată din alte zone ale corpului. Din păcate însă, deseori această procedură nu este posibilă, pentru că pacientul a suferit arsuri pe o suprafață foarte mare a corpului. Nici grefele cu înlocuitori de piele nu sunt eficiente, pentru că sunt greu de aplicat în cazul unor pacienți cu arsuri foarte extinse.

Cercetătorii spun că testele trebuie continuate, dar după ce va primi aprobarea pentru utilizare, noul dispozitiv se va dovedi de mare ajutor în tratarea marilor arși.

Sursa: Biofabrication, IOP Publishing

Citește și Bandajul inteligent ajută la vindecarea rănilor. Administrează singur antibioticele