Bandajul inteligent are integrat un procesor și senzori speciali, care monitorizează constant modul în care se vindecă rana.
Pe viitor, bandajele nu vor mai semănă deloc cu bucata de tifon sau cu plasturii folosiți acum. Cercetătorii au inventat un bandaj inteligent, cu senzori și procesor, care verifică permanent modul în care evoluează rana și administrează automat doza necesară de medicamente.
Cu ajutorul unor senzori speciali, care analizează temperatura și pH-ul rănii, bandajul inteligent poate depista la timp semnele de infecție sau inflamație. Astfel, va administra direct pe piele antibioticele de care este nevoie.
Noua generație de bangaje va fi folosită mai ales pentru tratarea rănilor persistente, care se vindecă foarte greu. Este cazul arsurilor, dar și al rănilor de care suferă diabeticii. Desigur, există și alte situații, în care apar răni cronice, imposibil de vindecat, din cauza că pielea nu mai are capacitatea normală de regenerare, precizează cercetătorii de la Universitatea Tufts din Massachusetts, care au creat bandajul inteligent.
Un alt avantaj al noului tip de plasture este faptul că administrează singur medicamentele necesare, fără să fie nevoie de o intervenție frecventă din partea medicilor sau a îngrijitorilor. În plus, stimulează procesul natural de vindecare.
Vezi și Un plasture cu nanocip ajută la vindecarea rănilor, prin reprogramare genetică
Plasturele inteligent a devenit realitate datorită electronicelor flexibile. Până acum, acestea erau folosite doar pentru a produce gadgeturi medicale portabile. Utilizarea lor pentru a fabrica bandaje inteligente va fi de mare ajutor pentru persoanele aflate în suferință, dar și pentru sistemul medical, deoarece tratarea și îngrijirea pacienților cu răni care nu se vindecă presupune cheltuieli financiare foarte mari.
Un senzor important cu care este dotat bandajul este cel care arată pH-ul rănii. O rană care se vindecă normal are un pH cuprins între 5,5 și 6.5, în timp ce o rană cronică are un pH care trece de 6,5. De asemenea, o temperatură ridicată a pielii în zona rănii poate indica prezența inflamației.
Îți recomandăm și Un lipici chirurgical poate înlocui copcile și suturile. Închide rănile în 60 de secunde
Un microprocesor de care este legat bangajul analizează apoi toate aceste informații furnizate de senzori și eliberează cantitatea de antibiotice necesară.
Toate componentele sunt atașate de o bandă medicală transparentă, care formează un bandaj flexibil, gros de numai 3 mm. Dintre acestea, numai microprocesorul de care este atașat poate fi reutilizat, restul pieselor (senzorii, banda de fixare și sistemul de administrare a antibioticelor) fiind de unică folosință.
Bangajul inteligent a fost testat deocamdată numai în laborator, dar în curând vor începe și primele studii pre-clinice. Cercetarea a fost publlicată în revista de nanotehnologie Small.
Sursa: Daily Mail
Citește și Piciorul diabetic, vindecat cu ajutorul unui bandaj regenerator