Un plasture cu nanocip ajută la vindecarea rănilor, prin reprogramare genetică

O invenție revoluționară va ajuta la vindecarea rănilor mult mai rapid și chiar la refacerea organelor distruse. Tratamentul este sigur și eficient, având efect în doar câteva zile.

Noua tehnologie se numește Tissue Nanotransfection (TNT) și presupune atingerea țesutului afectat cu un plasture special, în care a fost introdus un nanocip de dimensiunea unei monede. Plasturele este ținut pe piele doar o secundă, apoi este înlăturat, iar pielea se va vindeca singură, în timp record. Poate părea ceva miraculos, dar este efectul unei tehnologii de ultimă oră.

Cum funcționează plasturele care stimulează vindecarea rănilor

În secunda în care este lipit pe piele, nanocipul injectează în celulele pielii un cod genetic, astfel încât acestea se pot transforma în orice tip de celule, stimulând astfel refacerea vaselor de sânge distruse.

În clipul de mai jos poți vedea cum funcționează această tehnologie.

Efectele se pot vedea în doar câteva zile, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Ohio, Centrul Medical Wexner. Ei au reușit să salveze membrele afectate ale unor cobai, cu ajutorul acestui plasture. Totodată, au refăcut funcția cerebrală a unor cobai care suferiseră atacuri cerebrale.

Citește și Plasturele cu GPS, un mare ajutor pentru bolnavii de Alzheimer

Practic, nanocipul din acest plasture revoluționar reprogramează celulele pielii sau ale organelor afectate, ajutând astfel la vindecarea rănilor. Tehnologia are efecte uimitoare și când este folosită asupra membrelor unde nu mai există flux sanguin și care, în mod normal, ar trebui amputate.

Prin atingerea cu acest plasture, celulele s-au transformat în celule vasculare, iar într-o săptămână vindecarea a început. În a două săptămână, s-au format noi vase de sânge în membrele distruse, iar în a treia săptămână medicii au observat vindecarea, picioarele cobailor fiind salvate. Nu a fost nevoie de un alt tratament.

Îți recomandăm și Tratament revoluționar pentru diabet: transplant cu celule stem

Plasturele cu nanocip folosește o tehnologie similară terapiei genetice. Diferența este însă că acest cip este încărcat cu diferite proteine sau cu un anumit cod genetic, apoi este atins de piele, moment în care, printr-un slab curent electric, formează în țesut canale prin care este injectat apoi codul ADN sau ARN. Imediat, codul va începe să reprogrameze genetic celulele.

Eficiența acestei tehnici este de 98%, se arată într-un nou studiu realizat de Daniel Gallego-Perez de la Universitatea Ohio State și publicat în revista Nature Nanotechnology. Și mai spectaculos este că plasturele poate fi folosit nu doar pentru vindecarea pielii, ci pe orice tip de țesut, inclusiv pentru a stimula regenerarea creierului.

Cercetătorii speră ca testele pe voluntari umani să înceapă în cel mult un an de zile. Metoda este foarte sigură, pentru că nanocipul nu folosește medicamente, doar celuele proprii ale pacientului.

Sursa: Daily Mail

Citește și My UV Patch, plasturele UV care te protejează de radiațiile solare nocive