tratament revoluționar pentru diabet

Tratament revoluționar pentru diabet: transplant cu celule stem

Găsirea unui tratament revoluționar pentru diabet este marea speranță a milioanelor de bolnavi din întreaga lume. Din fericire, un transplant de celule stem pare să fie un pas înainte spre vindecarea acestei boli.

Cercetătorii de la Institutul pentru Diabet din cadrul Universității Miami au obținut un rezultat nesperat în urma unei terapii experimentale. După un an de zile de la efectuarea unui transplant asupra unei paciente, ei pot spune că au descoperit cu adevărat un tratament revoluționar pentru diabet. Prin urmare, nu este vorba doar de o ameliorare a simptomelor, ci de vindecarea completă a unei paciente care suferea de diabet tip 1.

Cum funcționează noul tratament revoluționar pentru diabet

Medicii au transplantat în omentul mare al pacientei mai multe celule stem care produc insulină. După un an de zile de la intervenție, aceste celule produc în continuare insulină în corpul femeii, prin urmare ea nu mai are nevoie de injecțiile zilnice.

Vezi și Glicata. Ce este hemoglobina glicată (HbA1c) și care sunt valorile ei normale

Omentul mare este un pliu peritoneal care acoperă intestinele. Membrana conține celule de grăsime, fiind locul ideal pentru transplantul de celule stem producătoare de insulină. Alegând acest organ, cercetătorii au evitat complicațiile care ar fi apărut dacă transplantul ar fi fost efectuat în ficat, așa cum se procedează de obicei.

tratament revolutionar pentru diabet celule
Celulele producătoare de insulină, care i-au fost transplantate pacientei, în omentul mare.

Pe termen lung, cercetătorii speră să identifice locul perfect pentru realizarea unui mini-organ artificial, numit BioHub, care să înlocuiască funcția pancreasului, în cazul bolnavilor de diabet.

Reacția pacientei la transplant este nesperat de bună, prin urmare omentul mare pare să fie un loc bun pentru pancreasul artificial. Acum femeia duce o viață independentă, se simte foarte bine și nu mai trebuie să aibă mereu pe cineva alături, care să aibă grijă de ea.

Te poate interesa și Senzor glicemic implantabil din celule vii. Funcționează cel puțin un an și nu are nevoie de calibrare

Acest tratament revoluționar pentru diabet ar putea fi o speranță pentru milioanele de bolnavi din întreaga lume, care nu pot duce o viață normală. Terapia cu celule stem ar putea fi disponibilă pe scară largă, dacă va primi aprobările necesare, spune David Baidal, autorul studiului.

Până când tratamentul va fi accesibil tuturor diabeticilor, pacienții depind în continuare de injecțiile zilnice cu insulină. În lipsa acestora, diabetul poate duce la complicații extrem de grave, printre care pierderea vederii, hipertensiune arterială, neuropatie, comă diabetică și chiar la moarte.

Citește și Trei mituri despre diabet pe care nu trebuie să le crezi

Sursa Science Alert.