Cum arată și cum funcționează pancreasul artificial Medtronic MiniMed670

Pancreasul artificial va fi lansat pe piață în curând, după ce a primit aprobarea din partea U.S. Food and Drug Administration (FDA). Dispozitivul care va ajuta milioane de pacienți cu diabet tip 1 se numește MiniMed 670G si este produs de compania Medtronic.

Pancreasul artificial MiniMed 670G este primul dispozitiv medical care oferă în același timp avantajele unui senzor pentru monitorizarea a glicemiei și ale unei pompe de insulină.

MiniMed 670G poate administra doza necesară de insulină exact atunci când este nevoie și va opri imediat pompa atunci când detectează o scădere a glicemiei în sânge. În acest fel sunt reduse riscurile administrării unei cantități prea mari sau prea mici de insulină, ambele greșeli putând fi fatale unui bolnav de diabet.

pancreasul artificial Medtronic

Îți recomandăm și Diabet la copii. Părinții lui Vlăduț povestesc cum e viața cu un copil dependent de insulină de la 3 ani

Cum funcționează pancreasul artificial MiniMed 670G

Pacientul care va folosi acest dispozitiv medical va putea duce o viață normală, fără să mai aibă grija verificării glicemiei și administrării periodice a insulinei. El trebuie doar să calibreze periodic aparatul, de două ori pe zi, printr-o măsurare a glicemiei și să introducă informații despre carbohidrații pe care îi va consuma la fiecare masă. În următoarele ore, aparatul va calcula și va administra singur doza corectă de insulină, pentru a menține nivelul glicemiei în limite normale.

Astăzi, managementul modern al diabetului de tip 1 în România se face cel mai frecvent folosind perechea dintre un senzor Dexcom 4 (află cât costă și unde îl găsești) și pompa de insulină  Accu-Check Spirit.

Chiar și noaptea, pacientul va fi în siguranță, pentru că MiniMed 670G va monitoriza constant glicemia și va elibera doza necesară de insulină, fără ca bolnavul să fie nevoit să se trezească. Pompa de insulină este rezistentă la apă, iar ecranul este foarte ușor de citit, chiar și noaptea, pe întuneric.

Monitorul de glicemie are un senzor avansat, Guardian Sensor 3, singurul care este aprobat de FDA pentru controlul și administrarea de insulină. Este foarte ușor de inserat sub piele și este flexibil, asigurând un confort sporit chiar și atunci când pacientul se mișcă.

Aparatul a primit aprobarea în Statele Unite pentru a fi folosit de către persoanele care au peste 14 ani și care au fost diagnosticate cu diabet tip 1. Compania producătoare, Medtronic, vrea să înceapă vânzarea pancreasului artificial în luna iunie, la început doar pentru un număr limitat de pacienți.

În diabetul de tip 1, pancreasul nu poate produce insulină, de aceea corpul nu mai poate controla singur, în mod natural, nivelul glicemiei din sânge.  În lipsa tratamentului adecvat, boala poate duce la complicații extrem de grave: pierderea vederii, insuficiență renală, boli cardiovasculare.

Citește și Tratament diabet. Diabeticii își scriu singuri viitorul

Nu este cunoscută cauza diabetului tip 1 și nici nu există metode de prevenție, boala nefiind asociată cu obezitatea sau cu alimentația nesănătoasă, spre deosebire de diabetul tip 2. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2014 numărul bolnavilor de diabet la nivel mondial era de 422 milioane, adică 8.5% din populația adultă.

Citește și Senzor glicemic implantabil din celule vii. Funcționează cel puțin un an și nu are nevoie de calibrare

Din păcate, această formă de diabet nu se poate vindeca, însă bolnavii pot duce o viață normală dacă urmează cu strictețe tratamentul. Iar tehnologiile de ultimă oră vin în ajutorul lor, oferindu-le mai multă libertate și siguranță, scăpându-i  de grija monitorizării periodice. Un astfel de dispozitiv este și MiniMed 670G, care preia funcția pancreasului, de unde și denumirea de „pancreas artificial”.

Citește și Glucometru Apple. Următorul iWatch va măsura glicemia