Diabet la copii. Părinții lui Vlăduț povestesc cum e viața cu un copil dependent de insulină de la 3 ani

Diabet la copii: un diagnostic dur, cu care se confruntă din păcate tot mai mulți părinți. Printre ei se numără mama și tatăl lui Vlăduț, un băiat diagnosticat cu diabet insulino-dependent la numai 3 ani. Părinții lui povestesc greutățile întâmpinate în lupta cu această boală necruțătoare.

Cu doar trei ani în urmă, Vlăduț a fost diagnosticat cu diabet insulino-dependent. Micuțul avea pe atunci numai 3 ani și, ca orice copil de această vârstă, era pofticios și îi plăcea la nebunie să mănânce dulciuri. Din păcate, de acum înainte el trebuie să aibă o dietă foarte clar stabilită, cu mese la ore fixe și alimente atent alese, astfel încât părinții lui să știe numărul exact de calorii și glucide pe care le consumă.

Pentru un copil cu glicemia mare, orice abatere de la dietă poate fi foarte periculoasă. Glicemia scăpată de sub control poate duce la numeroase complicații grave, inclusiv la comă diabetică. Iar dacă părinții lui Vlăduț pot înțelege aceste riscuri și sacrificiile care trebuie făcute pentru sănătate, pentru un copil de 3 ani este de neconceput să i se refuze o bucățică de ciocolată. Sau să vadă cum alți copii pot să mănânce înghețată, iar el nu. Iată doar o parte din provocările cu care se confruntă acești părinți, greu de înțeles de către oamenii sănătoși, care își permit „luxul” de-a avea o alimentație mai dezechilibrată.

Citește și Tabele cu glicemia normală la adulți, copii, adolescenți și gravide cu diabet

Din păcate însă, nu doar dieta este o adevărată provocare în cazul diagnosticului de diabet la copii. Micuții trebuie să-și monitorizeze regulat nivelul glicemiei, înțepându-se în deget chiar și de zece ori pe zi, apoi fiind nevoiți să suporte cu stoicism injecția salvatoare cu insulină.

Chiar și noaptea, rareori se întâmplă ca glicemia să fie stabilă și Vlăduț să poată dormi 4 ore neîntrerupt. De cele mai multe ori, părinții sunt treziți de alarma care îi anunță că trebuie să intervină, pentru că nivelul glicemiei a crescut periculos de mult.

Diabet la copii. Dispozitive fără înțepătură, care ajută la monitorizarea glicemiei

Din fericire, datorită noilor tehnologii în domeniul medical, copiii, dar și adulții care suferă de diabet pot beneficia acum de soluții care fac boala mai ușor de suportat. După mai mult de un an de la diagnosticarea cu diabet, Vlăduț a primit o pompă de insulină fără fir, care monitorizează permanent nivelul glicemiei din sânge și administrează automat doza necesară de insulină, astfel încât a scăpat de zecile de chinuitoarele înțepături zilnice.

Părinții lui îl supraveghează în fiecare noapte cu ajutorul alarmei de la senzorul Dexcom, putând astfel să doarmă mai liniștiți. Pe piață există acum mai multe tipuri de senzori pentru monitorizarea constantă a glicemiei, inclusiv Dexcom G4, un model foarte apreciat de cei care l-au folosit.

Familia lui Vlăduț și-a spus povestea pe pagina Fundației Vodafone România.

Te poate interesa și Aplicație pentru monitorizarea diabetului dezvoltată de pacienți pentru pacienți