Angiopatia diabetică, cea mai gravă dintre complicațiile diabetului zaharat

Printre complicațiile diabetului, care pot duce la probleme grave de sănătate, se numără angiopatia diabetică. Este o afecțiune cronică, provocată de hiperglicemia constant ridicată.

Dacă suferi de diabet zaharat și urmezi tratamentul potrivit, iar glicemia este ținută sub control, vei evita complicațiile diabetului. Însă dacă boala este neglijată sau tratamentul prescris nu dă rezultate, atunci pot să apară grave probleme de sănătate. Unele sunt acute și îți pun viața în pericol, altele sunt cronice, dar la fel de periculoase. Printre acestea din urmă se numără și angiopatia diabetică.

complicațiile diabetului-ateroscleroza
Această grafică arată diferența dintre o arteră normală și o arteră blocată de depuneri de grăsime (ateroscleroză)

Boala se manifestă ca o formă de ateroscleroză accelerată și extinsă. Vasele de sânge se îngroașă din cauza depunerilor de grăsime și devin foarte fragile. Circulația sanguină este blocată de cheaguri și de plăcile de colesterol. Pot să apară inclusiv hemoragii, dacă vasele de sânge se sparg. Pot fi afectate toate vasele de sânge, inclusiv capilarele.

Complicațiile diabetului. Macro-angiopatia

Angiopatia este considerată cea mai gravă dintre complicațiile diabetului pentru că poate afecta în egală măsură organele interne, membrele inferioare și ochii. Există două mari categorii de agiopatie diabetică: macro-angiopatie (la vasele mari de sânge) și micro-angiopatie (la vasele mai mici și capilare).

Citește și: Tabele cu glicemia normală la adulți, copii, adolescenți și gravide cu diabet

Macro-angiopatia apare atunci când sunt îngroșate vasele de sânge de la inimă, creier și de la picioare. Dintre toate complicațiile diabetului, aceasta este printre cele mai greu de diagnosticat și tratat la timp. Simptomele sunt greu de observat la început. Pacientul obosește mai repede și simte o vagă durere în coapse și șolduri, care dispare după ce se odihnește.

complicațiile diabetului
Grafic care prezintă cele mai grave complicații cronice ale diabetului: retinopatie, boală coronariană, nefropatie, boală vasculară periferică la picioare, picior diabetic, neuropatie, boală vasculară cerebrală.

În acest moment, ateroscleroza a afectat deja arterele de la picioare, iar asta reduce sensibilitatea membrelor, pentru că distruge nervii (apare neuropatia). Durerea puternică de la picioare apare abia mai târziu și este intensă mai ales când bolnavul stă în poziție orizontală.

În ultima fază a bolii apar ulcerații, cangrene la picioare, simptome ale sindromului piciorului diabetic, extrem de greu de tratat. Din păcate, în acest stadiu se ajunge deseori la amputarea membrelor afectate, scrie platforma Diabetes Mellitus.

Te poate interesa și: Măsurarea glicemiei fără ac – 7 noi aparate

Blocarea circulației în vasele de sânge de la inimă și creier crește foarte mult riscul de atac de cord sau atac vascular cerebral. Totodată, bolnavul va suferi de hipertensiune arterială. Pot să apară astfel boala coronariană (la inimă) și boala vasculară cerebrală.

Micro-angiopatia diabetică

Micro-angiopatia afectează vasele de sânge de la rinichi și ochi. Fără tratamentul adecvat, pacientul orbește sau riscă să facă insuficiență renală. La început, rinichii își reduc mult activitatea. Apare hipetrensiunea arterială și proteinuria (prezența proteinelor în urină).

La ochi, boala se manifestă prin apariția de vene varicoase pe globul ocular și chiar hemoragie oculară. Neglijată, micro-angiopatia la nivelul ochilor provoacă repede orbirea completă.

Angiopatia poate duce la complicațiile grave ale diabetului zaharat, cele mai cunoscute fiind nefropatia diabetică (afectarea rinichilor), retinopatia diabetică (afectarea ochilor), boala crononariană (afectarea inimii), ateroscleroză generalizată, sindromul piciorului diabetic.

Citește și: Piciorul diabetic, vindecat cu ajutorul unui bandaj regenerator