Piciorul diabetic, vindecat cu ajutorul unui bandaj regenerator

Un sfert dintre bolnavii de diabet se confruntă cu o complicație severă a acestei maladii: piciorul diabetic. Ulcerul diabetic poate duce deseori la amputarea membrului afectat. Acest lucru poate fi prevenit cu ajutorul unui bandaj special care are capacitatea de a regenera țesuturile, fără efecte secundare.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern Engineering au pus bazele unui tratament inovator pentru piciorul diabetic. Denumit sugestiv „bandaj regenerator”, acest material poate vindeca rănile cauzate de diabet la nivelul membrelor inferioare de patru ori mai rapid decât metodele clasice. Foarte important, acest bandaj nu prezintă niciun fel de reacții adverse.

Citește și: Un ciorap inteligent vine în ajutorul pacienților diagnosticați cu neuropatie diabetică 

Piciorul diabetic, tratat rapid

Piciorul diabetic este o complicație severă a diabetului. În aproape 25% din cazuri se impune necesitatea amputării membrului care prezintă ulcerații.

ameer-guillermo
Dr. Guillermo Ameer

„Unele răni apărute ca urmare a circulației deficitare la nivelul membrelor inferioare, o consecință frecventă a diabetului, se vindecă foarte lent, motiv pentru care apar frecvent infecții.

Cu ajutorul unor biomateriale dezvoltate de echipa noastră, vom accelera procesul de vindecare a țesuturilor”, spune Guillermo Ameer, profesor în inginerie biomedicală.

 

 

Diabetul duce, în timp, la deteriorarea nervilor de la nivelul picioarelor, ceea ce explică senzația de amorțeală resimțită de bolnavi. Din acest motiv, orice mică zgârietură sau rană survenită la nivelul membrelor poate trece neobservată mult timp. Pe măsură ce nivelul crescut al zahărului din sânge duce la îngroșarea vaselor capilare, circulația sângelui devine deficitară și rănile se vindecă foarte greu. Uneori, din contră, se agravează, existând riscul de infecție.

Descoperă cele mai bune aplicații pentru diabet din 2016

În prezent, există câteva metode de tratament pentru piciorul diabetic, dar sunt destul de prohibitive din punctul de vedere al costurilor și vin „la pachet” cu efecte adverse. De exemplu, un anumit gel pentru vindecarea rănilor conține un ingredient despre care studiile au arătat că ar crește riscul de cancer.

În schimb, bandajul regenerator realizat dintr-un biomaterial sensibil la temperatura corpului este „dotat” cu proprietăți antioxidante, care au rolul de a preveni inflamația.

piciorul diabetic
Imagine imunofluorescentă care ilustrează țesutul regenerat (roșu) cu ajutorul bandajului cu hidrogel. FOTO: MedGadget.com

Mai mult decât atât, bandajul încurajează dezvoltarea noilor celule în zona afectată.

„Am încorporat în acest bandaj o proteină produsă în mod natural de corp pentru repararea celulară, astfel încât procesul de vindecare să fie accelerat”, spune dr. Ameer.

Biomaterialul este aplicat pe rană în stare lichidă și se transformă într-un gel pe măsură ce este expus la temperatura corpului. Foarte interesant, bandajul poate fi pur și simplu spălat cu soluție salină, astfel încât bolnavul să nu resimtă disconfort, iar rana să nu fie expusă prea mult timp.

piciorul diabetic
Biomaterialul pentru piciorul diabetic

Rezultatele obținute în urma studiilor clinice au arătat o îmbunătățire semnificativă a circulației sanguine la nivelul membrelor inferioare și o rată de vindecare a rănilor net superioară metodelor clasice.

Te-ar putea interesa și: Pancreas artificial pentru bolnavii de diabet de tip 1

Viața persoanelor cu diabet va fi, cu siguranță, mult mai ușoară cu ajutorul acestei invenții extraordinare a specialiștilor în sănătate.

Cercetarea a fost publicată recent în Journal of Controlled Release.

Sursa: sciencedirect.com