Neuropatie diabetică prevenită cu ajutorul tehnologiei

Un ciorap inteligent vine în ajutorul pacienților diagnosticați cu neuropatie diabetică. În România, 1 din 10 pacienți cu simpome de neuropatie diabetică a declarat că nimeni nu i-a spus că suferă de această afecțiune.

SenseGo, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Hebrew din Ierusalim, este un ciorap care conține microsenzori de presiune. Aceștia sunt capabili să înregistreze orice semnal captat de la nivelul pielii și să-l transmită într-o aplicație de pe smartphone, avertizând pacienții că sunt expuși ulcerelor piciorului sau leziuni ale nervilor.

Citește și Pancreas artificial pentru bolnavii de diabet de tip 1

Cu ajutorul microsenzorilor SenseGo, ciorapul poate detecta schimbările de presiune ce ar putea rezulta în urma unei posturi mai puțin favorabile, dar te avertizează și când perioadele de inactivitate sunt lungi. ”Este o aplicație de sănătate pentru mobil” a spus profesorul Yaakov Nahmias. ”Dându-le pacienților și familiilor lor această unealtă cu ajutorul căreia bolnavii de diabet pot reduce ulcerațiile la nivelul picioarelor, putem reduce dramatic costurile de sănătate legate de diabet”.

Incidența cazurilor de neuropatie diabetică în România

În cadrul unui studiul privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România, 67% dintre pacienții chestionați suferă de neuropatie diabetică. De asemenea, 15% au afirmat că s-au confruntat cu ulcerații ale piciorului, 5% au avut cangrenă, iar 4% au deja amputații de deget(e).

”Îngrijorător este faptul că 6% dintre respondenți au recunoscut că a durat mai mult de doi ani din momentul în care au simțit primele simptome de neuropatie până când s-au adresat medicului referitor la aceste probleme, pe când 7% s-au adresat medicului după un an de la apariția simptomelor, acest lucru în contextul în care evoluția neuropatiei diabetice este progresivă.”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Vrei o rețetă sănătoasă? Folosește Aplicație de rețete pentru diabetici

În conformitate cu American Podiatric Medical Association, ulcerațiile piciorului diabetic apar la aproximativ 15% dintre pacienții cu diabet zaharat. 6% dintre acești pacienți necesită spitalizare pentru complicații legate de ulcerațile piciorului. ”Aceasta este o problemă medicală semnificativă ce afectează viața a milioane de oameni” a declarant Danny Bavli, inginer principal al proiectului de cercetare. ”Ne-am gândit că trebuie să existe o cale de a evita apariția acestor răni și credem că am găsit-o!”

Ai putea fi interesat și de Diabetul de tip 2 va putea fi depistat, in salivă, cu ajutorul smartphone-ului

În diabetul zaharat, orice leziune aparent minoră trebuie tratată ca o leziune majoră. În discuție intră chiar și banalele bătături, de multe ori acestea anunțând ulecerații ale piciorului diabetic. Una dintre cele mai importante componente în tratarea ulcerelor piciorului diabetic este prevenția și îngrijirea. Acestea includ păstrarea picioarelor uscate și curate, prevenirea apariției pielii crăpate, tăierea cu atenție a unghiilor, purtarea unor pantofi comozi ce lasă pielea piciorului să respire, evitarea mersului desculț. Dacă sunt detectate tăieturi, zgârieturi, răni sau fisuri, zona trebuie curățată imediat, se aplică unguentul sau crema recomandată de medic și se acoperă cu bandaje de tifon. Rana trebuie verificată des de către personalul medical .

Citește și Pacientul 2.0: Dispozitive și aplicatii pentru diabet

 

Surse text: comunicatemedicale.ro și www.battlediabetes.com

Sursă foto: pinterest.com