Diabetul de tip 2 va putea fi depistat, în salivă, cu ajutorul smartphone-ului

O echipă de cercetători mexicani dezvoltă un dispozitiv care va fi capabil depisteze, în saliva pacientului, un biomarker care indică un risc ridicat pentru diabetul de tip 2.

Dispozitivul, dezvoltat de către Tec de Monterrey din Mexic în colaborare cu University of Houston, Statele Unite se adaptează la un smartphone şi elimină folosirea neplăcută a acului pentru a depista diabetul de tip 2. Dispozitivul va fi capabil ofere rezultate în doar câteva secunde.

În esenţă, dispozitivul detectează prezenţa unui anumit compus în saliva pacientului. Când cineva are diabet de tip 2, acest compus este vizibil în saliva sa. Iniţial, cercetătorii au intenţionat folosească camera foto a telefonului pentru a detecta compusul respectiv dar, până la urmă, au optat pentru o reacţie enzimatică în urmă căreia compusul devine fluorescent.

Dr.Marco Antonio Rite Palomares, director al Biotechnology Centre de la Tec de Monterrey FEMSA spune: „am vrut un dispozitiv care poată identifica un biomarker într-o mostră de salivă şi care emită o lumină fluorescentă pe care telefonul inteligent o poată înregistra”. În continuare, dr. Palomares adaugă „pe lângă dorinţa de a uşura viata pacientului, am dorit aducem îngrijirea sănătăţii mai aproape de populaţia cu venituri reduse, ajutând astfel la depistarea precoce a bolii, înainte de apariţia şi mai multor probleme şi reducând, în acest fel, costurile ridicate atât pentru populaţie cât şi pentru guvern”.

Citeste aici si despre GlucoTrack – un alt dispozitiv pentru masurarea glicemiei fara ac

Având în vedere preţul scăzut, dispozitivul ar putea fi folosit pentru diagnosticarea cu diabet de tip 2 a unui număr foarte mare de persoane cu venituri reduse.

Se estimează proiectul se va concretizeza în circa doi ani, iar echipa caută deja pe cineva interesat producă dispozitivul.

Te poate interesa si Program pilot de preventie pentru diabetul de tip 2

Sursă: www.diabetes.co.uk