Pacientul 2.0: Dispozitive și aplicatii pentru diabet

Diabetul este una din cele mai răspândite boli ale secolului și afectează oameni de toate vârstele, iar ritmul îmbolnăvirilor este în creștere de la an la an. Avântul sănătății medicale ne aduce azi o mulțime de aplicatii pentru diabet

Diabetul este o boală grea, nevindecabilă, care poate determina infirmități grave. Apare la toate vârstele și afectează în fiecare an din ce în ce mai multe persoane. Pe lângă tratamentele moderne, stilul de viață este esențial în a ține maladia sub control și a amâna sau minimaliza efectele secundare (grave și foarte grave) ale acestei suferințe.

Tehnologia din domeniul mHealth este un ajutor neprețuit pentru bolnavii de diabet. Gadget-urile și aplicațiile de pe telefoanele mobile permit pacienților să-și țină sub control boala și să ducă o viață aproape normală.

Pacienții cu diabet zaharat trebuie să-și verifice nivel zahărului din sânge în mod regulat. IBGStar este primul glucometru care se atașează direct la un iPhone. Aplicația mobilă iBGStar Diabet Management, disponibilă pentru iOS monitorizează nivelul de glucoză din sânge și, foarte important, face o evaluate a tendinței (glicemia scade sau crește), în funcție de o sumă de parametri care trebuie introduși prin intermediul aplicației.

Citește și: 7 moduri în care telefoanele inteligente pot salva vieți 

GoMeals este aplicația de la Sanofi care îi ajută pe pacientii cu diabet zaharat să facă cele mai bune alegeri în ceea ce privește alimentele consumate. Este diponibilă pentru iOS și dispozitive Android. GoMeals include recomandări pentru a mânca sănătos, pentru a menține un bun tonus general și pentru a face mișcare în fiecare zi.

Multe persoane cu o diabet în forme grave sau care au asociate diferite alegii care le pot pune viața în pericol au o măsură de siguranță cu o brățară de identificare medicală, care ajută medicii să aplice tratamentul necesar rapid și eficient în caz de urgență. Brățara are o sumă de date înmagazinate utile celor care pot ajuta rapid un pacient cu probleme. Datele se pot stoca, actualiza și descărca ușor pe orice dispozitiv electronic.

Unii pacienți cu diabet zaharat care sunt dependenți de administrarea de insulină folosesc pompe de insulină. Acestea sunt cu adevărat utile numai dacă sunt combinate cu o monitorizare continuă a nivelului de glucoză. Medtronic MiniMed Paradigm Revel a pus la punct o pompă de insulină cuplată cu un analizator al nivelului de glucoză.

Medtronic MiniMed mySentry este primul monitor de glucoză la distanță și a fost proiectat pentru pacienții care poartă deja un senzor de piele fără fir pentru monitorizarea continuă a glucozei. MySentry primește semnale wireless de la senzorul de pe piele și afișează nivelul de glucoză pe ecran. Aparatul este ideal pentru copiii cu diabet sau pentru persoanele care au nevoie de asistență medicală. MySentry poate fi programat pentru a oferi alerte sonore atunci când nivelul de glucoză se modifică dincolo de normal, inclusiv noaptea.

Telcare oferă un glucometru fără fir care încarcă automat rezultate on-line prin intermediul rețelelor celulare. Acest lucru înseamnă că pacienții nu trebuie să fie preocupați de transmiterea datelor care se face automat. Telcare oferă și wireless gratuit.

Buddy este o aplicație gratuită pentru sistemele iOS destinat pacienților cu diabet zaharat. Aplicația se raportează la datele introduse de pacient referitoare la nivelul de glucoză și oferă indicații pentru consumul de carbohidrati, dozele de insulină și activități fizice recomandate pentru a reduce sau menține nivelul de glucoză în limite normale.

Citește și despre cum Google se implică în măsurarea glicemiei fără ac

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 necesită adesea o medicație complexă iar pastile trebuie luate de mai multe ori pe zi, în fiecare zi. Aplicația Cazemate digitale declanșează alerte și memento-uri utile în special pentru gestionarea mai scheme de tratament. Aplicația ține evidența medicamentelor luate și anunță pacinetul cu privire la momentul optim pentru a lua un anume medicament.

Pacienții cu diabet au un risc de a dezvolta probleme ale picioarelor, de la leziuni ale nervilor, până la probleme cutanate, ulcere ale piciorului și probleme de circulație, unele foarte severe care pot duce până la amputarea membrului. Insight Foot Care Scala monitorizează starea picioarelor și observă problemele în stare incipientă, când tratamentul este activ și eficient.

OmniPod este o pompă de insulină superioară calitativ, combinată cu un aparat de măsurare al glucozei. Este foarte discret, nu incomodează, este rezistent la apă, astfel încât se poate face baie cu acest aparat atașat. OmniPod se lipeste de piele și rămâne atașat de până la trei zile.

Aplicația gratuită iCookbook este special concepută pentru programele iOS și destinată diabetiilor. iCookbook caută alternative sănătoase, poate face schimbări ale rețetelor pentru a face diferite preparate compatibile cu dieta persoanelor cu diabet. În plus oferă rețete și sfaturi de gătit de la dieteticieni și experți în alimentație. Rețetele includ informații nutriționale și sfaturi pentru pregătirea mesei.

Novo Nordisk a introdus primul stiloul injector în 1985. Aparatul a fost proiectat inițial pentru a fi de unică folosință și ușor de utilizat pentru adulți cu diabet zaharat care ar putea avea dificultăți în manipularea flacoane mici de insulină. Compania NovoPen Echo, între timp, a conceput un sistem similar și pentru copii. Stiloul combină funcționalitatea cu un nivel ridicat de memorie digitală, care înregistrează doza și timpul scurs de la ultima injectare de insulină.

Citește și cele 8 descoperiri revoluționare pentru diabetici

Sursa: cio.com